Çiftehavuzlar mahallesinde dönüşüm HAVADA'

Çiftehavuzlar mahallesinde dönüşüm HAVADA

Esenler Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü Çiftehavuzlar mahallesinde hak sahiplerine 4 maddelik ferman yazdı. Hak sahiplerine 12 Nisan’a kadar süre tanıdı. Mahalle sakinleri ferman maddelerini g

Çiftehavuzlar mahallesinde dönüşüm “HAVADA”
 
Esenler Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü Çiftehavuzlar mahallesinde hak sahiplerine 4 maddelik ferman yazdı. Hak sahiplerine 12 Nisan’a kadar süre tanıdı. Mahalle sakinleri ferman maddelerini görüşmek üzere toplandı.
 
Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün gözünü diktiği ve ferman yayınladığı yerin hikayesi şöyle
 
Esenler Çiftehavuzlar Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 8,3 hektarlık bir alan 30.11.2011 yılında TOKİ tarafından “Gecekondu önleme bölgesi”  olarak ilan edilmişti. 4577 sayılı Bakanlar Kurulu kararına istinaden 28.04.2013 tarihli resmi gazetede yayımlanarak 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kanun kapsamında riskli alan ilan edilmiştir.
 
Esenler Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün vatandaşlara gönderdiği evrakta yazılanlar şöyle:
 
“Söz konusu alan ile ilgili kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin alternatif çözüm yolları belirlenmiştir. Riskli alana ilişkin çalışmalara hak sahiplerinin %75’inin tercih edeceği çözüm yolu doğrultusunda karar verilecek olup; yazımız ekinde yer alan talep formunun doldurularak Esenler Belediyesi Kentsel Dönüşüm ofisine teslim edilmesi gerekmektedir” denilmektedir.
 
4  Maddelik Esenler Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü fermanı…
 
1-Belediyemizce mevcut mülkiyet ve imar planı sorunlarının çözülmesi, önceki imar planlarının (ikiz nizam 4 kat) çevre ve şehircilik bakanlığına teklif edilmesi.
2-Belediyemizce; mevcut mülkiyet ve imar plan sorunlarının çözülmesi, önceki imar planı olan ikiz nizam dört kattan (1-4)ikiz nizam beş katta (1-5) çıkarılması için çevre ve şehircilik bakanlığına teklif edilmesi.
3-Belediyemizce alan bütününde kentsel dönüşüm yapılması.
4-Belediyemizce alan bütününde veya ada bazında hak sahiplerine ait konutlara mevcut inşaat alanını ortalama %80’i bedelsiz olacak şekilde rezerv alanda daireye karşılık daire verilmesi.
(Önce riskli alan ilan edilen yere plan yapılamayacağını yasalar söylüyor) Esenler Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün bu teklifine karşılık çifte havuzlar mahallesi hak sahipleri mevzi imar plan çalışması yaparak teklif götüreceklerini söylediler.
 
 
İyi niyetli hak sahipleri toplandı, iyi niyetle konuştular
 
Esenler Çiftehavuzlar Mahallesi hak sahipleri Cuma günü akşam saatlerinde toplanıyorlar. Toplantıya 300’ün üstünde hak sahibi katılıyor ve ortak düşüncelerini iyi niyetle anlatıyorlar. Kendilerine bilgi vermek için eski CHP Belediye meclis üyesi inşaat mühendisi Mustafa Usta’yı toplantıya konuşmacı olarak çağırdılar.  
Hak sahipleri, “Bizler kentsel dönüşümü istiyoruz ama yerimizden edilmeden, komşularımızdan ayrılmak istemiyoruz. Yerinde bir dönüşüm istiyoruz. Mağdur olmak istemiyoruz. Bizler komşuluk ilişkilerimizin devamını istiyoruz, küçük dairelere yerleşmeyi kabul etmiyoruz. Hakkımız olanından daha azının verilmesini veya hakkımız olmayanı istemiyoruz. Bizler değişik siyasi görüşte olanlarız, yıllarca bir arada yaşadık böyle devam etsin istiyoruz. Mücadelemiz ve taleplerimiz siyasi değil ekonomiktir. Bizler burada parti gözetmeksizin çocuklarımızın yarınlarını düşünerek ortak noktalarda birleştik ve bu düşüncelerle kesin kararlar aldı” diyerek konuşmalarını sürdürdüler.
 
YILLARCA BURALARIN KAHRINI ÇEKEN SİZLERSİNİZ
 İnşaat mühendisi Mustafa Usta, ‘’İnşaat Mühendisleri Odası Esenler, Bağcılar, Güngören bölge sorumlusuyum. Bildiğiniz gibi 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası ile Esenlerimizin her bölgesinde dönüşüm başladı. Yapılmak istenen her dönüşümde problemler yaşanmaktadır. Bizler mühendislik yeminine sadık kalarak çalışanlarız. Yasal olmayan hiçbir projenin onaylanmasını kabullenmeyiz, onay vermeyiz. Bazı araştırmalarımızda birçok projenin iyi niyetle hazırlanmadığını gördük. Teknik insanlar olarak neyin nasıl ve hangi bedellerle yapılacağını bildiğimiz için; hak sahiplerini bilgilendirir, proje sahiplerini uyarırız. Şimdi sizlere söylüyorum, dernekleşin ve birlik içinde hareket edin.Hukukçulardan ve teknik insanlardan bilgi almadan herhangi bir evraka imza atmayın. Yıllarca buraların kahrını çeken sizlersiniz, birilerinin sizlerin yerleri üzerinden rant devşirmemesi için birlik olun. Riskli alan dediğinizde, deprem yönünden en çok risk taşıyan dolayısı ile en önce kentsel dönüşüm yapılması gerekli olan alanlar aklımıza gelir. Burada yapılacak olan dönüşüm konusunda niyet önemlidir. Burada niyetlerin iyi olduğunu düşünmüyorum, yapılan işler muğlak ve planlara aykırıdır. Ben sizlerin bir hak mağduriyeti yaşamamanız için çalışıyorum. Bizler taraf değiliz, yasalara uymayan ve yanlış uygulamalara karşı görüşlerimizi bildirdiğimiz gibi gerekli mücadeleyi de bu yönde veririz’’dedi.



  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli