Tarih: 17.12.2019 15:30
Çiftehavuzlar Sakinleri "Dönüşsün" Diyor Ama
Çiftehavuzlar Mahallesin de yaşanan mülkiyet probleminin etkisiyle bir türlü sonuçlanamayan dönüşüm artık vatandaşta da bezginlik oluşturdu. Riskli bölge ilan edilen mahallede vatandaş evini yenileyemiyor ve diken üstünde bekliyor.Belediye Başkanı Göksu'ya ise kimse güvenmiyor, verdiği sözlere inanmıyor...
Evlerinin ne olacağını bilemeyen Çiftehavuzlar mahalle sakinleri bir an önce kararın verilmesini ve ne olacaksa olmasını istiyor. Mahallenin bu kentsel dönüşüm problemini sorduğumuz vatandaşlar, buradan ayrılmak istemediklerini ve bölgenin imara açılmasını istiyor. İşte vatandaşların görüşleri:
Kamil AKSOY
Eğer öyle bir şey olacak olursa, belediye başkanının buradaki mahalle sakinlerine tapularını iade etmelerini istiyoruz. Herkes de kendi evini müteahhite verir, yaptırır. Çünkü yapılan çoğu yerlerdeki şikayetleri biz duyduğumuz için, ona da ben karşıyım.
Ben burada, mahalle sakini olarak verme taraftarı değilim. Daha önceden buraya bir dernek kurulmuştu, dernek adı altında para da toplandı, avukat falan da tutuldu ama henüz bir sonuca varılmadı. Şu anda yeniden bir dernek kurulmuş, beni de çağırdılar ve oraya da gitmedim. Ama beni çağıran arkadaşlara da ben aynı durumu izah ettim.
Kentsel dönüşüme karşıyım, ben vermek istemiyorum dedim. Verilmesi için de mesela Belediye Başkanı, herhalde buraya talimat vermiş eski binaların onarılması için. Şu anda da mahalledeki arkadaşlar binaların ön cephelerini yaptırıyor.
Size hangi teklifler sunuldu ya da sizin beklediğiniz teklifler neler?
Dediğim gibi herhalde burada, binalar alınacak, karşılığında insanlar borçlandırılacak. Burada borçlandıktan sonra bu parayı ödeyen var, ödeyemeyecek insanlar var. Ödeyemeyen insanlar ne yapacak? Burada yerini yurdunu terk edip başka yerlere gitmek zorunda kalacak. Buradaki insanlar da yerlerini terk etmek istemiyorlar, onun için de kentsel dönüşüme karşılar.
Sultan ÖZEREN
20-30 sene çalışarak bir ev aldık. Eşim engelli zaten, onun emekli maaşını borca verirsek, biz ne yiyeceğiz? Eğer hiç borçlanmadan bir şeyler olursa, olur. Ama şimdi şu anda öyle bir şey istemiyoruz.
Cemile HÜNEROĞLU
TOKİ’yi asla istemiyoruz! TOKİ işi bitsin yeter! Benim 6 dairem var, bana 6 daire veriyor mu? Yok. Yazık günah değil mi? Bir emekli maaşıyla nasıl ödeyeceğim?
Esenler’de Çifte Havuzlar Mahallesi’nde bildiğiniz gibi 10 yıldır süregelen bir kentsel dönüşüm sözkonusu. Siz, bu durumdan nasıl etkilendiniz?
Mahir DURMUŞ
Ben, 1992’den beri buradayım, burası gerçekten çok güzel bir yer. Ama burası yıkılırsa, bu evler yıkılırsa, bu yeşillikler ve bu alanlar buradan gidecek. Her taraf taş olacak. Zaten toprak kalmadı ki. Çocuğumuzu oynatacak bir yerimiz kalmadı. Ama buranın bozulmamasını istiyorum.
Çünkü çok güzel bir alanımız var. Çok güzel bir yerimiz var, ulaşıma ya da diğerlerine göre çok güzel bir yer. Herkes burada birbirini tanıyor. Birbirine güvenen insanlarımız var. Buradaki bu kadar kişinin evi barkı yıkıldığında nereye gidecek buradaki insanlar? Arkadaşlıklar dostluklar kaybolup gidecek… Yani istemiyorum ben. Ben çocukluğumdan beri burada olduğum için istemiyorum.
Dursun EYCAN
Her yönüyle etkileniyoruz. Binalar imara kapalı olduğu için bölgede inşaat yapan yok. Riskli binalar var, güçlendirme yok. İmara kapalı olduğundan dolayı her şey sıkıntılı. 10 yıldan beri biz bunun giderilmesi için sayın Belediye Başkanından istirham ediyoruz, bizim bölgemizi imara açsın. Riskli alan bölgesi olduğu için, imara açıp binalar yenilenirse, bu bizim için çok iyi olur.
Belediyenin sizden beklentisi ne yönde?
Belediyenin beklentisini tabi biz bilemeyiz ama belediye kentsel dönüşüm içerisine almış, kentsel dönüşümde de kimsenin dairelerinin karşılığı verilmiyor, insanlar borçlandırılıyor. Bu insanlar sıkıntı içerisinde. İnsanlar sadece geçimini sağlayabiliyor. Bu nedenle hem yerini terk edecek, hem de borçlanmayı ödeyebilecek içimizde öyle bir insan sanmıyorum…
Belediyenin bize sunduğu teklifler: Bizim dairelerimize bir fiyat koyuyor, o kadar borçlandırıyor, 15 yıl taksite bağlıyor, bir de yerimizin karşılığı olarak yerinde dönüşüm olmuyor, Metris’te yer vermeyi düşünüyor. Bu nedenle de biz yıllarca bu mahalledeyiz, biz başka bir mahalleye gitmek ya da kentsel dönüşümün yerinde olmamasına ya da bizi borçlandırmalarını asla kabul etmiyoruz. Çünkü ödeyemeyiz.
Ziya GENİŞ
Biz bunun her türlü olumsuzluğundan etkilendik. Çünkü bizim imarımız yok, iskanımız yok. Şimdi binaları güçlendireceğiz, o da yok. Böyle arada kaldık. Toplanıyorlar, birer daire karşılığında birer daire vereceğiz diye. Mesela 10 dairen varsa, 10 daire vereceğiz. 10 daire oldu mu, TOKİ’ye nasıl vereceğiz? Biz ama anlaştık, daireye karşı daire verilirse eğer razıyız. Ama başka yerde değil, daire burada olursa…
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —