Sit Alanlarının Kaderi Bir Telefonla Değişecek Duruma Getirildi…
Cennetlerimize Kanun Hükmünde Kâbus
Sit Alanlarının Kaderi Bir Telefonla Değişecek Duruma Getirildi…
Çevre Mühendisleri Odası, CHP ile birlikte 17 Ağustos tarihli KHK (Kanun Hükmünde Kararname)'nin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor. Türkiye’nin ‘Cennetleri’ hiçbir engel olmaksızın SİT alanı olmaktan çıkabilecek. Uygulamanın ilk kurbanı Atatürk Orman Çiftliği olacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı yeniden yapılandıran 17 Ağustos tarihli KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile Türkiye genelinde sayıları 1.234 olan “doğal sit” alanlarının akıbeti belirsiz hale geldi.
KHK ile bin 234 doğal sit alanının mevcut statüsünün devam edip etmemesine, İkizdere’de HES’e izin vermeyen koruma bölge kurulları devre dışı kalarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı karar verecek. Bakanlık bünyesinde Müsteşar ya da bir müsteşar yardımcısının başkanlığında oluşturulacak “Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonu” doğal sit alanlarının akıbetini belirleyecek.
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir, doğal sit alanı statüsünün yeniden değerlendirilmesi istenen ilk alanın Ankara’nın akciğerleri konumunda Atatürk Orman Çiftliği olduğunu söyledi. “Bugün (dün) itibariyle başvuru yapıldı, süreç başladı” diyen Taşdemir, doğal sit alanı statülerinde yapılacak değişikliklerin kimi kesimler için rant kapısı olacağını ve doğal sit alanlarında kaçak yapısı bulunanların yüzünü güldüreceğini iddia etti.
Altı Aylık Süre Verildi
Yayımlanan son kararname ile ilk kararnameye “Doğal sit alanı ve tabiat varlığı olarak tespit ve tescil edilmiş alan ve varlıklara ilişkin her türlü belge, bu alan ve varlıkların statülerinin yeniden değerlendirilmesi için en geç altı ay içinde Bakanlığa devredilir. Tabiat varlıkları ve doğal sitlerle ilgili yeni değerlendirme yapılıncaya kadar bu alanlara ilişkin olarak kültür ve tabiat varlıklarını koruma bölge kurullarınca alınmış kararlar geçerlidir” hükmü eklendi.
Vatan Gazetesi’nden Şebnem Hoşgör’ün haberine göre, yapılan düzenlemeyi ağır bir dille eleştiren TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir, yapılan düzenlemelere ilişkin çarpıcı iddialarda bulundu.
Bir Telefonla Değişecek
Yapılan düzenleme ile İkizdere’de HES’lere geçit vermeyen bölge koruma kurullarının doğal sit alanlarıyla ilgili devreden çıkartıldığını belirten Taşdemir, “İkizdere’de HES’lerle ilgili kararları veren bölge koruma kurullarının yeni süreçte hiçbir anlamı kalmıyor. Bir telefonla bir alanın statüsü kaldırılabilecek bir ilan statüye kavuşturulabilecek. Bir telefonla yapılabilecek bu işler. Yani siyasi irade ben istediğim alana doğal sit derim istemediğime demem diyebilecek” dedi.
Taşdemir, iddialarını şöyle sürdürdü: “6 ay içinde Kültür Bakanlığının elindeki belgeleri çevre bakanlığına teslim etmesi gerekiyor. Yeniden değerlendirme için. Bugüne kadar ilan edilmiş 1234 doğal sit alanını yeniden değerlendirecekler. Çeşme, Bodrum, Sarıgerme buradaki doğal sit alanları tekrar değerlendirilence acaba aralarında siyasilerin de bulunduğu kimlerin kaçak tatil köyleri ruhsatlandırılacak? ”
İlk Başvuru Atatürk Orman Çiftliği İçin
Taşdemir, doğal sit statüsüyle ilgili ilk başvurunun Ankara’nın akciğeri konumundaki AOÇ arazileri için yapıldığını da söyledi. Taşdemir “KHK 17 Ağustos’ta yayımlandı, bugün (dün) itibariyle AOÇ’un yeniden değerlendirme süreci başlamış durumda. AOÇ’ın doğal sit statüsüyle ilgili başvuru yapılmış ve ilk yeniden değerlendirmeyi burada yapılacak. Doğal sit statüsü kaldırılacak orada at koşturulacak. Orası imara yapılaşmaya açılacak büyükşehir belediyesinin her türlü kararına açık hale gelecek” dedi. Düzenlemenin iptali için CHP ile irtibata geçtiklerini belirten Taşdemir, “Ana muhalefet partisine konuyu aktardık. Düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi için kapsamlı dosya hazırlıyoruz” bilgisini verdi.
Çevrecilerden Büyük Tepki
Aynı habere bağlantılı olarak yine Vatan Gazetesi’nden Meltem Günay’ın haberine göre ise gelişmelere çevrecilerden büyük tepki geldi.
Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan; “Bu yasaların çıkması ya da çıkmaması bizim için önemli değil. Biz halk olarak bu bölgeledeki mücadelemize devam edeceğiz. Ben Fındıklı’dan örnek vereyim. Burada HES yapılmak isteniyor. Fındıklı ve Arhavi doğal sit alanı ilan edildi, bunun üzerine orada HES yapmak isteyen şirket bu kararın kaldırılması için mahkemeye verdi reddedildi. Şimdi Danıştay’da. Bu kanun bütün bunları bertaraf etmek için alınmış kararlar. Ne kadar değişiklik yapılırsa yapılsın HES’leri yaptırmayacağız” dedi.
İstanbul Şehir Planlamacıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman; “Doğal SİT alanlarındaki komisyonların kurulmasından sonra alta ay içinde yeniden değerlendirmeye tabi tutulması burada niyetin bozuk olduğunu gösteriyor. HES’lere ilişkin Bölge Koruma Kurulları’ndan çıkan kararlar neticesinde bu yatırımların engellendiği görüşü hem hükümet hem de yatırımcılar tarafından hâkimdi” şeklinde tepkisini dile getirdi.
İstanbul Mimarlar Odası Başkanı Deniz İncedayı ise; “Koruma kurulları bağımsızdı, aldıkları kararları bilimsel ilkeler ışığında alıyorlardı. Yeni yapılandırmada, özellikle büyük kentlerdeki yeşil alanların imara açılmasının önü açılıyor. Çevreye duyarsız otoyollar için yeşilin feda edilmesinin önünü açıyor” diye tepki gösterdi.