Cemil Erkan, KHK'lere itirazlar doğru ve makul'

Cemil Erkan, KHK

CHP İstanbul 2. Bölge milletvekili aday adaylarından Cemil Erkan, “her vatandaşın FETO mensuplarıyla bir tutulması akla mantığa ve hukuka sığmayan davranışlardır. Bu gerçekleri hatırlatarak suçlu ile suçsuzun

Cemil Erkan, “KHK’lere itirazlar doğru ve makul”

CHP İstanbul 2. Bölge milletvekili aday adaylarından Cemil Erkan, “her vatandaşın FETO mensuplarıyla bir tutulması akla mantığa ve hukuka sığmayan davranışlardır. Bu gerçekleri hatırlatarak suçlu ile suçsuzun sağlıklı bir şekilde birbirinden ayrıldığı bir sürecin hakim olmasını istiyoruz” dedi.
 
Erkan,”Hükümetin, OHAL süreci ve KHK uygulamasıyla binlerce kişiyi açığa alması ciddi mağduriyetler doğurdu ve verilen cezaların da çok ağır olduğunu düşünüyorum. Milli iradeye ve parlamenter sistemimize yönelik gerçekleştirilen 15 Temmuz hain darbe girişimi karşısında hükümetin suçlularla mücadele etmesi ve hak ettikleri cezaları almalarını sağlamaya çalışması hakkı ve görevi olduğunu elbette ki düşünüyoruz.
 
Vatandaşlarımıza reva görülen bu alçak kalkışmaya karşı halkı ve ülkeyi korumak elbette ki hükümetin ve muhalefetin en tabii vazifesidir. Ancak KHK'lar ile binlerce kamu görevlisini 'savunma Hakları’nı kullanmadan açığa almak ya da ihraç etmek hukuk ve toplum nezdinde çok ağır cezalar olarak karşılanmaktadır. Sendikal faaliyetler hukuk sisteminde yeri olan, suç olmayan faaliyetlerdir. Sırf bir sendikaya üye oldukları için kamu görevlileri ve öğretmenlerin ihraç edilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu düşünüyoruz.
 
 Türkiye cumhuriyeti devleti kanunlarıyla kurulmuş bir sendikaya üye olmak ya da bir sendikanın almış olduğu bir eylem kararına uymak, yine kanunlarla kurulmuş ve kanunlarla faaliyet gösteren bir bankaya para yatırmak fiillerinin karşılığı olarak kişileri devlet memurluğunda ihraç etmek çok ağır cezalar olmaktadır. Bununla birlikte tüm bunlar yapılırken memurlara kendilerini savunma hakkının verilmemesi, ayrıca bir hukuki sorun teşkil etmektedir. Hukukun temel kaidesi olan 'savunma hakkı' verilmeden ihraç yapılması çok ciddi mağduriyetlere neden olmaktadır. Açığa alınan veya ihraç edilen kişiler aileleriyle birlikte çok büyük bir sayıya tekabül etmektedir bu da olayın toplumsal boyutunu gözden kaçırmamız gerçeğini ortaya koymaktadır. Bu kişiler aileleriyle birlikte ekonomik ve psikolojik sorunlarla baş başa bırakılmaktadır.
 
İsminde 'adalet' kelimesi geçen daha önce FETO güdümünde Atabeyler, Balyoz, Ergenekon gibi davalardan sabıkalı olan AKP bu davaların 'savcısı' olduğunu unutmamak ve o dönem yapılan haksızca ve hukuksuzca uygulamaları tekrar hatırlatmak gerekir. Aynı hukuksuzca ve hırsla sırf kendinden değil diye her vatandaşı FETO mensuplarıyla bir tutması akla mantığa ve hukuka sığmayan davranışlardır. Bu gerçekleri hatırlatarak suçlu ile suçsuzun sağlıklı bir şekilde birbirinden ayrıldığı bir sürecin hakim olmasını beklediğimizi ifade ediyoruz. KHK’lere bu kapsamda itirazları doğru buluyor, makul karşılıyoruz”