Cem Evleri, AKP'lilerin söylediği gibi cümbüş evi değildir

Cem Evleri, AKP

İzmir'in CHP’li Karşıyaka Belediyesi, şubat ayı ilk meclis toplantısında Alevileri yakından ilgilendiren önemli bir karara imza attı.


Cem Evleri, AKP’lilerin söylediği gibi cümbüş evi değildir
 
İzmir'in CHP’li Karşıyaka Belediyesi, şubat ayı ilk meclis toplantısında Alevileri yakından ilgilendiren önemli bir karara imza attı.

Esenlerde Tokat Artova Poyrazlar Köyü dernek başkanı olan şahsiyet Esenlerde bir gazeteye verdiği beyanatta CHP’nin alevi vatandaşlara sıcak bakmadığını ima ederek ‘’CHP ile aleviler bir adım öteye gidemez demişti.’’
Şimdi bu beyanda bulunan Tokatlı vatandaşımız ne diyecek acaba? Yine bu vatandaş AKP döneminde Cem evi sayısının 500’e çıktığını söyledi. Ancak şunu bilmelidir ki AKP döneminde Cem evi sayısı 500 oldu fakat AKP’liler tarafından Cem evleri hala ibadethane sayılmamaktadır.

İzmir’in tüm İlçelerindeki cem evlerine ibadethane statüsü verildi. Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, "Cem evleri, birilerinin söylediği gibi cümbüş evi değil, kültür yuvasıdır. Din ve siyaseti ayırmalı, cem evlerini resmi ibadethane olarak görmeliyiz." dedi.
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, inançlara ve ibadete saygı kapsamında cem evlerinin ibadethane olmasına yönelik kararını değerlendiren Karşıyaka Belediyesi, konuyu meclis gündemine taşıdı. Kültür merkezi olarak anılan bu mekânların resmî ibadet yerleri olarak tescillenmesini içeren karar, oy çokluğuyla kabul edildi. AKP'li dört üyeden üçü ret oyu kullanırken Ersin Güngör kabul oyu verdi. AKP'liler, daha sonra salonu terk etti.

Cem evlerinin ibadethane olması konusunun Türkiye’de yıllardır tartışıldığını belirten Başkan Akpınar, "Cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmemesi, Alevi yurttaşlarımızı çok derinden incitmiştir. Dinle siyaseti bir tarafa ayırmak gerekiyor. Bu kültürlere, bu dinî inançlara özgürlükler tanımıyorsanız bunun adına ileri demokrasi denmez. Cem evleri ibadethanedir. Cem evleri, birilerinin söylediği gibi hiçbir zaman cümbüş evi olmamıştır. Tam tersine cem evleri bir kültür yuvası olmuştur. Cem evlerinin bugün Türkiye’de ibadethane olarak kabul edilip dedelerinin de cami imamlarımızla aynı statüde değerlendirilmesi gerekiyor. Karşıyaka Belediye Meclisi’nin böyle önemli bir konuda göstermiş olduğu duyarlılığa teşekkür ediyorum. Umarım herkese örnek olur." dedi.

 


  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli