Canların Lokmasında Sitem Vardı!

Canların Lokmasında Sitem Vardı!

Esenlerde faaliyet gösteren Pirsultan Abdal ve Hacı Bektaş Kültür Dernekleri hafta sonu Hızır Lokması sofralarını kurdular

 

 

 

 

 

 

 

 

www.7-24esenlerhaber.com/ErselAydogdu

 

Esenlerde faaliyet gösteren Pirsultan Abdal ve Hacı Bektaş Kültür Dernekleri hafta sonu Hızır Lokması sofralarını kurdular. Kurulan sofralara Esenlerde bulunan Alevi vatandaşlar ilgi gösterdi. Her iki dernekte de devlet ve yerel yöneticilerin protokol da bulunmayışı dernek yöneticilerine sitem ettirdi.

Pirsultan Abdal Derneğinin Hızır Lokması programı saat 17.00,Hacı Bektaş Kültür Derneğinin Programı ise:14.00 başladı. Yoğun katılımın olduğu her iki dernekte yer darlığı nedeniyle davetliler yemeklerini yer sofrasında yemesi dikkatleri çekti.

Pirsultan Abdal Derneğinde kısa bir açıklamada bulunan dernek Dedelerinden Cemal Tanrıverdi “Biz devletimize her zaman sadakatle yaklaştık. Her daim devletimizin yanında olduk. Ama devletimiz bize aynı şefkatle yaklaşmadığını görmekteyiz. Cemevleri Allaha İbadet edilen, Allah adının zikir edildiği yerlerdir. Maalesef devletimiz Cemevlerini ve Alevi vatandaşlarımızı dikkate almadığını görmekteyiz. Cemevleri İslamiyet şekillenmeden öncede vardı. Bugün burada görüyorsunuz ki yemek yenilen ve toplantı yapılan yerlerimiz yeterli değildir. Yerel yöneticilerimiz, lafı gelince biz Alevilerin yanındayız diyorlar. Ancak uygulamaya sıra gelince hiçbirini yanımızda görmemekteyiz.” Dedi.

Dernek Yöneticilerinden Selahattin Alkan “Biz Aleviler çok şeylere laikken bizi bunlardan mahrum edenler hatta ötekileştirmeye çalışanlar Anayasal bir suç işliyorlar. Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı davranıyorlar. Cemevi için Esenlerde defalarca müracaat ettik. Kendileri ise; birçok etkinliğimize katıldılar. Her seferinde bize söz verdiler bazen de yer olmadığını bahane ettiler. Birileri kendini devletin sözcüsü olarak görüp Alevileri kandırmayı meslek edindirdiler. Bu davranışlar hem ülkeye hem de Alevi camiasına ve kardeşliğimize büyük zararlar veriyor.” dedi.

 

Hacı Bektaşi Veli Derneği Hızır Lokması saat 14.00 da verildi. Hızır Lokmasına çok sayıda Alevi vatandaşın yanı sıra Esenler Belediyesi Başkan Danışmanlarından Mehmet Kaya, Tuna Mahalle Muhtarı Mehmet Doğan K. Kara Bekir Mahalle Muhtarı Özbek Taştan katılım sağladı. Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu ise yazılı bir mesaj göndererek hayırlı olmasını diledi.

Esenler şube başkanı Mehmet Yıldız ise yaptığı konuşmada “Katılan davetlilere teşekkür ederek yerin darlığından ve daha hijyenik bir yerde bu yemeklerin verilmesini çok arzu ederdim. Esenleri yönetenlerin bizim bu sıkıntılarımızı görmeleri ve sorunlarımızı çözmeleri arzumuzdur.” dedi.

Dernek Dedelerinden Savaş Başpınar “ Canlar biz sohbetlerimize ‘Canlar’ diyerek başlıyoruz çünkü cem hanelerimizde ne makam vardır nede mevki sadece can birliği vardır. Bizde ne kadının kadınlığı nede erkeğin erkekliği vardır. Cem evi kapısından girenler o kapıdan girdiklerinden itibaren hakkın nazarında sadece candır. Bizim bir yaşındaki insanımızda yüz yaşındaki insanımız da uludur. Hz. Muhammed bir hadisi vardır ‘Komşun açken tok yatanlar bizden değildir’. Tokluk sadece karın tokluğu mu dur? Makam mevki tokluğu da vardır ülkemizi yönetenler bunu da bilmelidir.” Dedi.

CHP eski kadın kolları başkanı ve eski kadın gücü dayanışma derneği başkanı Kudret Bektaş “Bu lokmada emeği geçen her kese teşekkür ederim. Biz Aleviler veya insan olan herkes daha hijyenik ve modern yerlerde yemekliklerini yemeli ibadetlerini yapmalı bu gün burada görülen bu manzara hiç hoş değil. Alevileri ikinci sınıf vatandaş olarak görmek hem insanlığa hem de çağımıza yakışmayan bir davranıştır aynı zamanda demokrasi ve insan haklarına aykırı bir olaydır.” Dedi.



  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli