Çanakkale Valisi’nin çevre hakkı mücadelesi yürütenlerden duyduğu rahatsızlık, jandarma üzerinde de etkisini gösterdi. Kızılelma ve Kirazlı köylerindeki ÇED toplantıları jandarma barikatı eşliğinde yapılmak istedi. Köylüler barikatları aştı, Kızılelma'daki iki ÇED toplantısını yaptırmadı
19 Şubat Pazar günü Çanakkale Halkevi’nin 80. yıl yürüyüşüne polis saldırısı yaşanmasının ardından Çanakkale Valisi Azim Tuna, Halkevleri’nden duyduğu rahatsızlığı, Kaz Dağları’nda altın madenlerine karşı mücadele yürütenlerin aşırıya kaçtığını söylemesiyle açıkça ortaya koymuştu. Valinin çevre ve yaşam hakkına sahip çıkanlar ile Çanakkale Halkevi’ni hedef gösteren açıklamalarının ardından jandarma çevre ve yaşam hakkına sahip çıkanları hedefe aldı.
Madenciye açık, halka kapalı
Kızılelma ve Kirazlı köylerinde bugün (24 Şubat) yapılması planlanan ÇED toplantılarına bölge halkından yine tepki vardı. Çevre köylerden ve Çanakkale’den giden halk, jandarmanın köye 500 metre kalan kurduğu barikat ile karşılaştı. Köye sokulmak istenmeyen halka jandarma, sadece madencilerin ve 30 TL karşılığında çevre bölgelerde tutularak getirilen kişileri köye aldı.
Jandarma, valilik tarafından verilen emri halka okurken, ”Maden şirketinden gelenler ve beraberinde gelenler, toplantının yapılacağı köy halkı haricinde toplantıyı sabote etme ihtimali yüksek olan kişiler köye sokulmayacak” ifadelerini kullandı.
Barikatlar aşıldı, toplantı yapılamadı
Köye sokulmayan insanlara destek Kızılelma köylülerinden geldi. Kızılelma köylülerinin jandarma barikatına yüklenmesi sırasında ufak çaplı gerginlik yaşandı. Gerginlik, barikatın tarlalardan ve dağ yollarından geçilmesiyle aşıldı.
Köye ulaşan halk, ÇED toplantısının yapılacağı kahvehanenin önünde yine jandarma barikatı ile karşılaştı. Toplantıya izin vermeyeceklerini söyleyen köylüler, jandarma barikatına yüklendi ve barikatı aşarak kahvehaneye girdi. Köylü kadınların müdahalesi sonucunda maden şirketinin temsilcileri ve yanlarında getirdikleri özel güvenlikler kahvehaneden kaçmak zorunda kaldılar.
Kızılelmalı kadınlar, kahvehanenin kapısını da kapatarak jandarmanın içeri girmesini engellediler. Sadece toplantı yapılamadığına dair tutanak tutmak için İl Çevre Müdürlüğü’nden gelen yetkilileri içeri alan kadınlar kahvehane önüne kendi barikatlarını da kurdular.
Tutanağı engellemek isteyen kaymakam da kovuldu
Çan Kaymakamı da yaşananlar üzerine kahvehaneye gelerek köylüleri ikna etmeye çalıştı, ancak köylülerin ısrarı sonucunda toplantı yapılamadığına dair tutanak tutuldu. Köylüler, kendileriyle tartışan ve tutanak tutulmasına izin vermek istemeyen kaymakamı “Defol git” diyerek kovdu.
Kirazlı ’da hukuksuzluk belgelendi
Sabah 10.00 ve 11.00 saatlerindeki iki ÇED toplantısına da izin vermeyen bölge halkı, daha sonra saat 15.00’da ÇED toplantısı yapılmak istenen Kirazlı köyüne yöneldiler. Köylüleri, Kirazlı ’da da jandarma barikatları karşıladı. Jandarma Alay Komutanı’nın barikatlarda bizzat yer alması dikkat çekti.
Madencilerin, madencilerin tuttuğu özel güvenliklerin ve para karşılığı tuttukları insanların dışında kimsenin sokulmadığı köyde, ÇED toplantısı yapıldı. Ancak Çanakkale Barosu’ndan gelerek toplantıya katılan avukatlar, karara itiraz ettiler. Avukatlar, toplantının hukuksuz bir biçimde gerçekleştiği yönünde tutanak tuttular.
Kıratlı’daki toplantının sona ermesinin ardından köylüler, Çanakkale Valisi’nin sözlerini hatırlatan konuşmalar yaparak Vali Azim Tuna’yı ve jandarmayı protesto ettiler. Açıklamada sık sık “Vali istifa” sloganları atıldı.
Sendika.Org/ Çanakkale