ÇILDIRLILAR; ESENLER'DE BİZ DE VARIZ DEDİ

ÇILDIRLILAR; ESENLER

Genel merkezi Esenler’de bulunan ama ‘yerel basına’ bu güne kadar uzak durmuş Çıldır Dernekler Birliği Genel Başkan’ı Yüksel Kılıç’ın kahvaltısına misafir olduk. Kapsamı yerel basınla tan

 

 

 

 

 

 

 

ÇILDIRLILAR; ESENLER’DE BİZDE VARIZ DEDİ

Genel merkezi Esenler’de bulunan ama ‘yerel basına’ bu güne kadar uzak durmuş Çıldır Dernekler Birliği Genel Başkan’ı Yüksel Kılıç’ın kahvaltısına misafir olduk. Kapsamı yerel basınla tanışma olan kahvaltıda “ Çıldır Dernekler Birliği’’ kendini tanıttı…

Başkan Kılıç Birliğin 28 köy derneğinin bir araya gelmesiyle oluştuğunu ifade ederek, Çıldır Dernekler Birliği’nin genel merkezinin Esenler’de olduğunu vurguladı. Ayrıca Aşağı Canbaz ve Yukarı Canbaz  olmak üzere  iki köy derneğinin de Esenler merkezli faaliyetlerine devam ettiğini sözlerine ekledi.

Çıldır Dernekler Birliği başkanı yüksel Kılıç açıklamalarına şöyle devam etti;

“ Biz Dernekler Birliği Genel Merkezimiz Esenler’de olmasına karşın sadece Esenler’de faaliyet gösteren değil, İstanbul, Kars, Ardahan çapında sorun çözmek üzere yapılandırılmış bir sivil toplum örgütüyüz. Siyasi cepheler açmadan, hemşerilerimizle kültürel dayanışma içinde faaliyetlerimizi bu güne kadar yürüttük. Ancak Esenler’de yerleşik hemşerilerimiz olduğundan Esenler’e de el atma gereği duyduk. Artık gözlemci olarak kalmayı değil gelişmelerin içinde de var olmak istiyoruz. Çünkü iki köy derneğimizin kitlesi büyük çoğunlukla Esenler’de yaşıyor. Ben de genel başkanları olarak uzun yıllardır Esenler’de yaşıyorum. Birlik yönetimi izin vermediği için Esenler genelinde bu güne kadar kültürel kimliğimizi ve derneksel duruşumuzu açıkça gösteremedik. Bu kahvaltıyı Esenler’de yaşayan hemşerilerimiz için ilk adım olarak görüyoruz.

Direkt olmasa da bilginiz olduğuna inanıyorum.  Bu sene yedincisini düzenlediğimiz köyler arası futbol turnuvasını yıllardır Esenler Kemer Stadyumunda yapıyoruz. Hafta sonlar ı da dahil olmak üzere yılda bir kez de olsa bir buçuk haftalığına civar ilçelerden İki bine yakın hemşerimizi Esenler’e getirip götürüyoruz. Burada bir eksikliğimiz olduğunu kabul ediyorum. Gerekli tanıtımı yapamadık, sizleri yaptığımız birçok etkinliğimize davet etmedik. Bu eksikliğimizi artık giderme kararlılığındayız. Hatamızı gecikmiş olarak bir anlamda gidermek için sizlerle bir araya geldik.

Örneğin belediyemiz Sarıkamış şehitlerini anma gecesi düzenlemiş. Orada Karslı, Ardahanlı yok. Baktık ki biz hatalıyız. Biz aktivitelerin içinde olmayınca bir boşluk doğuyor. Birileri de gelip dolduruyor. O nedenle hem haber kaynağı bakımından, hem de yerel medya ile iletişim açısından dernekler birliği olarak yeni bir yol haritası belirledik.

Şimdiden sizler kanalıyla bir duyuruyu yapmak istiyorum. 25 Şubat Çıldır’ın kurtuluşu. İstanbul’da ilk kez kurtuluş günümüzü kutlama kararı aldık. Büyük olasılıkla henüz girişimde bulunmadık ama Hakkı Başar Kapalı Spor Salonunda kurtuluş günü etkinliğimizi düzenlemek istiyoruz.

Esenlerde bildiğim kadarıyla Samsun, Kastamonu ve Giresun dernekler federasyonu var. Birlik olarak da Çıldırlılar var. Ayrıca Esenler derneklerinin federasyonu var. Esenler de yaşadığımıza göre ilçedeki 450 dernekten biri olarak ESDEF’i önemsiyoruz. Genel başkan yardımcımızı bu konuda görevlendirdik. ESDEF’in takipçisi olacağız. Esenleri kucakladığını, tümüyle kapsadığını görürsek, eğer bizim ilkelerimize uygunluğu söz konusu olursa ESDEF içinde de köy derneklerimizden biriyle yer alabiliriz. Eğer farklı amaçlar izlenimi elde edersek alternatif bir çalışma içinde de olabiliriz. Siyaset ve dernek ilişkilerini gözden geçirmek suretiyle yeni bir yapılanmanın gereğini görüyoruz. Bu anlamda belediyeden hemşerileri adına destek almayı, yerel yönetimlerden yararlanma tavrını olumlu buluyoruz. Belediyelerin de desteği verirken hakkaniyetli davranması gerektiğini söylemekten çekinmiyoruz. Yerel parlamentolara dünyanın her yerinde destek olanında muhalefet olanında sivil toplum örgütleri olduğunu biliyoruz. O nedenle Sadece yanlı duruş gösteren bir derneksel ağı uygun görmüyoruz. Yapılan ilçe için iyi ise sivil toplum örgütleri elbet destekleyecektir. Ama ilçe menfaatleriyle çatışan uygulamaları da cesaretle eleştirme ve karşı koyma hakkına cesaretine sahip olmalıdırlar. Biz işte bu evrensel hoşgörü çerçevesinde bir sivil toplum örgütü olmayı önemsiyoruz ve kendimizi görevli kabul ediyoruz.

Bu vesileyle Sizinle bir Ardahan, Çıldır ve Kars gerçeğini de paylaşmak istiyorum. Çıldır tam 44 yıl Rus işgalinde kalmıştır. Tüm baskılara ve asimilasyona rağmen ne dilini, şivesini ne de dinini değiştirmiştir. Kültüründen asla ödün vermemiştir. Aşık Şenlik isimli ozanının deyişleri ile halk bilinçlenmiş ve işgal kuvvetlerine karşı büyük bir direnç ve mücadele örneği sergilemiştir. Asıl gerçek ise şudur. Kars ve Ardahan hiçbir tarihsel evrede topla tüfekle işgal edilmemiştir. Bu iller Batıda kaybedilen savaşlara doğuda tazminat olarak verilmiştir. Yazılı anlaşmalara rağmen yöre halkı bu durumu işgal olarak kabul etmiş ve topyekûn mücadele etmiş, direnmiştir. Türkiye cumhuriyeti kurulmadan önce ‘Kars Cumhuriyeti’ kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti kurulur kurulmaz da bütün heyetiyle Türkiye’ye katılmıştır. Ayrıca ‘Ganubu Kafkas Kars cumhuriyeti’ kurulmadan önce de ‘Çıldır Milli Şura Hükümeti’ kurulmuştur. Hükümetin başı ise Moskova’da tıp öğrenimi gören Dr. Esat Oktay’dır. İşte bölgemiz insanı böyle bir direniş çizgisinden gelmektedir.

Ayrıca Çıldırlılar daha 12.  Yüzyılda Anadolu’ya ilk gelenlerden Oğuzların ‘Çovuldur’ boyundandırlar. Çıldır etnisite açısından da çoğunluk itibariyle genelde Gürcistan’ın Terek dağlarının eteklerine yerleştikleri için yer adıyla ‘Terekeme’ olarak adlandırırlar ve anılırlar.

Tüm bu tarihsel sürecin doğrultusunda kentlilik gereği hepimiz yaşadığımız yerin insanıyız. Esenler’de yaşıyorsak eğer önce Esenlerliyiz. Geçmişimizi, kültürümüzü unutmadan yaşamak ve yaşatmak için bir araya geldik, dernekleştik, birlikler oluşturduk ama İstanbul’lu ve Esenlerli olduğumuz gerçeğini de biliyoruz. Bu nedenle önce yaşadığımız yeri sahipleneceğiz, sonra ata topraklarımızı doğduğumuz yeri geliştirip güzelleştirmek için çabalayacağız. Artık Esenler’de Çıldırlılar olarak biz de varız.”



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı