CHP'liler KİPTAŞ'ı İBB Gündemine Taşıdı!

CHP

CHP’li Sağlam’dan Başkan Topbaş’a Bilal Erdoğan sorusu: “KİPTAŞ’ın TÜRGEV vakfı ile yaptığı herhangi bir sözleşme var mıdır? Varsa konusu ve tutarı nedir?”


CHP’liler KİPTAŞ’ı İBB Gündemine Taşıdı!

CHP’li Sağlam’dan Başkan Topbaş’a Bilal Erdoğan sorusu: “KİPTAŞ’ın TÜRGEV vakfı ile yaptığı herhangi bir sözleşme var mıdır? Varsa konusu ve tutarı nedir?”

CHP İBB Meclis Üyesi Hakkı Sağlam’dan İBB Başkanı KadirTopbaş’a 16 Aralık’ta yapılan rüşvet, ihaleye fesat karıştırma ve yolsuzluk operasyonu çerçevesinde Bilal Erdoğan-TÜRGEV-KİPTAŞ soruları;Rüşvet, ihaleye fesat karıştırma ve yolsuzluk operasyonu sonrasında basında KİPTAŞ AŞ’nin adı da geçmiştir. Şirket kısa adı TÜRGEV olan vakıf ile yaptığı herhangi bir sözleşme var mıdır? Varsa konusu ve tutarı nedir? 3.Kişilerden satın aldığı arsa ve arazi var mıdır? Varsa her birinin adres ile ada, parsel numarası ile büyüklüğü nedir?”


17–25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonun ayaklarından biri olan KİPTAŞ’ı İstanbullul halkı adına bir kez daha sorgulayan CHP’li Üyeleri Dr. Hakkı Sağlam ve Hüseyin Sağ Başkan Topbaş’a 16  soru sordu. CHP’li Meclis Üyeleri Dr. Hakkı Sağlam ve Hüseyin Sağ : “ İBB ve KİPTAŞ AŞ üst yöneticileri ile ilgili diğer iştirakçilerinin üst yöneticileri hakkında bugüne kadar yapılan herhangi bir inceleme, ön araştırma, soruşturma vb işlem var mıdır? Varsa tarihleri ile her birinin sonucu nedir?” sorusunu Başkan Topbaş’a yöneltti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin CHP’li Üyeleri Dr. Hakkı Sağlam ve Hüseyin Sağ’ın imzaları ile İBB Meclis Başkanlığına sunulan önerge şöyle;

Cumhuriyet Gazetesinde Miyase İlknur İmzalı 14 Mart Cumartesi günü başlayan ve sonraki günlerde de devam eden haberlerde İBB İştiraklerinden KİPTAŞ AŞ’nin başta genel müdürü olmak üzere bir çok üst yönetici hakkında gelirleri ile uyuşmayacak şekilde mal varlıkların da artış olduğu adeta gayrimenkul zengini oldukları belirtilmiştir. Aynı haberlerde KİPTAŞ AŞ’nin hasılat paylaşımı yöntemi ile çeşitli kişilere yaptırdığı ortak projelerden anılan üst düzey yöneticilerin kendileri, eşleri, çocukları, anne-baba, kayınvalide, kayınpeder gibi akraba ve sıhri akrabaları tarafından gayrimenkul (konut, dükkan vb) satın aldıkları yer almaktadır.

Haberin devamında; Eski (E.) Müfettiş ve Vali Hüseyin Avni Çoş, AKP E.İl Başkanı ve E.İBB Meclis Üyesi Aziz Babuşcu, AKP Zeytinburnu İlçe Belediye Başkanı Murat Aydın, Zeytinburnu AKP İlçe Belediye Meclis Üyeleri Aydın Çığırıkçı ve Muzaffer Uçar ve çocukları, AKP Bakırköy E. İlçe Başkanı Rahmi Genç, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Sabri Dereli, E. Milletvekili Ali Bayramoğlu, KİPTAŞ AŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, KİPTAŞ AŞ Genel Müdür Yardımcıları Cengiz Erdem, Süleyman Genç ve Tuncay Çolak ile Hukuk Danışmanı Mahmut Savaş ile diğer bazı İBB üst düzey yöneticileri ve İBB’nin diğer iştiraklerinin üst düzey yönetici ve yakınları tarafından gayrimenkul (konut, dükkan vb) satın aldıkları yer almaktadır.

Diğer taraftan 17–25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna konu basına yansıyan (Karsigazete.com’dan Emre Erciş’in haberine göre; işte KİPTAŞ AŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım ile Çevre Şehircilik Bakanı İdris Güllece arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde) ses kayıtlarında KİPTAŞ AŞ Genel Müdürü ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın İdris Güllüce arasında geçtiği belirtilen konuşmada… “..İSMET YILDIRIM: Siz son bir yasa çıkarmışsınız büyükşehirlerle alakalı. Onun son maddesine iştirak şirketlerinin Sayıştay’a tabi olan bu tür yardımlarının yapılamayacağına dair bir madde eklemişsiniz bundan haberiniz var mı sizin abi?



İdris Güllüce: Ya abi bize öyle onlar biz kendimiz bunları hazırlayabildiğimiz yok. İçişleri Bakanlığı bunu hazırladı abi getirdi önümüze koydu, patronda hiçbir şeysine dokunmayın dedi.

İsmet Yıldırım: Kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz ya böyle bir şey yok ki; böyle bir yasa vardı yani…” dediği ortaya çıkmıştır. Bu konuşma göstermektedir ki korku içinizde giderek büyümektedir. İBB Başkanı olarak İBB Meclisinin iştirakleri yani KİPTAŞ AŞ’yi denetimden kaçırmanızın nedeni de böylece bir kez daha gün yüzüne çıkmıştır.
 
Ayrıca; Cumhuriyet Gazetesi’nden Aykut Küçükkaya’nın 22 Şubat 2014 tarihli haberinde KİPTAŞ AŞ’nin, KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım’ın dayısının oğlu Osman Özdemir’in sahibi veya yöneticisi olduğu şirketlere çok sayıda ihale verdiği belirtilmiştir. KİPTAŞ AŞ’nin resmi sitesinde 1987 yılında kurulduğu ve 1995 yılında ise inşaat sektörünün önemli bir şirketi olarak faaliyet gösterdiği ancak son 10 yılda kamu yönünden denetlenmediği, varsa yapılan denetimlerin şekilcilikten öteye geçmediği malumlarınızdır. Bu Kapsamda;

1. Anılan haber üzerine hangi idari işlemler tesis edilmiştir? Verilen soruşturma emri var mıdır? Varsa hangi tarihte verilmiştir? Kapsamı nedir?

2. Habere konu olan İBB ve KİPTAŞ AŞ üst yöneticileri ile diğer iştiraklerin üst yöneticileri hakkında bugüne kadar yapılan herhangi bir inceleme, ön araştırma, soruşturma vb işlem var mıdır? Varsa tarihleri ile her birinin sonucu nedir?

3. KİPTAŞ AŞ ve/veya Üst yöneticileri hakkında bugüne kadar yargıya intikal eden idari ve/veya adli herhangi bir işlem var mıdır? Varsa işlem türü, mercii ve dosya numarası da belirtilerek her dereceden verilen karar nedir? (Karar örneklerinin eklenmesi)

4. Habere konu edilen KİPTAŞ AŞ’de 1995 ten bugüne kadar görev yapan üst yöneticileri ile Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerinden kimler KİPTAŞ AŞ tarafından yapılan veya yaptırılan projelerden gayrimenkul (konut, dükkân vb) satın almıştır? Her birinin tapu bilgileri ve satışa esas değeri ile satış şekli (peşin vadeli-vade süresi, taksit tutarları vb) nedir?

5. KİPTAŞ AŞ’nin yaptığı ve/veya yaptırdığı projelerden 1995–2015 arasında görev yapan İBB Başkanı ve Danışmanları ile Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcıları, KİPTAŞ AŞ Genel Müdür ve Danışmanlar, Genel Müdür Yardımcıları ile Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri; İlçe Belediye Başkanları, İBB Meclis Üyelerinden kimlere İNDİRİMLİ satış yapılmıştır? Her bir satışta indirim oranı ve miktarı nedir?

6. KİPTAŞ AŞ’nin 1995 ten bugüne kadar görev yapan üst yöneticileri ile Yönetim Kurulu Başkan ve üyelerinin göreve başlama ve ayrılış tarihleri ile ayrılma nedenleri nedir?

7. KİPTAŞ AŞ’nin 1995 ten bugüne kadar görev yapan üst yöneticileri ile Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerinin göreve başlama tarihleri de belirtilerek 3628 sayılı kanunun 2. ve Mal Bildiriminde Bulunması Hakkında Yönetmeliğin 8. maddesine göre mal bildiriminde bulunanlar kimlerdir? Her birinin yıllar itibariyle mal bildirimin verildiği tarih nedir?

8. KİPTAŞ AŞ’nin 1995 ten bugüne kadar görev yapan personel ile üst yönetici ve Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri hakkında 4483 sayılı kanun kapsamında işlem yapılan var mıdır? Varsa kimler hakkında yapılmıştır? İşlem yapılma nedeni, işlem tarihi ve işlemler sonucu nedir?
9. Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Erdem’in eşi olan Arzu Erdem anılan haber sonrası KİPTAŞ AŞ personeli sorguya çekmesi talimatı kim tarafından verilmiştir? Anılan kişinin İBB ve /veya

KİPTAŞ AŞ’de herhangi bir görevi var mıdır? Varsa ayrıntısı nedir? İBB Başkanı olarak sizin bahsi geçen kişiye verdiğiniz özel bir görev var mıdır? Varsa dayanağı, gerekçesi nedir? Tarihi nedir? Anılan kişinin özellikte tapu bölümünde oturmasının herhangi özel bir nedeni veya bu konuda resmi bir görevi var mıdır?
 
10. KİPTAŞ AŞ’nde İBB Üst yönetimi ile KİPTAŞ AŞ üst yönetiminin medeni kanunun tanımladığı yakınlarından çalışan var mıdır? Varsa kimlerdir? Mesleği ve fiilen yaptığı görev ayrı ayrı nedir?

11. 17 –25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna konu basına yansıyan ses kayıtlarında adı geçen KİPTAŞ AŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım hakkında hangi idari işlemler tesis edilmiştir? Verilen soruşturma emri var mıdır? Varsa hangi tarihte verilmiştir? Kapsamı nedir? Sonuçları nedir?

12. KİPTAŞ AŞ hakkında son 5 yılda Maliye Bakanlığı tarafından yapılan vergi incelemesi var mıdır? Varsa kimler tarafından hangi tarihte yapılmıştır? İncelemelerin ayrı ayrı konusu nedir? Her bir inceleme sonucunda düzenlenen rapor tarih ve sayısı nedir? Her bir inceleme sonucunda düzenlenen raporun sonucu nedir?

13. KİPTAŞ AŞ hakkında son 5 yılda Sayıştay tarafından yapılan inceleme var mıdır? Varsa kimler tarafından hangi tarihte yapılmıştır? İncelemelerin ayrı ayrı konusu nedir? Her bir inceleme sonucunda düzenlenen rapor tarih ve sayısı nedir? Her bir inceleme sonucunda düzenlenen raporun sonucu nedir?

14. KİPTAŞ AŞ’nin 2004–2015 arası yıllar itibariyle hasılatı ve (Hasılat içinde esas işi olan inşaat dışındaki diğer geliri ayrı belirtilerek) kar/zararı nedir? (Mali tabloların eklenmesi)

15. KİPTAŞ AŞ’nin 1995–2015 arasında yaptığı ve/veya yaptırdığı projeler hangileridir? Her bir projede imal edilen bağımsız bölüm sayısı (konut, dükkân vb ayrımında) ayrı ayrı nedir?

16. KİPTAŞ AŞ tarafından sahiplerine teslim edildiği halde yapı kullanım izin belgesi (iskanları) alınamamış ve/veya tapuları verilmemiş konut veya işyerleri var mıdır? Varsa bunlar hangi projeler kapsamındadır? İskan ve tapu işlemlerinin sonuçlanamama gerekçeleri nedir?
 
 



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı