CHP'li Meclis Üyelerinden İnançlara Saygı Talebi

CHP

CHP’li meclis üyeleri her meclis toplantısında verdikleri soru önergeleri ile meclis gündemini oluşturdukları gibi meclisin işleyişine ve çalışmalarına da yön veriyorlar.

CHP’li Meclis Üyelerinden İnançlara Saygı Talebi

CHP’li meclis üyeleri her meclis toplantısında verdikleri soru önergeleri ile meclis gündemini oluşturdukları gibi meclisin işleyişine ve çalışmalarına da yön veriyorlar.

Partililer tarafından üç kurşun asker diye adlandırılan Mustafa Usta, Kemal Şahin, Yüksel Kılıç, “Esenler belediyesinde temsilcisi olmayan muhalefetin ve Esenler halkının emrinde olduklarını ve nerede bir haksızlık varsa, o haksızlığa karşı çıkmaya devam edeceklerini söyleyerek, bizlere bu onurlu görevi veren Esenler halkına hizmet etmek görevimizdir” dediler.

CHP’li meclis üyeleri, Esenler Belediye Meclisinin 5. Seçim Yılı 2.Dönem 2015 Mart  Ayı Meclis Toplantısı birinci birleşiminde, Esenlerde yıllardan beri gündem oluşturan ve kafalarda soru işaretleri bırakan cemevi meselesini meclis gündemine taşıtılar ve bu konunun çözümü için bir soru önergesi vererek meclisin dikkatini çektiler.  CHP’li meclis üyelerinin soru önergesinin içeriğinde, “ülkemizde birlik ve beraberliğin, dinler ve mezhepler arasında kardeşliğin sağlanması; devletin kendini vergilerle finanse eden bütün vatandaşlarına aynı uzaklıkta olması ve ayrımcılık yapılmaksızın eşit hizmet sunmasını” talep ediyor
 


 İşte CHP’nin Cemevleri hakkındaki soru önergesi
                                                                                                                 02.03.2015
Esenler Belediyesi Meclis Başkanlığı’ na
Ülkemizde birlik ve beraberliğin, dinler ve mezhepler arasında kardeşliğin sağlanması; devletin kendini vergilerle finanse eden bütün vatandaşlarına aynı uzaklıkta olması ve ayrımcılık yapılmaksızın eşit hizmet sunmasına bağlıdır.
 
Laik ve demokratik bir devlette nerenin ibadethane olduğuna siyasal iktidar sahipleri karar veremez. İnanç merkezleri ve ibadethaneleri inananlar var eder ve yaşatır. Buna ancak o inanç kimliğine sahip insanlar karar verebilir.
 
Nitekim Diyanetİşleri Başkanlığı 2013 yılında Hükümete sunduğu Raporda “"İbadethane tanımını ne devlet ne de Diyanet yapabilir. Hangi inançtan olursa olsun, kişiler ibadetlerini nerede yapıyorsa oraya ibadethane denilebilir. Aleviler Cemevlerini ibadethane olarak tanımlıyorsa, karşı çıkmanın gereği yok” şeklinde çok olumlu bir yaklaşım sergilemiştir.
 
5393 sayılı Belediye Kanunun 15. Maddesi  (a) bendindeki Belediyenin yetkileri ve imtiyazları başlığındaki, Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak.
 
 Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 14. Maddesi (ç) bendindeki Kent bölgeleri tanımları ve alan kullanış şartları başlığındaki,
 
İbadet yeri:İbadet etmek ve dini hizmetlerden faydalanmak amacıyla insanların toplandığı, dinî tesis ve külliyesinin, dinî tesisin mimarisi ile uyumlu olmak koşuluyla dinî tesise ait; lojman, kütüphane, aşevi, dinlenme salonu, yurt ve kurs yapısı ile gasilhane, şadırvan ve hela gibi müştemilatların, açık veya zemin altında kapalı otoparkın da yapılabildiği alanlardır.
 
 3.5.1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun “Arazi ve arsa düzenlemesi” başlıklı 18’inci maddesinin birinci fıkrasında, belediyelere imar hududu içinde bulunan arsa ve arazileri malik veya diğer hak sahiplerinin rızası aranmaksızın düzenleme yetkisi verilmiş; aynı maddenin 3.12.2003 tarihli ve 5006 sayılı Kanun’un 1’inci maddesiyle değişik üçüncü fıkrasında ise düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tâbi tutulan yerlerin ibadet yeri gibi umumî hizmetlerden ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarla kullanılamayacağı hüküm altına alınmıştır. Hükmü gerekçeleri ve “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 2 Aralık 2014 tarihli Kararı, 5393 sayılı Belediye Kanunun 14/b ve 15’nci maddesinin 5’nci fıkrasının son cümlesi uyarınca Cemevlerinin ibadet yeri sayılması ve diğer ibadet yerlerine tanınan haklardan ayrımcılık yapılmadan yararlandırılmasına karar verilmiştir” şeklinde gerekçeyle belediye meclisinden gerekli kararı alabilme yetkisi bulunmaktadır.
 
Belediye Meclisimizce alınacak kararlarla Alevi vatandaşlarımıza karşı inanç özgürlüğü konusunda yapılan ayrımcılığın ortadan kaldırılarak inanç özgürlüğünün yaygınlaşmasına ve böylece ülkemizde inanç ve mezhepler arası kardeşlik duygusunun gelişmesi, birlik ve beraberliğin güçlenmesine katkı sağlayacağımıza olan inanç ve güvenimizle Belediyemizce Esenler İlçemizde Cem Evi Yapılması ile ilgili gerekli çalışmalara başlanması için önergemizin Başkanlık makamına havale edilmesini arz ederiz.
 
CHP Meclis Üyeleri
 Mustafa USTA -Kemal ŞAHİN -Yüksel KILIÇ                                                                                                                                                     

 


  • Cuma 15.6 ° / 10 ° false
  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu