CHP'li Meclis Üyeleri Gösteri ve Yürüyüş Anayasal Haktır"

CHP

CHP Esenler Belediye Meclis üyelerinin Eylül ayı Meclis toplantılarının 2.birleşiminde verdikleri soru önergesinde gösteri ve yürüyüş Anayasal bir haktır önceden izin alınmaksızın her kes yasalar çe

CHP’li Meclis Üyeleri “Gösteri ve Yürüyüş Anayasal Haktır"
 
CHP Esenler Belediye Meclis üyelerinin Eylül ayı Meclis toplantılarının 2.birleşiminde verdikleri soru önergesinde gösteri ve yürüyüş Anayasal bir haktır önceden izin alınmaksızın her kes yasalar çerçevesinde alanlarda demokratik taleplerini dile getirerek etkinlik yapabilir.
 

Anayasa`nın 34. Maddesi:

B. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkı
Madde 34. - Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.
Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir.
 
                                    Esenler Belediyesi Meclis Başkanlığına
 
 Zabıtanın görev ve yetkileri hk.
 
MADDE 51.-
 
Belediye zabıtası, beldede esenlik, huzur, sağlık ve düzenin sağlanmasıyla görevli olup bu amaçla, belediye meclisi tarafından alınan ve belediye zabıtası tarafından yerine getirilmesi gereken emir ve yasaklarla bunlara uymayanlar hakkında mevzuatta öngörülen ceza ve diğer yaptırımları uygular.
Görevini yaparken zabıtaya karşı gelenler, kolluk kuvvetlerine karşı gelenler gibi cezalandırılır.
Son günlerde belediye zabıtalarının görevlerini yaparken tutum ve davranışlarından dolayı şikâyetler ve tepkiler almaktayız.
Bunun en son örneği (Esenler Dörtyol Cumhuriyet meydanında 2 Eylül Salı günü) Saadet partisinin düzenlediği etkinlik de güç kullanarak zabıtanın müdahalede bulunması yoğun tepkilere neden olmuştur. Ayrıca zabıtanın bu tutum ve davranışı gösteri ve yürüyüş haklarına saldırıdır.
Gösteri ve yürüyüşün bir hak olduğunu yasalarımız açıkça belirlemiştir, Zabıtanın görev ve yetkileri yasalarla belirlenmişken zabıtanın başka bir uygulama yöntemine başvurma emrini kimler vermektedir.
 
   Önergemizin yazılı olarak cevaplandırılması için Başkanlık makamına havalesini arz ederiz.  Saygılarımızla.
 
 CHP Esenler Belediye Meclis Üyeleri
 
 Yüksel Kılıç                                   Mustafa Usta                                   Kemal Şahin
 
 


  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı