Tarih: 11.07.2011 00:00

CHP yemin ediyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Meclis'te yemin krizini çözmek için bir araya gelen AKP ve CHP heyetleri uzlaştı. CHP'liler, Meclis'te yemin ediyor.

 

 

 

 

AKP ve CHP heyetlerinin yaptığı uzlaşma sonunda CHP, TBMM Genel Kurulu'nda bugün yemin etme kararı aldı.  CHP milletvekilleri Genel Kurul'da yemin etmeye başladı.

AKP ve CHP kurmayları tarafından hazırlanan ortak metinde, "Siyaset kurumu için sorunların gündeme getirileceği, tartışılacağı, değerlendirileceği ve çözüm bulunacağı yegane ortam TBMM'dir. Siyasi partiler sorunların çözümü için Türkiye Büyük Millet Meclisi zemininde olmalıdır" denildi.

 

AKP ve CHP imza attı, yemin kararı çıktı

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, AKP Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın imzalı"Basın Açıklaması" başlıklı metinde, "Sonuç olarak Meclis'in açılışından bugüne kadar yasama faaliyetlerine katılmamış olan milletvekillerinin yemin ederek Meclis çalışmalarına iştirak etmelerini ve katkı sağlamalarını arzu ediyoruz" denildi.

 

Yemin ediyorlar

Meclis Genel Kurulu'nda CHP milletvekilleri yemin ediyor. AKP ve CHP arasında mutabakat sağlanmasının ardından CHP milletvekilleri Genel Kurul'da yemin etmeye başladı.

Meclis Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Yemin kriziyle ilgili sabah saatlerinden itibaren AKP ve CHP arasındaki görüşmelerin mutabakatla sonuçlanmasıyla CHP milletvekilleri de Genel Kurul'da yemin etmeye başladı. Saat 15.00'de başlaması gereken Genel Kurul, CHP Grup toplantısının uzaması nedeniyle 5 dakika geç başladı. Genel Kurul'a ilk gelen lider ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu.

Genel Kurul'da yemin töreninden önce Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, Srebrenitsa'yla ilgili yapılan gündemdışı konuşmaya yanıt vermek üzere Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'a söz verdi. Başbakan Yardımcısı olarak gündem dışı konuşmaya ilk kez yanıt veren Bozdağ yaptığı konuşmada, CHP ile yemin krizinde sağlanan mutabakata işaret ederek 24'ncü dönem Meclisinin başta anayasa olmak üzere önemli yasalara imza atması gerektiğini söyledi. Bozdağ BDP grubunun da kısa sürede TBMM'ye gelmesini ve çalışmalara katılmasını umduklarını söyledi. Bozdağ'ın konuşmasının ardından Yakut, Anayasa'ya göre milletvekillerinin and içmesi gerektiğini belirterek yemin etmek isteyen milletvekillerini kürsüye çağırdı. CHP grubundan ilk yemin eden milletvekili ise Adana Milletvekili Ali Demirçalı oldu.

 

Kılıçdaroğlu da yemin etti

CHP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu da milletvekili yeminini etti.

Kılıçdaroğlu'nu CHP'li milletvekilleri ayakta alkışladı. Kılıçdaroğlu, yemin ettikten sonra yerine geçmeden önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile el sıkıştı

Meclis Genel Kurulu'nda, CHP'li milletvekillerinin yemin etmesinin ardından hükümet programı üzerindeki görüşmeler yapılacak. CHP adına ise Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu konuşacak.
 

Mutabakat metninden

Kurtuluş Savaşı vurgusu

Ortak imza atılan metinde, TBMM'nin, Türkiye Cumhuriyetini kuran, Kurtuluş Savaşı'nı yöneten ve olağanüstü koşullarda dahi toplanarak bugün yaşananlardan kıyaslanamayacak çok daha büyük sorunların üstesinden gelen bir Meclis olduğuna vurgu yapılarak, şöyle denildi:

"Halkın egemenliği ve milletin iradesi, seçilmiş ve vekâlet verilmiş milletvekilleri aracığı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde hayata geçirilir. Bu çerçevede tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin, milletimizin kendilerine verdiği bu onurlu görevi yerine getirmeleri için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde olmaları gerektiğine inanıyoruz.

Yeni bir anayasa

12 Haziran seçimleri sonrasında bazı milletvekillerinin yemin etmeyerek yasama faaliyetlerine katılmamaları eksikliktir. Son seçimlerde seçimlerle birlikte yüzde 95 seviyelerinde yüksek bir temsil oranını yansıtan Türkiye Büyük Millet Meclisi, milletimizin yeni bir Anayasa yapılması talebi ile birleştirilerek değerlendirildiğinde, tüm siyasi partiler için uygun bir uzlaşma zemini oluşturmaktadır. Ortaya çıkan bu tarihi fırsat, toplumsal sözleşme tanımına uygun bir Anayasa yapılması hedefi için kullanılmalıdır.

Sorunların çözüm yeri TBMM'dir

Siyaset kurumu için sorunların gündeme getirileceği, tartışılacağı, değerlendirileceği ve çözüm bulunacağı yegâne ortam TBMM'dir. Siyasi partiler sorunların çözümü için Türkiye Büyük Millet Meclisi zemininde olmalıdır.

Bu inançla Anayasa dahil tüm mevzuatın, hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak, özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz.

Sonuç olarak, Meclis'in açılışından bugüne kadar yasama faaliyetlerine katılmamış olan milletvekillerinin yemin ederek Meclis çalışmalarına iştirak etmelerini ve katkı sağlamalarını arzu ediyoruz."

 

"Beklentimiz buydu"
 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan CHP ile imzalanan mutabakat metni sonrası yemin krizinin çözüme kavuşturulması konusunda "Demek ki aklıselimle hareket etmişler" değerlendirmesini yaptı. Erdoğan BDP'ye de kimsenin ötekileştirilmediği çağrısında bulunarak "Onların da geleceği yer burasıdır" dedi.

Başbakan Erdoğan Hükümet Programı görüşmeleri için TBMM'ye gelişi esnasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan CHP'nin yemin etme kararını değerlendirirken "Hayırlı oldu. Güzel oldu. Zaten beklentimiz de buydu biliyorsunuz. Bunun hep açıklamasını yaptık. Çözüm yeri TBMM'dir dedik. Demek ki aklı selimle hareket etmişler" dedi. Yemin törenine katılıp katılmayacağına ilişkin ise Erdoğan "Meclisteyim kısmen katılırım kısmen katılmam" değerlendirmesini yaptı.
 

"BDP'nin de geleceği yer burasıdır"

Başbakan Erdoğan BDP'li Selahattin Demirtaş'ın "Sürecin dışında tutulduk, ötekileştirildik" sözlerine ilişkin ise şunları söyledi:

"Kimsenin ötekileştirildiği yok. Onların da yeri burasıdır. Bana göre gecikmeden onlar da kararlarını verip Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara, demokratik parlamenter sistemin merkezi de TBMM'dir. Onların da geleceği yer burasıdır. Bunun dışında yapılanların hepsi aslında temsil ettikleri milletvekilliği sıfatıyla uyumlu değildir. İnanıyorum ki onlar da en kısa zamanda gelip burada yeminlerini yapacaklardır."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —