CHP İBB Meclis Üyesinden korkunç iddialar!

CHP İBB Meclis Üyesinden korkunç iddialar!

“Kaçak yapılar yasal hale getirilerek 17bin 300 kere kalem oynatılmış!”

CHP İBB Meclis Üyesinden korkunç iddialar!

 

AKP İktidarı tarafından İstanbul’un betonlaşması ve ranta kurban edilmesini parsel parsel sıralayan CHP İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ’dan çarpıcı tespitler

CHP’li Hüseyin Sağ’dan çok önemli ve bir o kadar da çarpıcı tespitler şöyle:

“Kaçak yapılar yasal hale getirilerek 17bin 300 kere kalem oynatılmış!”

“AK PARTİLİ İBB Yönetiminde 2004-2015 yılları arasında imar ve bayındırlık komisyonunda görüşülen 17bin300 adet raporlarda; 3194 sayılı imar kanuna aykırı-emsal teşkil edici-trafik yoğunluğunu arttırıcı-plan yapım hiyerarşisine aykırı- kıyı kanuna aykırı-ayrıcalıklı imar hakkı-ulaşım planlama müdürlüğünün görüşü olumsuz-park bahçeler müdürlüğünün görüşü olumsuz-zemin deprem müdürlüğü görüşü olumsuz, İSKİ olumsuz-İlçe Belediyesince yıkım ve para cezası uygulanmış-İSKİ görüşü olumsuz-siluet bozucu-Boğaziçi kanuna aykırı-Danıştay kararına aykırı-ruhsat denetim müdürlüğü akaryakıtla ilgili okul cami yanı hastane yani mesafe kurtarmıyor-mahkemece iptal edilme nedeni aynı planda yine var hukuk müşavirliği görüşü olumsuz-okul donatısını azaltıcı-yeşil alanı azaltıcı-yol donatısını azaltıcı ibadet alanı donatısını azaltıcı–işte kalem oynattığınız plan değişikliklerinde müdürlük görüşleri böyle olumsuz, yani kaçak yapılar yasal hale getirilerek 17bin300 kere kalem oynatılmış!”
Kadıköy Belediyesi ve İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Hüseyin Sağ’ın “kalem oynatılıp rant toplanıyor” başlığı altında topladığı konuyla ilgili görüşü şöyle;

AKP’liler “gezi direnişinde genç kuşakları anlayamadık”

“Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, inşaat sektörünün denetlenmesi ve rantların yönetilmesi gerektiğini söyledi. Babacan, konuk olduğu İstanbul Finans Zirvesi’nde (Istanbul Finance Summit-IFS) gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İmalat sanayine ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Babacan, şunları söyledi: “Özel sektör yatırımı bizim için önemli. Büyümede yatırımın, yatırım harcamalarının faydaları büyük. Burada bir senede bu konuda maalesef arzu ettiğimiz tabloyu görmüyoruz. Bundan böyle imalat sanayine daha çok yatırım önemli bir konu olacak bizim için. Yine inşaat teşvik ettiğimiz bir sektör. İnşaat sektörünü denetleme için çalışması var, ama burada bir de VURGU var, kısa vadede küçük kalem oynatmalarla rant oluşması var. Bu rantların yönetilmesi, şeffaf olması gerekiyor ki şirketlere ‘hangi sektöre yatırım yapın’ dendiğinde karar verilebilsin. Yoksa bir gecede kalem, mevzuat değişimi ile oluşan bir rant alan var.

Yine AKP’nin kurucu kadrosu içinde yer alan uzunca bir süre yerel yönetimlerden sorumlu başkan yardımcılığı yapan 17 ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonlarından sonra bilim sanayi ve teknoloji bakanlığı görevinden alınan Nihat Ergün bir kitap yazdı adım adım siyaset, okumanızı başucu kitabı yapmanızı tavsiye ederim. Birçok konu başlığı var; sayın bakan “gezi direnişinde genç kuşakları anlayamadık” diyor. “Bir başka konu da vakıflar, dernekler, birtakım hayır-hasenat işlerinin finansmanıdır. Bunlar da ne yazık ki görünüş itibariyle hayır hasenattır, ama finansman kaynakları itibariyle baktığımızda birtakım yanlış yerlerden finanse edilmektedir ve buna da cevaz veren alimler vardır. Bu alimlerin vebal altında olduğunu düşünüyorum” diyor. Acaba hangi vakfı işaret ediyor, TÜRGEV olabilir mi?

“Türkiye de ranta dayalı zenginler ortaya çıkıyor”

Önemli bir konu başlığı da “Türkiye de ranta dayalı zenginler ortaya çıkıyor” diyor Nihat Ergün. Dünyada insanların teknolojiye dayalı zenginleştiğini bizde ise Mesela siz 0.25 emsal olan bir yeri sadece belediye meclisinin, TOKİ’nin bürokrat ve yöneticilerinin, Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın veya bir başka mekanizmanın kararıyla 2.5 emsale, 4 emsale çıkartabiliyorsanız, birçok insan bunun peşinden koşar ve sağlıklı bir mekanizma kurulamaz. Hele bu artışlar parsel bazında, ada bazında yapılıyorsa o zaman bu işlerin içine rüşvetin, irtikabın, iltimasın girmemesi mümkün değildir” diyor Nihat Ergün. Ben söylemiyorum iki bakanınız söylüyor; Sayın Ali Babacan ve Nihat Ergün. Bende altına imza atıyorum, ne kadar doğru tespitler ben anlatsam bu kadar güzel anlatamam.
“CHP Gurubu olarak 250 yakın rapora şerh yazdık”

Bakınız, 2004 yılından 2015 yılına kadar sayın Nihat Ergün ve Sayın Ali Babacan’ın tabiri ile söylersek; o kadar, o kadar çok küçük kalem oynatmaları ile rant oluşturdunuz ki, yetkileri o kadar hoyratça kullandınız ki, kendi partinizin bakanları artık sizi durduramayacaklarını anladılar. Kalem oynatmalarını önlemek için özel kanun çıkarıyorlar, ancak hala kalem oynatmaya devam ediyorsunuz, biz bu kalem oynatmalara hep karşı çıktık, davalar açtık eylemler yaptık.

Yeni dönemde yaklaşık parsel bazında plan değişikliklerine CHP Gurubu olarak 250 yakın rapora şerh yazdık, ama siz dinlemediniz kalem oynattınız. Bu tespiti ben yapsam kızabilirsiniz, ancak kendi bakanınız Sayın Ali Babacan söyledi, ne dedi; “çok küçük kalem oynatmaları ile rant oluşturdunuz” ne kadar doğru söyledi, ama kalem oynatmaya devam; otel diyorsunuz, özel sağlık diyorsunuz, bitmiş binalara emsal veriyorsunuz, kalem oynatıyorsunuz. Bölge planı diyorsunuz, kalem oynatıyorsunuz, kalem oynata oynata İstanbul’u bu hale getirdiniz. Sonunda kendi partinizin bakanları kalem oynatmaya karşı kalem oynatıyor, özel kanun çıkarıyor, oynatan oynatana; bakınız, 2004-2009, 4bin, 2009-2014, 12bin, son seçim döneminde 1300 adet, yani toplamda 2004-2015 yılları arasında 17bin300 kere kalem oynatılmış, imar ve bayındırlık komisyonunda görüşülen dosya sayısı yaklaşık bu.

CHP’nin şerh yazdığı tüm raporlarda kalem oynattınız; İstanbul’da ki tüm AVM’lerde, Rezidanslarda, özel hastanelerde, özel okullarda, 16/9 da, Esenyurt’ta kalem oynattınız, bugün İstanbul’un siluetini bozan tüm gökdelenlerde kalem oynattınız. İstanbul’un en yüksek binası Sapphire milletvekiliniz Vahit Kiler’in, 301 kişinin şehit olduğu soma faciasında soma holdingin binası spine tower – anthill residance, 1 ve 2- palladium havuzcu müteahhit ve Ülker’e, akasya tower- tekstil kent 1 ve 2 de – levent 199 – rixos bomonti – sky towers-yine kalem oynatarak zengin ettiğiniz, torun Tower – dumankaya ikon – maslak 42 1 ve 2 – Hilton İstanbul Bomonti – şişli elit residence tamamında kalem oynattınız. Birileri zengin oldu.
 
Ermeni mezarlarının üstüne Serdar Bilgili’ye AVM rezidans yaptırdınız.
 
İstanbul’a asla geri dönülemez zararlar verdiniz; Yedikule bostanlarında kalem oynattınız, Başbakanın emri ile Topbaş planı geri çekti. Sayın Babacana teşekkür ediyorum imar rantı literatürüne yeni bir tanımlama kattı; “küçük kalem oynatmalarla rant oluşması” benimde literatüre kattığım bir tanımlama var; kanlı Cuma, benim dönemimde bir Cuma günü 230 adet rapor saydım 632 sayfa, meclise bir saat kala geldi, sayfaları çevirsen yetişemiyorsun, bende mecliste söz aldım, kanlı imar Cuması geldi dedim ve hala bu tanımlama kullanılır. Ermeni mezarlarının üstüne Serdar Bilgili’ye AVM rezidans yaptırdınız.
Büyükdere caddesindeki tüm rezidans ve AVM’lerde kalem oynattınız, planlara açılan davalar neticesinde bir çok plan değişikliği iptal oldu, kalem oynatarak küçük değişiklikler yapılarak, sözde yeni bir plan yaptınız, yargı kararlarına hülle yaptınız, e5 karayolunun sağına soluna o kadar çok proje yaptınız ki AVM’lerin rezidansların giriş ve çıkışları unutuldu, önlerine kalem oynatarak özel kavşaklar yaptınız.

“Şehrizar konaklarında hani son kalan paranın sıfırlandığı proje yargı iki kere planı iptal etti”
e5 AVM’lere rezidanslara özel yol açmaktan minibüs yoluna döndü, bakınız bu kalem oynatarak yaptığınız plan değişikliklerine planlama müdürlüğü çalışanları kendi memurlarınız olan yiğit bürokratlar ne dedi? Ne gibi görüşler verdi? Örnekler; 3194 sayılı imar kanuna aykırı- emsal teşkil edici – trafik yoğunluğunu arttırıcı – plan yapım hiyerarşisine aykırı- kıyı kanuna aykırı – ayrıcalıklı imar hakkı – ulaşım planlama müdürlüğünün görüşü olumsuz -park bahçeler müdürlüğünün görüşü olumsuz – zemin deprem müdürlüğü görüşü olumsuz, kaçak yapıyı yasal hale getiriyorsunuz- İSKİ olumsuz- İlçe Belediyesince yıkım ve para cezası uygulanmış- İSKİ görüşü olumsuz -siluet bozucu – Boğaziçi kanuna aykırı – Danıştay kararına aykırı – ruhsat denetim müdürlüğü akaryakıtla ilgili okul cami yanı hastane yani mesafe kurtarmıyor -mahkemece iptal edilme nedeni aynı planda yine var hukuk müşavirliği görüşü olumsuz – okul donatısını azaltıcı – yeşil alanı azaltıcı – yol donatısını azaltıcı ibadet alanı donatısını azaltıcı – işte kalem oynattığınız plan değişikliklerinde müdürlük görüşleri böyle olumsuz.

Siz bu görüşleri göz ardı ettiniz, imar ve bayındırlık komisyonunda olumlu görüşle önce gurubunuza getirdiniz, sonrada meclise getirdiniz, kalem oynattınız bu görüşleri yok saydınız. Şehrizar konaklarında hani son kalan paranın sıfırlandığı proje yargı iki kere planı iptal etti, yargı kararını yok saydınız kalem oynattınız, çıkarılması düşünülen kanunun özüne imar rantından gelir elde etmek, keşke kalem oynatmalarla bu rantı yaratmasaydınız bu kanunda çıkmasaydı, bakanlarınız baktı bu kalem oynatmanın önüne ancak kanunla geçeriz dediler, temennim şudur ki bundan sonra bakanlarınız Sayın Ali Babacan ve Nihat Ergün’ün dediği gibi kısa vadede küçük kalem oynatmalarla rant oluşmasını önleyen kararlara imza atarız.”


  • Salı 35.2 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 36.7 ° / 22.6 ° Güneşli
  • Perşembe 39 ° / 24.2 ° Güneşli