CHP 100 Milyonluk Yerin Satışına Engel Oldu!

CHP 100 Milyonluk Yerin Satışına Engel Oldu!

CHP Esenler belediye meclis üyesi Mustafa Usta “Biz 100 milyonluk halkın malını halkın cebine mahkeme kararı ile geri aldık” dedi.

CHP 100 Milyonluk Yerin Satışına Engel Oldu!
CHP Esenler belediye meclis üyesi Mustafa Usta “Biz 100 milyonluk halkın malını halkın cebine mahkeme kararı ile geri aldık” dedi.

CHP Esenler ilçe başkanı Bülent Ütebay ve CHP esenler Belediye Meclis üyeleri EKM yerel basını bilgilendirme toplantısı düzenledi. Kahvaltılı toplantıya CHP İl başkan yardımcısı Aksal Örüklü, İlçe Başkanı Bülent Ütebay, CHP Meclis üyeleri Mustafa Usta, Kemal Şahin ve yerel gazeteciler katıldı.



CHP Esenler ilçe başkanı Bülent Ütebay Kahvaltılı basın toplantısın da açılış konuşmasında son zamanlarda ülkemizde ve yereldeki gündemi değerlendirdikten sonra anayasa değişikliği ile ilgili çalışmalara başladığına vurgu yaptı. CHP’li Esenler Belediye Meclis üyeleri 544 parsel ile yaşanan süreç hakkında gazetecilere bilgi verdi.

Esenler Belediye Başkanı M.Tevfik Göksu, Turgut reis mahallesinde İBB tarafından yapılan konutların yanındaki 544 parselin mahallenin dönüşümünde kullanacağını ulusal ve yerel basına defalarca ifade etmişti. “parsel parsel mahallenin dönüşümünü gerçekleştireceğiz” diyen Göksu ne oldu da Esenler Belediye Meclisinden geçirdiği bir madde ile  satışını Esenler Belediyesi yan kuruluşu olan ESKON’a yapılan ihale ile verdirdi. 

Kahvaltılı basın toplantısının gündemi Turgut Reis mahallesinde İBB tarafından yapılan konutların yanındaki 544 parselle ilişkin olarak 1/1000 ölçekli uygulama imar planına değişikliğine CHP’li Belediye Meclis Üyelerinin neden itiraz ettiklerini ve mahkemeye neden taşıdıklarını yerel basına anlattılar.



CHP’li Esenler Belediye Meclis üyeleri, “ilçede zaten yetersiz donatı alanı var ve bu yapılan planla donatı alanını tamamen yok edecek. Bu plan zaten yetersiz donatı alanı olan ilçemize ilave yoğunluk getireceğinden yürütmenin durdurulması için yasal yollara başvurduk. Bakırköy 9. İdare mahkemesine yaptığımız itiraz kabul edildi” dediler.

“Esenler Belediyesinin kasasına 100 milyon para kazandırırsınız”
Kahvaltılı toplantıda basını bilgilendiren CHP Esenler belediye meclis üyesi Mustafa Usta “imar planları ile haksızlık yapılıyor.544 parseli mahkemeye taşıdık. Kentsel dönüşüm ve kamu yararı diye çıkarılan yer yollar ve park ilave edilerek 37 bin m2 inşaat alanı yapılıyor.37 bin m2 inşaatı kat karşılığı verseniz, Esenler Belediyesinin kasasına 100 milyon lira kazandırırsınız. Biz 100 milyon lirayi ve halkın malını mahkeme kararı ile geri aldık” dedi.



“Şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine ve kamu yararına uygun olmadığı”
CHP Esenler belediye meclis üyesi Mustafa Usta, “ bizler Esenler halkının menfaatlerini korumak ve Esenlerin gelişmesine, çağdaşlaşmasına katkı sunmak için halkımız tarafından seçilmiş meclis üyeleriyiz. Yapılan veya yapılmak istenen yanlış uygulamalara karşı çıkmak gibi bir sorumluluğumuz olduğunu biliyoruz. Belediye meclisinde Turgut Reis Mahallemizde bulunan 544 parsel sayılı yerde 1/1000 ölçekli uygulama imar planına değişikliğine karşı çıkarak itirazımızı yaptık, ama bu itirazımız AKP’li meclis üyelerince dikkate alınmadı. Bizlerde CHP’li meclis üyeleri olarak yasal yollara başvurduk. CHP’li meclis üyeleri olarak İstanbul 9. İdare mahkemesine yaptığımız şikâyetimiz değerlendirildi ve itiraz dosyamız incelendi. Mahkeme itiraz dosyasını inceleyerek, yaptığımız itirazı yerinde buldu. İstanbul 9. İdare mahkemesi “Turgut Reis mahallesi 544 parsel ile ilgili 1/1000 uygulama imar planı değişikliğinde şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine ve kamu yararına uygun olmadığı” kanaatine varıldığını belirtmiştir.”

 

"Parselin Konut Alanı Fonksiyonunda"
Usta “Yine mahkeme, davalı idare tarafından bilirkişi raporuna yapılan itirazda üst ölçekli 1/5000 ölçekli planda dava konusu parselin konut alanı fonksiyonunda kaldığı, bu yönüyle uygulama imar planı değişikliğinin arazı kullanım (fonksiyon) kararı yönünde üst ölçekli plana uygun olduğu, söz konusu parselde 4 ayrı ada ve parçalı yapı düzenlenmesinin iptal edilerek 5000 m2 site içi yeşil alan ve yollar olacak şekilde düzenleme getirildiği, belirtilmiş ise de gerek plan notlarında gerekse dava konusu parsele ilişkin plan düzenlemelerinde bu şekilde bir alan ayrımının getirilmediği, ortadan kaldırılan donatı alanı, (yeşil alan) yerine aynı fonksiyonda eş değer bir alanın plan değişikliğinde yer almadığı görülmüş. Bu sebeple Mekansal planlar Yapım Yönetmenliğinin 27/2 maddesine aykırı düzenlenen, ilce genelindeki yeşil alan miktarını daha da düşürerek Kamu yararına aykırı hale gelen dava konusu 1/1000 ölçekli Uygulama imar planı Değişikliğinde hukuka uyarlık bulunmadığından dava konusu plan belirtilen gerekçe ile iptali gerektiği sonucuna karar vermiştir” dedi.



“İlçemizde donatı alanını yok ettiği gibi ilave yoğunluk getirecektir”

CHP İl başkan yardımcısı Aksal Örüklü, 544 parselin satışı ile ilgili konuşmasın da “burada yapılmak istenen yanlışı gördük ve bu yanlışa izin vermedik. Bakınız 544 parselin plan notlarında belirtilen ‘’yeşil alan ve donatı alanı” olan yolları terk edilmeyip alanın brüt üzerinden emsal alacağı yapılan değişiklikle alenen görülmektedir. Yaklaşık hesaplamalarımızda bu haliyle E=3, yollar ve park düşülmeden brüt üzerinden hesaplandığında E=5.20 civarına gelmektedir. Bu uygulama zaten yetersiz donatı alanına sahip olan ilçemizde donatı alanını yok ettiği gibi ilave yoğunluk getirecektir. Biz Esenlerin donatı alanlarının artırılması için çaba gösterirken buranın bir ticari amaçlı şirkete veya birilerine satışına sesiz kalamazdık" dedi.



 .




  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli