ÇEVİK BİR GÖZALTINDA !

ÇEVİK BİR GÖZALTINDA !

28 Şubat soruşturması kapsamında 31 ayrı adreste arama yapılıyor... 28 Şubat soruşturmassı kapsamında sabahın erken saatlerinden itibaren İstanbul, Ankara ve Çanakkale'de toplam 31 adreste arama yapılıyor.

7-24esenlerhaber / Hüseyin Koç

 














ÇEVİK BİR GÖZALTINDA !

28 Şubat soruşturmassı kapsamında sabahın erken saatlerinden itibaren İstanbul, Ankara ve Çanakkale'de toplam 31 adreste arama yapılıyor.

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında Ankara, İstanbul, Niğde ve Çanakkale'de arama yapıldığı ve yaklaşık 31 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldığı bildirildi. Emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan ile İdris Koralp gözaltına alındı.

Operasyonla ilgili ilk resmi açıklama HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici'den geldi. Hamsici, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında 31 kişi hakkında arama ve gözaltı kararı bulunduğunu söyledi


BATI ÇALIŞMA GRUBU OPERASYONU

Dönemin orgenerallerinden, 'Batı Çalışma Grubu'nun başında olduğu ifade edilen Çevik Bir'in İstanbul ve Ankara'daki evleri aranıyor.

ÇEVİK BİR'E GÖZALTI KARARI

28 Şubat sürecinde Genelkurmay 2. Başkanlığı görevinde bulunan Emekli Orgeneral Çevik Bir hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Dönemin orgenerallerinden, 'Batı Çalışma Grubu'nun başında olduğu ifade edilen Çevik Bir'in İstanbul ve Ankara'daki evleri aranıyor. Bir'in İstanbul'da Harp Akademileri'ndeki lojmanında da arama yapılıyor.


28 Şubat sürecinde Genelkurmay 2. Başkanlığı görevinde bulunan Emekli Orgeneral Çevik Bir hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

O dönem komuta kademesi içinde yer alan emekli tuğgeneraller Erol Özkasnak, Abdullah Kılıçarslan ve İdris Koralp'in evinde de arama yapılıyor.

Emekli albaylar Ünal Akbulut, Yüksel Sönmez, Mustafa Babacan, Necdet Batıran, Orhan Nalcıoğlu, Aydın Karaşahin gözaltı kararı çıkarılan isimlerden


YÜKSEL: EVİMDE ARAMA YOK

Evinde arama yapıldığı iddia edilen Eski Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Savcısı Nuh Mete Yüksel, ''Bana intikal eden bir şey yok. Evimde arama da yok'' dedi.



 

ADALET BAKANI: YÜZLEŞİYORUZ

Soruşturmayla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''Gelişmeleri beraber takip edeceğiz. Türkiye, yakın siyasi tarihinde, geçmişinde yaşamış olduğu ve demokrasisini belli periyodlarla kesintiye uğratan olaylarla yüzleşmek durumundaydı. Bunlar yaşanıyor. Temenni ederim, önümüzdeki süreçte ülkemiz demokrasisi kurumsallaşmış, ayağı yere sağlam basan ve kesintiye, askıya alınamayan bir istikrara kavuşsun. Bütün çabalar bunun için'' dedi.

ŞAHİNTÜRK'ÜN EVİNDE DE ARAMA

Hakkında gözaltı kararı çıkarılan emekli Tümgeneral Ümit Şahintürk'ün Niğde'nin Altunhisar ilçesinde elma bahçesi içindeki evinde arama yapılıyor.

Şahintürk'ün, Altunhisar ilçesi İstiklal Caddesi Kızılyel Kümeevler'deki evine gelen ekipler, evde kimsenin bulunmaması üzerine çilingir yardımıyla kapıyı açtı. Cumhuriyet savcısının nezaretinde evde arama yapılıyor.

ARINÇ: "YARGI ÇOK ÖZENLİ OLMALI"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise konuyla ilgili gazetecilerin sorularına şu cevabı verdi: "Süreci hepimiz özenle takip etmeliyiz. Meclis’te bütün partilerin iştirakiyle darbeleri araştırma komisyonu kuruldu. Türkiye darbelerle yüzleşiyor. Artık darbe dönemlerinin geride kaldığına hepimiz şahidiz. Yargı bu süreçte çok özenli olmalıdır. Özellikle gözaltı sürecinde vatandaşlarımızın bazı keyfiliklerle karşılaşmaktadırlar. Vicdanları kanatacak olaylarla karşılaşmamalıyız." 


GEREKÇE: REFAH-YOL HÜKÜMETİNE DARBE GİRİŞİMİ

Arama yapılan tüm evler asker kökenli isimlere ait. Aramaların gerekçesi, dönemin Refah-Yol Hükümeti'ne yönelik darbe girişimi iddiası. Operasyonun 'Batı Çalışma Grubu'na yönelik olduğu belirtiliyor.

 



SORUŞTURMAYI 'MAĞDURLAR' BAŞLATTI

Soruşturma 28 Şubat döneminin generallerini kapsıyor. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği. mağdur olanların '28 Şubat'la ilgili yaptığı suç duyuruları üzerine soruşturma başlatmıştı.

15 YIL SONRA OPERASYON

Operasyona adını veren 28 Şubat 1997'de MGK toplantısı yapılmış ve bir dizi karar açıklanmıştı. Kararların irtica ile mücadele için alındığı ifade edilmişti. O günden 15 yıl sonra dönemin generallerine baskın yapıldı.

BİR 'BALANS AYARI' DEMİŞTİ

28 Şubat sürecinde akıllara kazınan açıklamalardan biri Çevik Bir'e aitti. Bir, Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun 'Bin yıl sürer” dediği 28 Şubat sürecinde tankların Sincan'dan geçmesini "Demokrasiye balans ayarı yaptık" sözleriyle değerlendirmişti.

Postmodern darbe olarak bilinen 28 Şubat'ın mimarlarından dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir için savcılık gözaltı kararı verdi. Batı Çalışma Grubu'nun fikir babası olan Çevik Bir, 1999 yılında da Cumhurbaşkanlığı'na aday olacağı açıklamaları ile gündeme gelmişti.

ÜÇ YIL ÖNCE ÖZ'E İFADE VERMİŞTİ

Operasyonda gözaltı kararı çıkan Eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında zamanın savcısı Zekeriya Öz'e ifade vermişti. Savcı Öz, emekli generalin 28 Şubat'la ilgili şüpheli sıfatıyla ifadesini aldığını açıklamıştı. Çevik Bir'in, 1 yıl sonra da 'Devrimci Karargah Örgütü' soruşturmasında mağdur sıfatıyla ifadesi alınmıştı. 

HÜKÜMETTEN İLK TEPKİ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 28 Şubat soruşturması ile ilgili olarak" Demokratik alanda temizlik yapılıyor. Türkiye'de artık dizginleri halk, millet eline aldı. Hak ve özgürlükler yükseliyor. Hepimiz adalete güvenmeliyiz. Bu süreçte rol almayanlar aklanacaktır.'dedi

HSYK'DAN İLK AÇIKLAMA

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Ahmet Hamsici, 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturma kapsamında İstanbul'da 11, Ankara'da 17, Niğde'de 1, Çanakkale'de de 1 kişi hakkında gözaltı kararı olduğunu bildirdi.

Hamsici, basın mensuplarıyla düzenlenen tanışma toplantısında, özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturmasıyla ilgili soruları yanıtladı.
''28 Şubat sürecinde Genelkurmay'da brifing alan hakim ve savcılarla ilgili resen bir inceleme başlatacak mısınız?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Hakim, savcılarla ilgili böyle bir düşüncemiz yok. Gelişmeleri izleyelim bakalım. Yani brifing almaya giden hakim ve savcılar hakkında soruşturma yapmayı düşünmüyoruz, ama gelişmeleri değerlendireceğiz. Varsayım üzerine bir şeyler söylemek çok doğru değil. Brifingde ne söylenmiş de hakim ve savcılar bundan etkilenmiş.''

HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur da aynı yöndeki soru üzerine, o dönemde çok tartışılan bu brifingin Adalet Bakanlığı ile dönemin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu arasında da tartışmalara neden olduğunu belirterek, ''O dönemde Sayın Bakan, brifingle ilgili hakim ve savcılara izin vermediğine ilişkin bir yazı göndermişti. Ancak bu konu HSYK'nın gündemine gelmiş ve kurul 'Bu konu Adalet Bakanının izin vereceği hallerden değildir, dolayısıyla gidebilirler' demişti'' diye konuştu.

Geçmişte yapılan işlemleri yok sayamayacaklarını ve devlette devamlılığın esas olduğunu ifade eden Okur, ''Bu husus dönemin HSYK'sında konuşulmuş, tartışılmış, herhangi bir sorun olmadığı kanaatine varılmış. Dolayısıyla tekrar 'Haydi gelin bakalım, yeniden buna bakalım' demek düşünülemez, ama somut olarak bir şikayet gelir ve 'şu, şunu yapmıştır' diye önümüze delil koyarlarsa o ayrıca değerlendirilir. Ama bunun dışında 'O dönemin hakim ve savcılarıyla ilgili inceleme yapalım' demek düşünülemez'' dedi.



Hamsici, soruşturmayla ilgili kendisine gelen ayrıntıların tekrar sorulması üzerine, şunları söyledi:
''İstanbul'da 11, Ankara'da 17, Niğde'de 1 ve Çanakkale'de de 1 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu belirtildi. Gözaltına alınması kararı çıkanlar arasında emekli Orgeneral Çevik Bir, Tuğgeneraller İdris Koralp ve Abdullah Kılıçarslan gibi isimler bulunuyor. Arama yapılan yerler de var dendi. İlk sorduğumuzda Nuh Mete Yüksel'in evinde de arama yapılıyor gibi bir bilgi geldi ama doğrulanmadı.''

KILIÇDAROĞLU: ADALET İNTİKAMLA ARANMAZ

28 Şubat soruşturmasındaki gözaltıları yorumlayan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi toplantısı öncesinde gazetecilere ."Adaleti intikam duygusuyla arayamazsınız" dedi.

İŞTE HAKLARINDA GÖZALTI KARARI ÇIKAN ASKERLER

ANKARA:

Emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan,

Emekli Kurmay Albaylar:

Hüsnü Dağ,
Arslan Daştan,
Oğuz Kalelioğlu,
Sezai Kürşatökte,
Ahmet Nazmi Solmaz;

Emekli Kıdemli Albaylar:

Serdar Çelebi,
İbrahim Selman Yazıcı,

Emekli Albaylar:

Mustafa Kemal Savcı,
Ziya Batur,
Ruşen Bozkurt,
Mehmet Şinasi Çalış,
Aburrahman Yavuz Gürcüoğlu,
İsrafil Aydın,
Yahya Cem Özarslan;

Emekli binbaşı Ahmet Aka ve emekli Başçavuş Hamza Özaltun .

İSTANBUL:

Emekli Orgeneral Çevik Bir,

Emekli Tuğgeneraller:

İdris Koralp, Ünal Akbulut;

Emekli albaylar:

Yüksel Sönmez, Eser Şahan, Cengiz Çetinkaya;

Emekli Binbaşı Salih Eryiğit;


Emekli yüzbaşılar:

Orhan Nalcıoğlu, Mustafa Babacan; emekli Başçavuş Necdet Batıran, Aydın Karaşahin.

ÇANAKKALE:

Emekli Astsubay Ahmet Tarık Yelkenci

NİĞDE:

Emekli Kıdemli Albay Ümit Şahintürk

ESKİŞEHİR:

Emekli Albay Alican Türk.


BASIN ORDUSU EVİN ÖNÜNDE

Emekli Orgeneral Çevik Bir'in evinin de bulunduğu Levent'teki Harp Akademileri Komutanlığı Lojmanlarında önünde hareketlilik yaşanıyor. 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturması kapsamında Bir'in evinde arama yapıldığı bilgisi üzerine çok sayıda basın mensubu lojman önüne geldi.

28 Şubat soruşturma kapsamında İstanbul'da arama yapılan adreslerden biri olduğu öne sürülen Fenerbahçe Orduevi'nin önünde de hareketlilik yaşanıyor.

28 ŞUBAT süreciyle ilgili soruşturma kapsamında, Ankara ve İstanbul'un yanı sıra Eskişehir, Niğde ve Çanakkale'de de bazı adreslere arama yapıldığı belirtildi.



Kaynak : http://www.haber3.com/31-adrese-28-subat-baskini-1287618h.htm#ixzz1rpbrnCbV

 



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli