Büyük Şehirin Asfalt İhalesine Mafya Baskını

Büyük Şehirin Asfalt İhalesine Mafya Baskını

Büyük Şehir Belediyesinin yaptığı asfalt ihalesine gölge düşürüldü. İhale günü İSFALT’tta yapılan ihaleye mafya tarafından 100’e yakın adam getirilerek, ihaleye girecek diğer firmalara ba

Büyük Şehirin Asfalt İhalesine Mafya Baskını

Büyük Şehir Belediyesinin yaptığı asfalt ihalesine gölge düşürüldü. İhale günü İSFALT’tta yapılan ihaleye mafya tarafından 100’e yakın adam getirilerek, ihaleye girecek diğer firmalara baskı ve korku yapılarak ihaleye girmelerine mani olunduğu iddia edildi.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi CHP’li meclis üyesi Seyit Ali Aydoğmuş hazırladığı yazılı soru önergesini Meclis toplantısında sözlü okuyarak İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) Şirketi olan İSFALT’ta 29 Şubat 2016 günü önce gerçekleşen ihaleye 3 şirketin alındığını ve diğer Şirketlerin ihaleye girmesine silah zoru ile engellendiğini 2 belge sunarak İBB meclis gündemine taşıdı.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin yaptığı asfalt ihalesine mafya adı karıştı. İhaleye girecek firmalara ZAZA O. İsimli kişi, tarafından Ankara’dan adam gönderilerek müdahale edilmesi ihaleye gölge düşürdü.  Yol yapım işleri genel müdürü Ahmet Ağırman, Kadir başkan ve genel sekreter Hayri Beyin emri olduğunu belirterek diğer firmaların ihale girmemelerini söylediği iddiaları da ihalenin boyutunu değiştirdi. Firma sahipleri genel müdürAhmet Ağırman’ın sahibi olduğu Eyüp’te faaliyet gösteren ÇAĞ kebap restaurantta iki günde bir buluşarak ihale işlerini burada organize ettikleri tespit edildiği belirtildi. İhale günü bazı kişilere silah çekilmesi sonucu olaylar Üsküdar Doğancılar karakoluna intikal etmiş ve ifadeleri alınmıştır..
 
CHP’li Aydoğmuş, Başkan Topbaş’a ihale ile ilgili iddiaların ve şaibelerin açıklığa kavuşması için 9 adet soru sordu ve sorulara halen  cevap bekleniyor. Şikayetçilerin “İlgili Makama” diyerek yazdığı şikayet dilekçesinde şu cümleler dikkat çekti; “İhale gününde İdare’nin önünde tüm İdare Personelinin ve Müteahhitlerin şahit olduğu tam anlamıyla bir rezalet organizasyonunda firmalar ihaleye teklif verememiş, bazılarının zarfı yırtılmış mafya tarafından 100’e yakın adam getirtilmiş....” ibareleri yer aldı. Ek olarak da sunduğumuz belgede de görüldüğü gibi Cumhuriyet Savcısı ihale kanununa muhalefetten soruşturma talimatı başlatmış. Bakalım sonuç ne olacak dedi..
 
İSTANBUL BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞI’NA SUNULAN ÖNERGEDE ŞU SORULAR YER ALDI.. 
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İSFALT’ta, 29 Şubat 2016 tarihinde İstanbul geneli ulaşım yol güzergâhlarında asfalt sanat yapıları ve yol yapım ile onarım işi yapım ihalesi yapılmıştır. Yapılan şikâyetlere göre silahlı kişiler açık usulle yapılan ihalede başvuru yapmak isteyen firma yetkililerini zorla engelleyerek ihaleye almamışlardır. Medyada yer alan haberlere göre teklif dosyası vermeye çalışan firma yetkililerine “alındı” belgesi verilmediği, silahlı grupların bu firmaları engellediği iddia edilmiştir.
 
İhaleyi savunan İSFALT Genel Müdürü Ahmet Ağırman’ın olayların ardından ihalede yeterli rekabet koşulu oluşmadığı için ihaleyi iptal ettiği ortaya çıkmıştır. Ağırman, iptal gerekçesi olarak bahsi geçen ihale için 53 firmanın şartname aldığını ancak sadece 3 teklifin geldiğini belirtmiştir. İSFALT’ın adı daha önce de yolsuzluklara bulaşmış, “kamu kurum ve kuruluşlarını zarara uğrattığı iddiaları” ile 2010 yılında suç duyurusunda bulunulmuştu. Ardından Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesine karar verilen davanın iddianamesinde, İSFALT Genel Müdürü Çağatay Kalkancı, Genel Müdür Yardımcısı Sabri Meriç ile Euro Asfalt şirketinin sahibi ve GRC şirketinin Genel Müdürü Serdar Kepenek`in, ``kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık`` suçundan 2 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılması istenmişti. Bu bilgiler ve iddialar doğrultusunda;
 
1-İSFALT, bahsi geçen ihale bedeli olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden toplamda kaç lira ödenek almıştır? İBB’nin mevzu bahis ihale bedeli ile ihale kapsamında firmaya verilmesi planlanan tutar arasında ne kadar fark bulunmaktadır? Bu farklar nerelere aktarılmış ve nerelerde kimler tarafından kullanılmıştır?
 
2- 29 Şubat 2016 tarihinde İstanbul geneli ulaşım yol güzergâhlarında asfalt sanat yapıları ve yol yapım ile onarım işi yapım ihalesine kaç firma başvurmuştur?
 
3- Başvuran firmaların kaç tanesi ihale günü hazır bulunarak dosyaları için “alındı” belgesine ulaşmıştır? İhale günü İSFALT’ın Üsküdar’daki Genel Müdürlük binasına ihaleye gelen firmalardan bazılarının zor kullanarak alınmadığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise güvenlik görevlilerine bu emri kim ya da kimler vermiştir?
 
4– İhale günü çıkan arbedede gözaltına alınan 4 kişi kimlerdir? Bu kişiler hangi gerekçelerle gözaltına alınmıştır? Akıbetleri ne olmuştur? İhaleye zorla alınmadığını söyleyen kaç firma yetkilisi bulunmaktadır? Bu olaylarla ilgili soruşturma açılmış mıdır? Açıldıysa sonuçları ne olmuştur?
 
5– İhaleye Zülfü Bettal Kırmızı’nın sahibi olduğu Asfalt Yapı inşaat firması 23 milyon 740 bin TL, Beyaz Proje Danışmanlık 24 milyon 682 bin TL, Sare Beyza ve Araçlar yapı firması ise 24 milyon 682 bin TL’lik teklif verdiği belirtilirken, 16 milyon lira teklif vermeye çalışan firma yetkilisinin ihaleye sokulmamasının gerekçeleri nelerdir? Düşük fiyat vermesine rağmen neden bu firma yetkilileri ihaleye sokulmamıştır? 

6- İSFALT Genel Müdürü Ahmet Ağırman’ın, şartname alan bazı firmaları arayıp ihaleye girmemelerini istediği iddiaları doğru mudur? İhaleye kısa süre kala ise şartname alan firma sahiplerini, Ankara’dan “Zaza O.” Olduğunu söyleyen bir kişinin aradığı belirtilmiş ve Ağırman da bu kişiyi tanıdığını belirtmiştir. Bahsi geçen “Zaza O.” İle İSFALT Genel Müdürü Arasında ne tür bir çıkar ilişkisi bulunmaktadır?
 
7– İhalenin AKP’ye yakın ve AKP’den daha önce adaylık başvurusunda bulunan kişilere verilmeye çalışıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu kişi ve firmalar kimlerdir ve daha önce İBB ya da İSFALT’tan başka ihale almışlar mıdır? Aldılar ise ne kadar tutarında ve kaç firmanın katılarak teklif sunduğu ihalelerdir bunlar?
 
8– İSFALT’ın bugüne kadar verdiği ihaleler hangileridir? Kimlere verilmiştir? Bu ihaleler karşılığı İBB’den kaç lira alınmış, firmalara ne kadar verilmiştir? BU ihalelere sırasıyla kaç firma başvurmuş, kaçı ihale günü hazır bulunmuştur?
 
9– İSFAL’ta bugüne kadar yapılan ihalelerin kaçı açık kaçı kapalı usule göre yapılmıştır? Kapalı usule göre yapılan ihaleleri kimler ne kadar tutarında almaya hak kazanmıştır? Bu ihaleler hangileridir? Önergemizin Başkanlığa  Havalesi İçin Gereğini Arz Ederiz diyerek konuşmalarla ilgili 2 adet  belgeyi  meclis başkanlığına sundu.

 

Kaynak: Yön Gazetesi



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı