Tarih: 27.10.2021 15:39

Bütçede Aleviler ve Kürtler yok

Facebook Twitter Linked-in

Alevilere ve Kürtlere 2022 bütçesinde de yer verilmediğini belirten Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Kenanoğlu, “Diyanetin, her ne kadar laikliğin gereği olarak kurulduğu iddia edilse de esas amacı toplumu din üzerinden kontrol etmektir” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şimdi, bütçeyi savunan AKP sözcüsü eleştirilere cevaben bu bütçenin 86 milyonu kapsadığını söyledi. Bir kurum var ki sadece bir toplumsal kesime hitap ediyor bu bütçede, oldukça da desteklenen bir kurum: Diyanet İşleri Başkanlığı. Diyanet için 2022 bütçesinde öngörülen 16 milyar 98 milyon 581 lira yani 2021’e göre 3 milyar 120 milyon artırılmış durumda; 7 bakanlık ve 26 başkanlık bütçesinden fazla.

Diyanetin bütçesinden kim faydalanıyor?

Diyanet bütçesinden kim faydalanıyor ya da kimler faydalanıyor? Baktığınız zaman sadece Hanefi, Sünni Müslümanlar faydalanabiliyor, Şafiiler ve Caferiler kısmen faydalanıyor, Aleviler, Hristiyanlar, Museviler ve ayrıca da hiçbir inanca mensup olmayan insanlar var -ki bunların hepsi vergi ödüyor- bunlar hiçbir şekilde faydalanmıyor. Tam tersine, faydalanmadıkları gibi bunlara yönelik bir de Diyanetin hışmı var, onların üzerinde bir asimilasyon faaliyeti var.

Kürt din âlimlerine yönelik operasyonlar yapıldı

Diyanet, devletin yani iktidarın siyasi hedeflerine uygun iş yapan işlevsel bir aparat hâlinde duruyor. Birçok Müslüman tarafından de Emevi İslamı’nın, Muaviye İslamı’nın temsilcisi olarak görülüyor. Örneğin, Diyanetin Müslümanlığında Kürtçe yok, böyle bir dili tanımıyorlar hiç, hiçbir din hizmetinde Kürtçe hizmet verilmiyor. Kürt Dil Platformu, Ekim 2020’de Diyanete dilekçe yazarak dinî hizmetlerinde Kürtçe de verilmesini talep etti ancak bu talepleri de yerine getirilmedi. Diğer dillerde, örneğin, ayetlere ilişkin mealler bulunurken kimi camilerde bu Kürtçe kaldırıldı tümden olan yerlerde de kaldırıldı. Yine, Diyanetin din görevlileri özellikle Kürtler üzerinde güvenlikçi politikalarını sürdürüyorlar bir de son zamanlarda din âlimlerine yönelik yani Kürt din âlimlerine yönelik operasyonlar yapıldı ve din insanları bu operasyonlarda gözaltına alındı yani bu, bizim Müslümanlığımızı, bizim inancımızı kabul etmiyorsanız, yoksunuz anlamına geliyor; var onlar, bilirsiniz.

Sorun laiklikte değil, laikliğin uygulanışında

Şimdi, Diyanetin, her ne kadar laikliğin gereği olarak kurulduğu iddia edilse de esas amacı toplumu din üzerinden kontrol etmektir. Laik olan hiçbir ülkede böyle bir kurum yok, yalnızca statükocu laikliğin yani yasakçı laiklik anlayışının benimsendiği ülkelerde var ki bu da bizim ülkemiz. Gerçek laikliğin uygulandığı ülkelerde dinler, inançlar çok özgür hatta -hatırlarsınız- bu ülkede başörtüsü yasağı varken, başörtüsüyle insanlar okullara, üniversitelere giremezken laikliğin gerçek anlamda uygulandığı ülkelerde çok rahatlıkla gidebiliyorlardı. Demek ki sorun laiklikte değil, laikliğin uygulanışında ve gerçek laiklik meselesinde. O anlamıyla laiklik demokratik bir cumhuriyetin gereğidir ama adına “Türk laikliği” denilen bizdeki bu laiklik değil, gerçek laiklik demokratik cumhuriyetin temelidir.

Diyanet topyekûn Alevi gerçeğini görmüyor

Bir Alevi gerçeği var bu ülkede. İbadethanesi cemevi, toplu ibadeti cem, orucu Hızır ve muharrem, kıblesi insanıkâmil; kutsal dağı, taşı ormanı, kutsal suyu olan, temelinde doğa sevgisine ve kutsiyetine dayalı Hızır inancı olan bir Alevi gerçeği var. Oysa Diyanet ve topyekûn devlet, topyekûn iktidar bu gerçeği görmüyor, tam tersine Diyanet İşleri Başkanlığı, örneğin, Alevilerin ibadethanesi olan cemevlerine karşı “Bizim kırmızı çizgimizdir, asla ibadethane olarak kabul etmeyiz.” diyebiliyor.

Bütçeye Alevilerin de vergileri gidiyor

Bu bütçeye Alevilerin vergileri de gidiyor ve Diyanet buradan da payını alıyor. Geçen yıl bütçe sunumunda Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Alevilerle ilgili olarak çok iyi aşure dağıttıklarını anlattı hakikaten komediydi, bilmiyoruz bu sene ne anlatacaklar.

İktidar aslında Alevilerin orda ne talep ettiğini biliyor

Dün, Cumhurbaşkanı konuşmasında “58 ilde 1.585 cemevi ziyaret ettik.” dedi. Bu ziyaretlerin sebebi neydi? “Bir ihtiyacınız var mı?” sorusu ve bu ihtiyacınız var mı sorusunun cevabı aslında boya, badana, tuğla, beton ihtiyacınız var mı? Çünkü kimi cemevleri “Statü istiyoruz.” dedikleri zaman “O bizim işimiz değil ,o başka bir iş.” cevabını aldılar. Oysa bu iktidar Alevilerle ilgili Alevi çalıştayları yaptı, 7 tane Alevi çalıştayı. Ben de o çalıştaylarda Alevileri temsilen o dönemdeki kurum başkanı olarak o masada oturanlardan birisiydim. Şimdi, o çalıştayların sonucunda aslında iktidar Alevilerin orada ne talep ettiği biliyor.

Bütün bunlar bilinmesine rağmen hâlâ Alevilerin inançsal değerleri ve ibadethaneleri yok sayılarak bir sadaka dağıtma mantığı içerisinde Alevilere yaklaşılıyor, bunu doğru bulmuyoruz. Bu anlamıyla, Diyanetin bütçesini de tutumunu da kabul etmediğimizi ifade etmek istiyorum.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —