Bugün dünyanın tüm ezilen halklarının büyük zaferi

Bugün dünyanın tüm ezilen halklarının büyük zaferi

Nazi faşizmine karşı verilen amansız savaşın kazanıldığını simgeleyen Zafer Sancağı, 9 Mayıs 1945’te Alman parlamentosu Reichstag’a dikildi.

Bugün dünyanın tüm ezilen halklarının büyük zaferi

Kızıl Ordu ve Sovyet halkının direnişinin Nazi Almanya’sını püskürtmesinin ardından Nisan 1945’te Sovyet askerleri Berlin’e girdi. Berlin'e giren ilk birliklerden 3 asker, Kızıl Ordunun zaferi anlamına gelen Sovyet bayrağını Reichstag’a (Nazi parlamento binası) dikmişti. Bu an, dönemin TASS ajansında çalışan dünyaca ünlü savaş muhabiri Evgeni Haldey’in çektiği unutulmaz fotoğraf ile ölümsüz hale gelmişti.

Nazi Almanya’sının yenilmesinin her yıl 9 Mayıs’ta törenlerle kutlandığı Rusya'da Almanya’nın mağlubiyetinin simgesi olan söz konusu fotoğraftaki 3 askere "Rusya’nın Kahramanı" madalyası verdi. Ancak bunlardan Mihail Yegorov ve Meliton Kantari adındaki Kızılordu askerlerinin, fotoğraftaki kişiler olmadığı 1996 yılında anlaşılmış ve fotoğraftaki gerçek kahramanlar ülke çapında aramaya başlanmıştı.

Aleksiy Kovaley adındaki o günleri yaşayan Ukraynalı bir savaş gazisinin fotoğrafı görür görmez, "Bu benim, yanımdakiler de Minsk’ten Lenya Goriçev ve Dağıstan’dan Abdülhakim İsmailov" diyerek tarihi fotoğraftaki gerçek kahramanların kimliği belirlemişti.

Daha sonra konu araştırılmış, bu 3 askerden Goriçev’in aldığı yaralar sonucunda savaştan kısa bir süre sonra hayatını kaybettiği, İsmailov’un ise Dağıstan’da yaşadığı belirlenmişti. Moskova’ya davet edilen 1918 doğumlu İsmailov’a yapılan törenlerle birçok madalyanın yanı sıra "Rusya Kahramanı" madalyası verilmişti.

Yaşadığı köydeki bir okula da adı verilen Abdülhakim İsmailov’un ölümünden sonra yakınlarına, Dağıstan Cumhuriyeti’ndeki tüm yetkililer baş sağlığı dilenmişti.


Zafere Giden Yol

Nazi faşizmine karşı verilen amansız savaşın kazanıldığını simgeleyen Zafer Sancağı, 9 Mayıs 1945’te Alman parlamentosu Reichstag’a dikildi. Zafer Sancağı’nın Gürcü Melton Varlamis Kantaria, Rus Mihail Alekseyeviç Yegorov ve Ukraynalı Oleksiy Prokopoviç Berest tarafından dalgalandırıldığı bu an, fotoğrafçı Yevgeniy Haldey tarafından ölümsüzleştirildi. 
Sancağı Alman parlamentosunun çatısına farklı milliyetlerden üç askerin dikmesi, bir anlamda bunun faşizme karşı, başta Sovyet halkları olmak üzere, dünyanın tüm ezilen halklarının büyük zaferi olduğunu müjdeliyordu.
Nazizme karşı verilen amansız mücadelede 25 milyondan fazla yurttaşını kaybeden Sovyetler Birliği orak çekiçli bayrağı Reichstag’ın tepesine dikerek, kuşkusuz faşizme karşı kazanılan zaferde en büyük paya sahip olmanın beraberinde getirdiği muazzam otorite ve prestijini de ilan ediyordu.