Eğitim Sen’in “Haklarımız, Geleceğimiz ve Öğrencilerimizin Eğitim Hakkı İçin” şiarıyla Ankara Tandoğan Meydanında gerçekleştirdiği mitinge binlerce eğitim ve bilim emekçisi katıldı. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, güvencesiz çalışmaya, hukuksuzca ihraçlara karşı, bütçeden eğitime ve emekçilere daha fazla pay talep etmek için Ankara’ya geldiklerini söyledi.
Aydoğan, “Bizim mücadelemiz mesleğimize, haklarımıza sahip çıkma mücadelesi. Bizim mücadelemiz öğrencilerimiz, çocuklarımız içindir” dedi.
Eğitim Sen, “Haklarımız, Geleceğimiz ve Öğrencilerimizin Eğitim Hakkı İçin” talebiyle Ankara’da miting gerçekleştirdi. Tandoğan Meydanında gerçekleşen mitinge katılmak için Türkiye’nin dört bir yanından eğitim emekçileri Ankara’ya geldi. 2020 yılı bütçe görüşmelerinin Meclis’te devam ettiği günlerde gerçekleşen mitingde eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çekilirken, eğitim emekçilerinin talepleri dile getirildi. Mitinge öğrenciler, veliler, siyasi partiler, gençlik örgütleri de destek verdi.
2020 yılı bütçe görüşmelerinin Meclis’te sürerken Eğitim Sen’in “Haklarımız, Geleceğimiz ve Öğrencilerimizin Eğitim Hakkı İçin” şiarıyla gerçekleştirdiği mitingde bütçeden eğitime daha fazla pay ayrılması talep edildi. Eğitim alanında yaşanan sorunlara dikkat çekilen mitingde, eğitim emekçilerinin hak talepleri dile getirildi. OHAL KHK’leri ile ihraçlara karşı “Geri döneceğiz” dövizleri taşınırken “Mesleğimizi savunmak haklarımızı kazanmak için birlikte mücadeleye”, “Güvenceli iş güvenli gelecek istiyoruz” “İnsanca yaşamak istiyoruz” pankartları açıldı. Miting emek ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitiren eğitim emekçileri anısına saygı duruşu ile başlarken sözleşmeli, ücretli öğretmenlik uygulamasına karşı güvenceli iş talebi öne çıktı.
Mitingde konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, bu toprakların baskının, hukuksuzluğun tarihi olduğu kadar dayanışmanın, mücadelenin ve umudu örgütlemenin de tarihi olduğunu ifade ederek “Biz Eğitim Sen’liler dimdik ayaktayız. Valiliğin ve iktidarın tüm engellemelerine rağmen Ankarada’yız” dedi. KHK ile hukuksuzca ihraç edilen son eğitim emekçisi işe geri dönünceye kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Aydoğan, “Biz KESKliler ihraçların yüzde 96’sının yaşandığı yandaş sendikalara benzemeyiz” ifadesini kullandı.
Sözleşmeli, ücretli denilerek güvencesiz çalışmanın dayatıldığını belirten Aydoğan, “Geçtiğimiz günlerde ‘mesleğimi yapmanın pamuk ipliğine bağlı olduğunu duymaktan yoruldum’ diyerek bir arkadaşımız yaşamını sonlandırdı. Günler geçmesine rağmen MEB ailesiyle, sevdikleriyle, meslektaşlarıyla acısını paylaşma noktasında bir açıklama yapmadı. İktidarın eğitim ve bilim emekçilerine bakışının fotoğrafı işte bu. Güvencesiz çalıştırılan öğretmen arkadaşlarımız için buradayız, ücretli güvencesiz çalıştırılan ataması yapılmadığı için iş cinayetleriyle, intiharlarla kaybettiğimiz arkadaşlarımız için buradayız” diye konuştu.
Bütçe görüşmelerinde Milli Eğitim Bakanı’nın “Mesele maliyet meselesi” sözlerine tepki gösteren Aydoğan, “Meslektaşlarımızın umutları, çocuklarımızın eğitim hakkı maliyet meselesi olamaz. O bütçe halkın bütçesi, eğitim ve bilim emekçilerinin bütçesi olmalı. Bütçeden hakkımızı geri alacağız. Son 10 yılda kayıplarımız ayda bin 400 liraya ulaştı. Kayıplarımızın karşılanması, 3600 ek gösterge sözünün yerine getirilmesi, emeklilik hakkımız için buradayız” dedi.
Kadrolu, ücretli sözleşmeli öğretmen ayrımını reddettiklerini söyleyen Aydoğan, “3 ay yatıyorlar yarım gün çalışıp tam maaş alıyorlar’ diyenleri de sözleşmeli arkadaşlarımıza ‘Ya eşinizi ya işinizi tercih edeceksiniz’ cümlelerinizi de unutmayacağız. Bizim mücadelemiz mesleğime haklarımıza sahip çıkma mücadelesi. Bizim mücadelemiz öğrencilerimiz çocuklarımız içindir. Bu topraklarda en yüksek sesle sloganlarımızı çocuklarımız için attık” diye konuştu.
Eğitime yok denilen bütçenin yıllardır teşvik adı altında özel okul patronlarına aktarıldığını ifade eden Aydoğan, “En yoksul ailelerin çocukları örgün eğitim dışında çocuk işçi olarak çalıştırılıyor, çocuklarımızın eğitim hakkı için buradayız. Gerici, ırkçı, cinsiyetçi müfredat ile kütüphane ve spor salonlarımızın olmadığı okullarda zorunlu mescitle, imam hatipleştirme ile, zorunlu din dersi ile laik eğitim yok edildi. Aladağ yanmaya devam ediyor. Öğrencilerimizin çığlıklarını biz unutmadık unutturmayacağız” dedi.
Konuşmasında proje okullarına, zorunlu din derslerine karşı mücadele eden velileri de selamlayan Aydoğan, “Cemaatlerle protokollerini tanımayacağız. Laik, bilimsel, demokratik, ana dilde eğitim mücadelesini sürdüreceğiz” dedi.
Mitingde konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de eğitim emekçilerinin talepleri ve eğitim hakkı için birlikte mücadeleyi yükseltmenin önemine dikkat çekerek, “Birçok alanda krizle karşı karşıyayız ve işsizlik, yoksulluk, güvencesiz çalışma dayatılıyor. Meclis’te şu an 2020 yılı bütçesi görüşülüyor ve bizim sözümüz içinde yok, bütçe yapma hakkımız elimizden alınmış durumda” dedi. Bütçeden eğitime, sağlığa ve istihdama ayrılan payın düştüğünü ifade eden Bozgeyik, “Güvenlikçi savaş bütçesiyle karşı karşıyayız. İktidar kaynaklarını savaşa ve silahlara ayırıyor, emekçilere bütçeden pay yok. Vergiler arttırıldı. Bizlere reva görülen yüzde 4 artış, açlık sınırında ücret almamıza neden olacak. Bu savaş ve işsizlik bütçesinde sözleşmeli, esnek çalışmayı yasalaştıracak. Bu bütçeye karşı AKP politikalarına itiraz edenler olarak 8 Aralık’tan itibaren bölge mitingleriyle bu sefalete teslim olmayacağımızı haykıracak, alanlarda olacağız” diye konuştu.
Miting türküler ve halaylarla sona erdi. (Ankara/EVRENSEL)