Bisikletli Kurye' Esenler'de

Bisikletli Kurye

Bisikletli Kurye Esenler’de hizmet vermeye başladı. Peki Bisiklet Kurye (BİSKUR) nedir, kimler çalışabilir, kimler, nasıl hizmet alabilir?


Bisikletli Kurye Esenler’de hizmet vermeye başladı. Peki Bisiklet Kurye (BİSKUR) nedir, kimler çalışabilir, kimler, nasıl hizmet alabilir? 

Ülkemizde bisiklet kullanımının yaygınlaşması yeni iş kollarını da beraberinde getiriyor. Bisikletli kuryeler de onlardan biri. Büyükşe
hirlerin insanı canından bezdiren trafiği onların en büyük kozu. Araçların dakikalarca hiç hareket etmeden beklediği yerlerde onlar hedeflerine kesintisiz bir şekilde ilerleyebiliyor. Hem de çevreye ‘sıfır karbon’ salarak.

İstanbul’da değişik zamanlarda başlatılan ancak daha sonradan vazgeçilen veya çok sınırlı olarak hizmet veren bisikletli kuryeler Esenler’de de hizmete başladı. Esenler’de ilk defa bisikletli kurye organizasyonunu hayata geçiren Ayhan Çelik ve Suat Türkoğlu ile konuştuk. Çelik ve Türkoğlu neden bisikletli kurye taşımacılığına giriştiklerini, avantajlarını ve ileriye dönük hedeflerini anlattılar. İşte 10 soruda BİSKUR nedir, ne değildir?

Hızı, sürüm kolaylığı gibi belli avantajları var gibi görünen motorlu kurye yerine neden bisikletle kurye hizmeti vermeyi amaçlıyorsun?

Ayhan ÇELİK: Ben çevreci bir insanım. İnsanoğlunun kendi eliyle doğayı mahvettiğini hepimiz görüyor, izliyor, şahit oluyoruz. Doğanın kirlenmesi ve insan eliyle yok edilmesi sonucu bizi ve tüm canlıları nasıl kötü bir sonun beklediğini dile getiren hemen her gün bir habere rastlamamız mümkün. Hani meşhur Kızılderili sözü var ya, “Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak” diye. İşte maalesef bu noktaya doğru gidiyoruz. Biz de karınca kararınca yürüteceğimiz bu projede çevreye ve doğaya destek olmak için bisikletle kurye hizmeti vermek için harekete geçtik.  Çünkü bisiklet son derece çevreci bir alettir. Yakıt kullanımı olmadığı için çevrecidir. Şehirlerde kargo işini bisikletle yapma imkanı varken niye motorlu araçlarla yapalım ki? Özellikle kısa mesafeler için bisikletler pekâla kullanılabilir. Buradan hareketle bisikleti tercih ettik.

Diğerlerine göre bisiklet kuryenin başka ne avantajları var?

Suat Türkoğlu: Bisiklet insanlarımız için bir kazanç kapısı olduğu zaman onu sevecek ve daha çok insan bu aleti kullanmaya başlayacak. Bisiklet kullanan insan aynı zamanda spor da yapmış olacak. Dolaysıyla projemiz çevreci olmasının yanında toplumu spora da teşvik edici bir çalışmadır. Spor yapan insanlar ise daha sağlıklı ve zinde olurlar. Bisiklet hem çevrecidir, hem sağlıklıdır. Bunun dışında bisiklet trafiği de engellemez. Bisiklet kurye ekonomiktir de. Diğer kurye hizmetlerine göre yüzde 50 daha ucuz olduğunu söyleyebilirim.

Niye Esenler’den başladınız?

Ayhan Çelik: Öncelikle biz Esenlerliyiz. Esenler’e bir sevgimi, bir sempatimiz var. Bu projeye bir vefa borcunu ödeme de diyebilirsiniz. Önce kendi ilçemizden başlamalıyız diye düşündüm. Üniversite öğrencileri ve gençlerimiz başta olmak üzere tam zamanlı ve ek iş olarak çalışmak isteyenlere bir imkân sunmak istedik. Gençlerimiz hem spor yapacak, hem bisiklet sürme zevki yaşayacak, hem de para kazanacak. İhtiyacı olan yüzlerce gencimizin elinden tutmuş olacağız. Böylece tam zamanlı veya ek iş olarak bisiklet kurye olan arkadaşlarımız sayesinde BİSKUR yerel kalkınmaya da katkı sağlamış olacak.  Bundan sonra Esenler’de sloganımız: BİSKUR’LA GÖNDER.

Daha sonra diğer ilçelerde de faaliyet göstereceğinizi anlıyorum, doğru mu?

Suat Türkoğlu: Elbette… Biz önce kendi ilçemizi pilot bölge seçtik. Daha sonra diğer ilçeleri de bisikletli kurye ile buluşturacağız. Muhtemelen bir süre sonra da tüm Türkiye’de hizmet vermeye başlayacağız.

Siz aslında moturlu kuryelerin alternatifisiniz.

Ayhan Çelik: Sadece çevrecilikte ve ekonomide alternatifiz. Bisiklet Kurye (BİSKUR) motorlu kuryeye alternatif değil, aksine daha kısa mesafeler için bu yapıya destek veren yerel bir taşıma sistemi. Dünyada birçok örneği olan ancak bisiklet yollarının yetersizliği, bisiklet kullanım oranlarının düşüklüğü gibi çeşitli sebeplerle ülkemizde yok denecek kadar az olan bisikletli kurye, yeni neslin hayat tarzına kolayca entegre edilebilecek ve yerel kalkınmaya da büyük katkı sağlayacak bir model.

Sizde çalışacaklarda ne gibi şartlar arıyorsunuz?

Suat Türkoğlu: Bisiklet kullanmasını bilen herkes ile çalışabiliriz. Bisiklet sürmeyi ve spor yapmayı seven, güvenilir herkes bizim iş arkadaşımız olabilir. Yani biz Esenlerli bisiklet severlere,  diyoruz ki, “Hobiniz mesleğiniz sınırımız şimdilik 18. Belki bunu daha sonra 16’ya çekebiliriz.

Bisikletleri siz mi temin ediyorsunuz?

Suat Türkoğlu: Şimdilik hayır. Belki ileride olabilir. Şu anda biz kask, çanta gibi diğer malzemeleri çalışma arkadaşlarımıza veriyoruz. Bisikleti olan arkadaşlarla başlayacağız. Birlikte çalışmaya karar verdiğimiz arkadaşlarımızla önce bisiklet sürme kuralları ve iş süreci ile ilgili kısa bir eğitim yapıyoruz ondan sonra işe başlıyoruz.

Çalışanlarınıza ne tür imkânlar sunacaksınız, çalışma sistemi nasıl olacak?

Ayhan Çelik: Bizde iki türlü çalışan olacak. Birinci tam zamanlı, ikincisi part-time. Esnek zamanlı çalışacak arkadaşlar daha ziyade üniversite öğrencileri veya ek iş yapmak isteyenler olabilir. İster tam zamanlı, ister part-time çalışan arkadaşlar olsun hepsi gönderi üzerinden para kazanacaklar. Kazandıklarının yaklaşık yüzde 70’i maaş, sigorta ve yemek ücreti olarak kendilerinin olacak. Ücretler, çalışanın isteğine göre günlük, haftalık veya aylık olarak kendilerine ödenecek. Her bir çalışan sigortalı olacak.

Bisikletli kuryenin ekonomik avantajları olduğunu söylediniz. Taşıma ücretleriniz ne kadar?

Suat Türkoğlu: Evet yakıt kullanılmadığı için daha avantajlı. Şimdilik kısa mesafede kilometre başı 3 TL + KDV uyguluyoruz. Kısa mesafeden kastımız 5 KM. VIP gönderiler ise 20 TL +KDV. 5 kilometreden sonrası için 10 kilometreye kadar her kilometre başı + 4 TL, 10 kilometreden sonrası için 20 kilometreye kadar her kilometre için  +5 TL fiyat uyguluyoruz.

Sizinle çalışmak isteyen elamanlar veya sizden hizmet almak isteyenler size nasıl ulaşabilir?

Ayhan Çelik: Her türlü iletişim kanallarımız açık. Önceklikle www.biskur.com internet sitemizde iletişim bilgilerimiz mevcut. info@biskur.com mail adresimizden de bizimle irtibata geçebilirler. BİSKUR bünyesinde çalışmak isteyenler sitemizdeki başvuru formunu doldurarak bize gönderebilirler. Mutlaka kendilerine dönüş yapılacaktır.
 

 

  • Cuma 27.9 ° / 17.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 29.7 ° / 20 ° Güneşli
  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli