Birgün Esenlere Fena Çaktı

Birgün Esenlere Fena Çaktı

Ulusal gazetelerden Birgün Gazetesi Esenler Belediyesi’nin Ramazan ayının ilk gününde çocuklar için düzenlediği iftar yemeğinde programa katılan çocuklar üzerinden dini istismar ettiklerini Pazar g&

Haber Merkezi/7-24 esenler haber

Birgün Esenlere Fena Çaktı

Ulusal gazetelerden Birgün Gazetesi Esenler Belediyesi’nin Ramazan ayının ilk gününde çocuklar için düzenlediği iftar yemeğinde programa katılan çocuklar üzerinden dini istismar ettiklerini Pazar günü gazetesinin manşetinden verdi. 
 Birgün Gazetesi Manşetten verilen haber;

“Ramazan’da çocuk istismarı” başlığıyla yer alan haberde Esenler Belediyesi’nin Ramazan ayının ilk iftarında çocuklara propaganda için düzenlediği iftar yemeğinde çocukların aç kaldığı öne sürülerek propaganda ters tepti denildi. Birgün Gazetesinden Serbay Mansuroğlu’nun haberinde şu ifadelere yer verildi:

 İstanbul Esenler Belediyesi’nin Türkiye’de düzenlediği ve gelenekselleştirmek istediği ilk çocuk iftarı gösterişin ötesine geçemedi. Esenler Stadyumu’nda önceki günün akşamında 20. 41’de açılacak iftar için belediye günler öncesinden ilçede ‘Çocuk İftarı’ duyurusunu yapmış, Bakan Ahmet Davutoğlu ve birçok konuk iftara davet edilmişti.
16 saatlik açlığın ardından çocuklar Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’nun ev sahipliğinde gerçekleşecek iftarda karınlarını doyurmayı bekliyordu. Esenler Kemer Stadyumu’nun sahasında iftar için masa ve sandalyeler kurulmuş, kalabalık giderek çoğalıyordu.
İftar saati yaklaştığında ise hazır tabldotlarda yemek dağıtılmaya başlandı. Ancak binlerce kişinin katıldığı iftarda çocukları ve aileleri bir sürpriz bekliyordu. Yemekte dağıtılan köfte-patates, pilav, domates, çikolatalı puding, meyvasuyu, su ancak yüzlerce kişiye yetmişti.

`Gelin` diye defalarca aradılar
Zeynep Beşenk’i  dört çocuğu ve yakınlarıyla stadyumu öfkeli olarak terk ederken yakalıyoruz. Ne oldu diye sormaya gerek kalmadan saymaya başlıyor: “Bizim çocuklarımız oruçlu. Madem ki bu kadar kişiyi buraya davet ediyorsunuz, yedirmek zorundasınız.
Çocuklar yanlışlıktan sahura da kalkamadı. Bizi kaç defa aradılar, buraya gelelim diye. Bütün halkı buraya topluyorsanız organizasyonunuzu doğru dürüst yapmak zorundasınız. Bu çocukların ne günahı var ki aç bırakıyorsunuz. 100 kişi yediyse, bin kişi yemedi.”

                     

Çocukların oruç tutması gelenekmiş
Yemeğin ardından Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu sahneye çağrılıyor. İlk iftarı neden çocuk iftarı olarak düzenlediklerini şu sözlerle anlatıyor: ““Bundan böyle herkes bilsin ki, Esenler’de Ramazan’ın ilk günü, çocukların iftar günüdür. Çünkü çocuklar birinci gün oruç tutarlar. Geleneğimizde vardır. Çocukların ilk günleri anne babaları tarafından satın alınır. Biz bu gelenek doğrultusunda böyle bir uygulamayı başlattık.”
“Ramazan en çok çocukların hakkı”
Ramazan’ın ilk iftarını eşi Sare Davutoğlu’yla birlikte ‘Çocuk İftarı’nda açan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Göksu’dan sonra sahneye çağrılıyor. Çocuklara hitaben bir konuşma yapıyor Davutoğlu: “Sizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Allahın selamı üzerinizde olsun. Öyle günler vardır ki bereketi, feyzi bütünüyle dünyayı kuşatır.
İşte Ramazan’ın ilk günü böyle günlerden biri. Biz bugün sabah aile olarak iftar yaparken çocuklarla bir araya gelmeyi planladık. Çocuklarımızın da bu Ramazan’dan en iyi şekilde istifade edeceklerine inanıyorum. Suriye’de, Somali’de bir dilim ekmek bekleyen çocukları da unutmayın".

`Zabıta amcaları` kötü davrandı
Bakan Davutoğlu konuşmasını bitirdiğinde gökyüzünde rengarenk havai fişekler patlıyor. Karınlarını doyuramayan çocuklar gökyüzünü keyifle izliyor. Gösteriş yine asıl olanın önünde. Havai fişek gösterisinin ardından palyoço ve birçok gösteri yapılıyor, çocuklara.
Ardından hediyeler geliyor. Belediyenin hazırladığı, ‘Esen Çocuk’ dergisi ile Ahmet Cevdet Paşa’nın hazırladığı ‘Peygamber Efendimiz’ kitabı hediyeler arasında. Hediyeler dağıtılırken izdiham yaşanıyor.
En iyisi son sözü çocuklara bırakmak: “Başkan yedi, biz baktık”, “Büyükler doydu, biz doymadık”, “Hediyeleri çocukların üstlerine fırlattılar”, “Zabıta amcalar bize kötü davrandı”, “Karnımız ekmekle doydu”, “Ben arada ezildim, keşke gelmeseydim
    
                


  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli