Binlerce Emekçi, Meydanlarda Buluştu.

Binlerce Emekçi, Meydanlarda Buluştu.

Kamu emekçileri, toplu görüşme sürecinde hükümetin sefalet zammı ve sosyal haklarda ilerleme sağlamayan önerisine yaşamı durdurarak karşılık verdi. Okullarda, hastanelerde, vergi dairelerinde, garlarda "Bu

Hüseyin Koç /7-24esenlerhaber

Binlerce Emekçi, Meydanlarda Buluştu.


Kamu emekçileri, toplu görüşme sürecinde hükümetin sefalet zammı ve sosyal haklarda ilerleme sağlamayan önerisine yaşamı durdurarak karşılık verdi. Okullarda, hastanelerde, vergi dairelerinde, garlarda "Bu iş yerinde grev vardır pankartı" asıldı meydanlarda buluşuldu


Kamu emekçilerinin toplu görüşmelerde hükümetin önerdiği sefalet zammına ve kısıtlı sosyal haklar önerisine karşı çıkmak üzere örgütlediği grev, 23 Mayıs gece yarısı 00.00'da demiryollarında başladı. Kamu emekçilerinin örgütlü olduğu iki sendika KESK ve Türkiye Kamu Sen tüm Türkiye'de, Memur Sen'e bağlı sendikalar ise çeşitli yerellerde greve katıldı.

Sabah saatlerinde hastanelere, okullara ve vergi daireleri başta olmak üzere işyerlerine giden emekçiler davul zurnalar eşliğinde "Bu iş yerinde grev vardır" pankartı astı. İşyerlerinden başlatılan grevin ardından emekçiler öğlen saatlerinde alanlarda buluşulmak üzere toplandı.

İlk tepki Faruk Çelik'ten: 'Yasada yeri yok

Kamu emekçilerinin grevine hükümet cephesinden ilk açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten geldi. Çelik CnnTürk’te katıldığı programda mali disiplin gereği kamu çalışanlarına onların istediği oranda zam yapamayacaklarını, zam yaptıkları için iş bırakma eylemiyle karşı karşıya kaldıklarını savundu. Çelik herkesin hukuk dahilinde hareket etmesi gerektiğini söylerken iç hukukta iş bırakmanın yeri olmadığını söyledi. Bakanın bu açıklaması 12 Eylül Anayasa referandumunda memura grev hakkını propaganda eden AKP’nin aldatmacasının itirafı niteliğindeydi. Bakan, açıklamasında uluslararası hukuk sözleşmelerine göre kamu emekçisinin grev hakkı olduğu için iç hukuku vurgulamak zorunda kaldı

Avrupa Yakası’nda binlerce emekçi Çapa’dan Beyazıt Meydanı’na yürüdü. Eğitim Sen’lilerin kitlesel bir şekilde katıldığı yürüyüşte 4+4+4 eğitim sistemine karşı eylemler yapan Gazi İlköğretim Okulu Velileri ve Çapa'da direnişlerini sürdüren taşeron sağlık işçileri de yer aldı. Sefaköy’de sabah erken saatlerde Arel Üniversitesi önünde toplanan Eğitim-Sen ve Sefaköy Halkevi üyeleri, metrobüs duraklarında parasız ulaşım haklarını kullanarak Çapa’ya geldi.

İstanbul’da grev yürüyüşüne demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler de katıldı. DİSK ve TTB temsilcileri Çapa'dan, TMMOB temsilcileri de Sirkeci'den Beyazıt'a yürüdü.

Sirkeci ve Çapa'dan yürüyüşe geçen binlerce emekçi, Beyazıt Meydanı'nda buluştu. Eğitim Sen Üniversiteler Şubesi ve üniversite öğrencileri bu sırada okuldan toplu bir şekilde sloganlarla çıkarak okulun kapısına "Bu işyerinde grev vardır" yazılı pankartı astı. Mitingde ilk sözü KESK Genel Başkanı Lami Özgen aldı. Özgen, kamu emekçilerinin taleplerini sıraladı ve "Bugün milyonların yüreği dağın far doğuracağını bekleyenlerin değil bizimledir" dedi. Özgen'in ardından İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören söz aldı ve orta sınıfın yok olduğunu dile getirdi. Son sözü de DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu aldı. Serdaroğlu, "mesele zam meselesi değil, mesele ülkenin karanlık bir geleceğe doğru ilerlemesi meselesidir" diyerek başladığı konuşmasında kamu emekçilerini selamlayarak sözlerini bitirdi. Konuşmaların ardından Eğitim Sen 4 No'lu Şube'nin müzik grubu sahne aldı. Müzik dinletisinin ardından miting son buldu.