Belediye hangi STK'lara yer tahsis edecek?

Belediye hangi STK

Esenler Belediyesi, Ensar Vakfı Esenler Şubesi, İlim Yayma Cemiyeti Esenler Şubesi, TÜGVA ve Valide Sultan Aşevi’ne yer tahsis etmek için Belediye Meclisi’nden oy çokluğuyla yetki aldı.

Belediye hangi STK’lara yer tahsis edecek?

Esenler Belediyesi, Ensar Vakfı Esenler Şubesi, İlim Yayma Cemiyeti Esenler Şubesi, TÜGVA ve Valide Sultan Aşevi’ne yer tahsis etmek için Belediye Meclisi’nden oy çokluğuyla yetki aldı.     

Esenler Belediye Meclisi’nin 5. Seçim Yılı 2. Dönem 2015 Temmuz ayı Meclis Toplantılarının 9 Temmuz Perşembe gününe ait ikinci birleşimi Murat Gülkıran Başkanlığında toplandı. İmza karşılığı yapılan yoklamayla başlayan toplantıda CHP’li Meclis Üyesi Mustafa Usta’nın Belediye Başkan Yardımcısı ve AKP’li Meclis Üyesi Faruk Aydın ile alakalı verdiği soru önergesi okundu.

İşte o soru önergesi;


 
Soru önergesinin okunup oy birliğiyle Başkanlık makamına havale edilmesinin ardından gündem dışı söz alan CHP’li Meclis Üyesi Mustafa Usta şöyle konuştu;

“Öncelikle tüm İslam aleminin Kadir gecesini ve ramazan bayramını tebrik ediyorum. Ayrıca 2 Temmuz’da 22. Yıl dönümü olan Sivas katliamında ölenlerin anısına saygı duyuyorum. O gün bugündür katillerin yakalanmamasına ve zaman aşımına uğratanları da kınıyorum. Ayrıca bildiğiniz gibi şahsıma bir saldırı gerçekleşmişti ve Meclisimiz bir duyarlılık gösterip bu saldırıyı kınamıştı. Yine aynı şekilde Kadıköy Belediye Meclis Üyemiz Sayın Hüseyin Sağ da bir saldırıya uğramıştır. Ben bunu yapanları da kınıyorum ve sizlerinde aynı düşünceler içerisinde olduğunuzu umuyorum”

Daha sonra gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Ensar Vakfı Esenler Şubesi, İlim yayma Cemiyeti Esenler Şubesi, TÜGVA ve Valide Sultan Aşevi’ne yer tahsis edilmesiyle ilgili 1 No’lu rapor hakkında görüş belirtmek için ilk sözü CHP’li Meclis Üyesi Mustafa Usta aldı. Meclise gelen 1 No’lu rapora tepki gösteren Usta şöyle konuştu;



“Daha öncede Meclisimize ortak proje kapsamında vakıflarla ilgili yardım talepleri gelmişti. Bizde bu ortak proje kapsamında vakıflara para aktarılıyor demiştik. Ama hala STK adı altında bu tür vakıflarla ilgili meclisimize raporlar gelmekte. Ve sadece STK olarak bu dernek ve vakıfların sayılması biraz tuhaf geliyor bize. Bunlardan başka STK yok mu? Atatürkçü Düşünce Derneği STK değil mi? Bakıyorum hep İlim Yayma Cemiyeti ve Ensar Vakfı sürekli meclisimizin gündemine geliyor. O yüzden bu rapora hayır diyorum.”

Çetinkaya: STK kavramı çok önemli
 


CHP’li Usta’ya cevap vermek için söz alan AKP’li Meclis Üyesi Ömer Çetinkaya, “ Modern hatta STK kavramı çok önemli. Devletin eksik kaldığı alanlarda gönüllü insanların bu alanı doldurması anlamına gelir. Bu ismi sayılan İlim yayma Cemiyeti, Ensar Vakfı gibi vakıflar eğitim alanında hizmet veren organizasyonlar. 50 60 yıllık ve kamu yararı olan vakıflar. Bunlar da AK Parti döneminde değil, daha önce kamu yararı belgesi almış Türkiye çapında hizmet veren STK’lar. Bunların Esenler’e gelmiş olması şanstır. Yine ismi geçen Valide Sultan Aşevi Esenlerlilerin, Esenler’de kurduğu fakirlere muhtaçlara yardım eden bir STK. Böyle güzel bir hizmete karşı çıkmayı anlayamıyorum. İsimlerinden dolayı Mustafa Bey’in itirazı varsa o da onun tercihidir. Proje doğrultusunda eğitim alanında Esenler’deki insanlara ve öğrencilere sahip çıkacaklar. Biz de bunlara destek veriyoruz” dedi. 

1 No'lu rapor:


 
Meclis Üyelerinin görüşlerini belirtmesinin ardından 1 No’lu rapor AKP’lilerin oylarıyla oy çokluğu ile kabul edildi. Daha sonra 2,3 ve 5 No’lu raporların oy birliği ile kabul edilmesinin ardından Askeri Alan ile ilgili Başkan Göksu’ya protokol yapma yetkisini içeren 6 No’lu raporun görüşülmesine geçildi.

Usta: Biz neye “Evet” demiştik

Askeri Alan ile ilgili Başkan Göksu’ya protokol yapma yetkisini içeren 6 No’lu rapor ile ilgili ilk sözü CHP’li Belediye Meclis Üyesi Mustafa Usta aldı. Daha önce meclise gelen protokol yapma yetkisi talebini hatırlatan CHP’li Usta sözlerine şu şekilde devam etti;



“Bu 6 No’lu rapor bildiğiniz gibi 8,5 milyon metrekarelik askeri alanla ilgili bir rapordur. İlk olarak o yerle ilgili Belediye Başkanı’na protokol yapma yetkisi meclise geldiğinde bizde oy birliğiyle destek vermiştik. Ama o zaman ki şekil neydi biliyor musunuz? Emlak İstimlak Müdürlüğü o raporda; ilçe sınırlarımız içerisinde donatı alanlarının kamulaştırılmasının zor olduğundan bahisle bunların trampasının yapılması ve geri kalanında kent parkı yapılmasıyla alakalı Belediye Başkanına protokol yapma yetkisi istedi. Biz bu talebe evet demiştik. Ama şimdi meclise gelen raporda 8 tane işlevin tek bir madde altında toplanması talep ediliyor. Esasen bu tarz yerlerde proje ve planlama yapılırken önce 1/5000’lik planda leke çalışması yapılır ve bu bizim karşımıza gelir. Bizde bu 1/5000’lik plan çalışmasında işlemlerin neler olduğunu görürüz. Ondan sonra 1/1000’lik imar çalışmaları başlar. O plan çalışmaları içerisinde toptan istenen yetkiye ayrı ayrı yetki verilir. Yani şimdi istendiği gibi bu çalışmaların tamamına tek bir raporla yetki verilmez. Çünkü burada kent parkı yapılacak denmişti. Yoksa tamamı imara mı açılacak? Başbakanımızda seçim zamanında geldi 90 bin konutla 2,5 milyonluk bir şehir yapılacak dedi. Bende bu sözlere şaşırdım. Çünkü biz Belediye Başkanımıza böyle bir yetki vermedik. Yani ben bu rapordaki maddelerin parça parça geçmesi kanaatindeyim.”   

Gökçebaş: Belediye ticari kuruluş değil



CHP’li Usta’ya cevap vermek için söz alan AKP Grup Başkanvekili Osman Gökçebaş, “Mustafa Bey bugün formunda maşallah feraset sahibi işi bitirdi. 1/5000’likleri bitirdi. Bugünde bir soru önergesi verdi konumuz dışında ama hep belgesiz, bilgisiz, iftira atmakla bu işler olmaz. Ama maalesef genel karakterleri bu. Üzülüyor insan meclis üyesinin daha itiyatlı davranması lazım. Mustafa Bey’in söz aldığı bu konuların tamamı “Tamam biz varız ama nasıl engel koyarız” Zaten bunlar aşama aşama yapılacak şeyler. Esenler bir bütündür. Esenler sadece 8 milyon değil, bu plan yapılırken 15 milyon karenin tamamı düşünülerek plan yapılması lazım. Dolayısıyla her mahallenin dikkate alınması gerekiyor. Bu raporda sadece protokol yapma yetkisidir. Ortada daha henüz bir şey yok zaten. Yani tabiricaiz ise Mustafa Bey taş koyma peşinde. Esenler’in biran önce dönüşmesi için katkı sunmasını bekliyoruz kendisinden. Katkı sunmak istemiyorsa iftira atmasın. En azından yarın bir gün Esenler halkı nezrinde hesap verebilirsin. Bizde Esenler Belediyesi olarak ticari bir kuruluş değiliz, biz insanı merkeze alan hizmet anlayışıyla harekete den bir siyasi partinin temsilcileriyiz.”

6 No'lu rapor:



Meclis Üyelerinin görüşlerini belirtmesinin ardından 6 No’lu ve 7 No’lu raporlar oy çokluyla kabul edildi. Gündemde görüşülecek başka madde kalmadığından dolayı Meclis Başkanı Gülkıran, Esenler Belediye Meclisi’nin 5. Seçim Yılı 2. Dönem 2015 Temmuz ayı Meclis Toplantılarının 9 Temmuz Perşembe gününe ait ikinci birleşimini 7 Eylül 2015 Pazartesi günü saat 15.00’da toplanmak üzere kapattı.
 
 
 



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli