Bayrampaşa ‘da Kent İhaneti

Bayrampaşa ‘da Kent İhaneti

Bayrampaşa Cezaevi Alanını Kentsel Dönüşüm değil kent ihaneti dönüşümüne doğru gidiyor. Bayrampaşa'nın çehresini baştan sona değiştireceklerini söyleyerek, yola çıkan Bayrampaşa Belediye

Bayrampaşa ‘da Kent İhaneti…

Bayrampaşa Cezaevi Alanını Kentsel Dönüşüm değil kent ihaneti dönüşümüne doğru gidiyor. Bayrampaşa’nın çehresini baştan sona değiştireceklerini söyleyerek, yola çıkan Bayrampaşa Belediye başkanı Cezaevi Alanını Kentsel Dönüşüm Projesi ile beton yığınına döndürdü. 


Bayrampaşa Cezaevi’nin boşaltılmasından sonra imara açılan alana sözde kentsel dönüşüm uygulaması başlatıldı. Alan beton yığınına döndü. İşte AKP iktidarının ve belediyeciliğinin kentsel dönüşüm fotoğrafı. Bayrampaşa cezaevi resmen Kiptaş cezaevi olma yolunda ilerliyor…

2009 yılında boşaltılan Bayrampaşa eski cezaevi ilan edilen rezerv alanı içinde bulunuyordu. CHP Büyükşehir il meclisi üyeleri  2015 yılında hazırlanan kentsel dönüşüm planlarına kamu yararı taşımadığı ve imar mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal davası açmış ve kazanmıştı.

Plan notlarının net bulmayan bilirkişi raporunda, bölgede eski Bayrampaşa Cezaevi'nin yıkıldığı, alanda TEİAŞ ve Sağmalcılar Devlet Hastanesi'ne ilişkin tesislerin bulunduğu kaydedildi. Raporda, planın bütüncül olmadığı, alanda nüfus ve yapı yoğunluğunu arttırdığı vurgulandı. Plan eliyle emsal değerinin üzerinde hesap edilemez bir yapılaşma katsayısı ile yüzölçümünün ortaya çıktığı belirtildi. Kaç bodrum kat oluşturulabileceği, karma kullanım oranlarının ne olacağı gibi son derece hayati hususların plan eliyle netleştirilmediği ve kentsel tasarım projesine bırakıldığı ifade edildi. Bu durumun imar hakkı dağılımını belirsiz kıldığı belirtildi. Mahkeme de bilirkişi raporundaki tespitler doğrultusunda planı iptal etmişti.
Daha sonra Cezaevi arazisinde KİPTAŞ tarafından 303 milyon lira yatırımla 2 bin 300 konut, 327 yataklı araştırma ve devlet hastanesi, yer altına 3500-5000 araç kapasiteli otopark, okul, cami, meydandan oluşan kentsel dönüşüm çalışması başlatılmıştı.

Şimdi yükselen katlara bakıldığında resmen kentsel dönüşüm ihaneti ortaya çıkıyor. Bayrampaşa cezaevi resmen Kiptaş cezaevi olma yolunda ilerliyor…

Kent bilimcileri Bayrampaşa’ya değer katacak bir yatırım olarak gösterilen bu inşaat yığınının Bayrampaşa’yı bitirme politikası olduğunu ifade ediyorlar. Siyasiler de yerel iktidarın Bayrampaşa’da Otel, AVM gibi yapıları hizmet olarak gösterdiğini söylüyorlar. Bu otel ve benzeri AVM yapıları, böyle sürdürülecek kentsel dönüşüm uygulamaları hizmet değil, Bayrampaşa’nın bitirilmesidir diyorlar.

 

  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı