Başkanlığın Nimetlerinden Halk Yararlanıyor

Başkanlığın Nimetlerinden Halk Yararlanıyor

BOTAŞ tarafından elektrik üretim santrallerinin kullandığı gazın fiyatına 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 49.5 zam yapıldı.

Başkanlığın Nimetlerinden Halk Yararlanıyor
 BOTAŞ'tan doğalgaza yüzde 49.5 zam
BOTAŞ tarafından elektrik üretim santrallerinin kullandığı gazın fiyatına 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 49.5 zam yapıldı.
 
Söz konusu santrallerin aldıkları gazın ödemesi de dolar üzerinden yapılacak.
 Doğalgazdan elektrik üreten santrallerin satın aldığı bin metreküp gazın satış fiyatının bugünden itibaren bin 312 lira 20 kuruş olacağı ifade edildi.
 
Dolarla Ödeme
Böylece, daha önce bin metreküpü 877.6 liradan satılan gazın fiyatında yüzde 49.5 artış oldu.
Ayrıca BOTAŞ'ın, sattığı doğalgazın ödemesini artık dolar üzerinden alacağı belirtildi. Bunun için bugün itibariyle ABD dolar kuru 4.86 lira olarak baz alındı. Sonraki ödemelerde Merkez Bankası'nın işlemin yapıldığı günkü dolar satış kuru baz alınacak.
 
Elektriğe konutta yüzde 9, sanayide yüzde 14 zam
Elektriğe zam, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre bugünden itibaren geçerli olmak üzere elektrik fiyatı meskende yüzde 9, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 14 artırıldı. Karara göre, konutlarda kullanılan elektriğin kilovatsaati yüzde 9.57 artış ile 29.578 kuruş oldu. Sanayi elektriğinin fiyatı ise yüzde 9.26 arttı, 24.479 kuruşa yükseldi. Ticaretha nelerde kullanılan elektriğin fiyatı da yüzde 0,55’lik bir değişimle 30.816 kuruşa yükseldi.

Simite de zam
Ekim alanındaki gerilemeye bağlı olarak, 1988’de 45 bin ton susam üretiminin olduğu Türkiye’de 2017 yılına gelindiğinde ise üretim 18 bin 410 tona indi. 29 yılda susamın ekildiği alan yüzde 70 azalırken, bu dönemde üretim de yüzde 59 oranında geriledi. Üretimin çok düşük seviyelere inmesi iç piyasadaki talebe yetersiz kalırken, çözüm ithalat ile sağlanıyor.
 
Dolar/TL, 4.93 seviyesinde
 Dolar/TL ABD’li rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye’ye yaptırımlar uygulanacağı açıklamalarının ardından yükselişe geçmişti. Yeni haftaya 4.85 seviyelerinden başlayan dolar, bugüne ise 4.93 seviyelerinden başladı. Aynı dakikalarda euro/TL de 5.75’ten işlem görüyor. Piyasalarda Türkiye-ABD ilişkileri yakından izlenirken, dün elektrik ve doğalgaza gelen zammın yankıları da takip ediliyor.