Basın Divanında Yine ‘Usta' Konuşuldu.

Basın Divanında Yine ‘Usta

Esenler’de yapılan çalışmalarla ilgili bilgi vermek amacıyla geçen yıl ilki düzenlenen Esenler Yerel Basın Divanı’nın bu yıl ikincisi gerçekleştirildi.

Hüseyin Koç/7-24EsenlerHaber

Basın Divanında Yine ‘Usta’ Konuşuldu.

Esenler’de yapılan çalışmalarla ilgili bilgi vermek amacıyla geçen yıl ilki düzenlenen Esenler Yerel Basın Divanı’nın bu yıl ikincisi gerçekleştirildi.

Esenler Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşen 2. Yerel Basın Divanı’nda Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, ilçede yayın yapan basın mensupları, köşe yazarları ve yöneticileriyle bir araya geldi.. Hep birlikte yemeklerin yenilmesinin ardından konuşan Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden usta Gazeteci Mehmet Ali Birand’ı hatırlatarak sözlerine başladı. Birand’ın medya etik değerlerinde hassas bir duruş sergilediğini söyleyen Göksu, “O aynı zamanda iyi bir okuldu. Çok önemli medya çalışanları yetiştirdi. Millet olarak O’na teşekkür etmemiz lazım” dedi.

Göksu'nun basını bilgilendirme toplantısında CHP’ye ve Cumhuriyet gazetesine saldırır tavırlar içerisinde bulunması kafamızda acaba işler iyi gitmiyor mu diye soru işareti bıraktı.
 
Göksu’ya önemli sorular sorduk, aldığımız cevaplar ise bir o kadar önemli idi.

Gazeteci: Esenler’de yaşayan vatandaşların siyasilerden önde olduğunu söylüyorsunuz, buna AKP Meclis Üyeleri de dâhil mi?





Göksu: Herkesin bir uzmanlık alanı var, ilgi alanı var 30 AKP Meclis Üyesi de Kentsel Dönüşüm konusunda üzerine düşen sorumluluğu ve görevi yerine getirmişlerdir.

Gazeteci: “Bizi eleştirmeyin” diyorsunuz, eleştiri bizim işimiz.

Göksu: Bizi eleştirebilirsiniz ama “ben AKP’ye nasıl ve nereden gol atarım” bunları yapmayın. Yazık çelme takmayın, tabikî belediyenin projelerini eleştirebilirsiniz. Eksiklerimizi yazabilirsiniz. Biz de bu eksiklerimizi görüp ona göre düzeltiriz.

Gazeteci: Afet yasasında eksikler var. Bu yasa uygulayanların lehine işliyor.

Göksu: Biz kimseye dayatma yapmıyoruz. Vatandaşın görüşünü alarak dönüşüm yapıyoruz. Yaptığımız işler farklı. Mesela bir binada 3/2’si “Gelin benim binamı yıkın, yenisini yapın” der ise. Biz o 3/2’yi dinleriz. Devlet hiç kimsenin ölmesine müsaade etmez.

Gazeteci: Siz hak sahiplerine “Evlerinizi boşaltın” diyorsunuz.Fakat insanlarla herhangi bir akit yapmadığınız söyleniyor. Dönüşüm yapacağınız Havaalanı Mahallesinde kaç daire yapılıyor ve hak sahiplerine ne kadar daire vereceksiniz.

Göksu: Herkesle anlaşma yaptık. İmzaladıkları kâğıtlarda ne kadar yer alacaklarını, ne kadar borçlandıklarını belgeledik. Havaalanı Mahallesinde 1225 daire boşalıyor. 1447 daire vatandaşa verilecek. Biz burayı ticari lejantla yapıyoruz. Onun için de önemli bir nüfus artışı olmayacak.

Gazeteci: Mesela 2000 metre toplayan hak sahipleri “biz kendi yerimizi yapmak istiyoruz” derlerse onlar da KİPTAŞ veya TOKİ’nin yararlandıkları haklardan yararlanacaklar mı?

Göksu: 500 metrenin üzerinde herhangi bir alanda anlaşma yapmışlarsa Büyükşehirden geçecek planlarda hangi oran öngörülüyorsa o oranda imar artışı alabilirler. Mesela bir alan topladınız. Bu alanda fiili emsal 5 burada hangi imar artışını verebilirsiniz? Biz böyle yerleri kim yaparsa bunlara imar artışı vermiyoruz. Bizim 5000’lik planlarımız var. Dönüşüm yapılacak alanları da bu 5000’lik planlara göre yapacağız. 6 bölgeyi riskli alan ilan ettik. Burada durum farklı, onun için planlardan biz sorumlu değiliz. Şehircilik Ve Çevre Bakanlığı sorumludur. Bizim 1/5000’lik planımız var. Siz Mustafa Usta’nın bilgilendirmesi ile soruyorsunuz. Onun dediği şekilde yaparsanız bu şehirde hayat durur. 5000’lik planlar eski ama yenilenmesi gerekiyor. Bu planlara göre donatı alanı olarak ayrılmış alan 1.000.000m2dir. Üzerinde 25.732 bina yapılmış. Bunların acilen boşaltılması gerekir.

Gazeteci: Yani bu binaları yapanlar, yaptıranlar bir cinayet işlemiş. Bunun da faturasını ve sorumluluğunu CHP’ye mi mal ediyorsunuz. Bu ilçeyi 17 sene yönetenlere faturayı keserseniz daha adil olursunuz. Öyle değil mi?

Göksu: Öyle değil. Öyle değil.

Gazeteci: Esenler de ki müteahhitleri kentsel dönüşüme dahil edecek misiniz?

Göksu: Evet. Esenlerdeki müteahhitler, ESKON’un yapacağı tüm inşaatlar Esenlerdeki müteahhitlere verilecek ve esenlere istihdam sağlanacak. Şart koşacağız. Malzemeleri de Esenlerdeki esnaflardan alacaklar.

Gazeteci: Özel müteşebbisler yer toplayarak bir dönüşüm yapabilir mi?

Göksu: Böyle bir dönüşüm yapma ihtimalleri çok düşük. Çünkü özel müteşebbislerin dönüşüm yapması için artı imar almaları gerekiyor. İmar alma şansları ise çok düşük. ESKON yasa ile tanımlanmış riskli bölgelerde her türlü muafiyeti olan, her türlü harçtan muaf direkt belediyeden iş alan yetkili bir kurumdur. Kaldı ki İstanbul’da Riskli Yapı belgesi verebilen üç şirketten biridir. ESKON, Havaalanı ve Tuna mahallesindeki yapmış olduğu emsal bir 1.7 ve 2.9 dur. ESKON’un bir şahıs ortağı yok. Hisselerinin %99.9’u belediyeye aittir.

Gazeteci: Yapacaklarınızın bir kısmını kamu kaynaklarını kullanarak yapacağınızı söylediniz. Esenlerin bütçesi ne kadar? Bütçede açık var mı? Sitenizde yayınlayacak mısınız?

Göksu: Bunu sitemizde yayınlayamayız. Sebebi ise diğer belediyeler gidip “bize neden vermiyorsunuz” derler. Esenlerin bütçesi 202 trilyon. Esenlerin borcu umurumda değil! Param yok diye çalışmayacak mıyım? Zaten borçlanmak için yasal prosedür var. İstanbul’da bazı belediyeler “Camii yerlerini satıyorlar” söylemi yalandır.

Gazeteci: Kamulaştırma yapılan yerlerdeki mağduriyetler nasıl giderilecek?

Göksu: Çok samimiyetle söylüyor. Her kamulaşma mağduriyet getirecektir. Buralar için hiçbir şey yapamayız. Çünkü yeşil kuşak alanındadır, ve kamulaştırılacaklar.

 



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı