Başbakan 'Yıkıp' Geçecek

Başbakan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşümün startını Esenler’de verdi

Başbakan 'Yıkıp’ Geçecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşümün startını Esenler’de verdi.

Türkiye genelinde yaklaşık 7 milyon binanın elden geçeceği kentsel dönüşüm süreci, Esenler'de Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Şehircilik ve Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ile birlikte çok sayıda milletvekili ve bürokratın katılımıyla gerçekleşen resmi törenle başladı.
 


Esenler halkı Belediye başkanı ve Başbakanın söylediklerini pür dikkat dinledi ama ne yazık ki, istedikleri kelime olan daireye daire sözünü duyamadı. Duydukları söz ise Başbakan’dan geldi: ”yıkıp geçerim”.
Erdoğan'ın Van depreminden sonra, ''İktidarı kaybetme pahasına yapacağız'' dediği kentsel dönüşüm sürecini cesaretle başlatmış oldu.

 


Cuma namazını Esenler Merkez Camii’nde kılan Başbakan daha sonra Esenler’de bir dizi incelemelerde bulunduktan sonra kentsel dönüşümün başlatılacağı Havaalanı mahallesine geçti. Kalabalık bir halk kitlesi ile karşılaşan Erdoğan halka seslendi.

Sekiz Şehirle Canlı Bağlantı Halinde

Başbakan Erdoğan, Esenler'deki törende yaklaşık 7 milyon binanın elden geçeceği kentsel dönüşüm projesi için düğmeye bastı. Törende, aralarında Gaziantep, Samsun, İzmir ve Beyoğlu gibi farklı il ve ilçelerin bulunduğu sekiz ayrı yerle canlı bağlantı kurularak yıkım başlatıldı.

Erdoğan, burada "Yeni hayat alanlarını, yeşile önem veren bir anlayışla inşa edeceğiz. Yeni yeşil alanlara ihtiyacımız var. Mevcut güvensiz yapıları, can ve mal güvenliği bulunan yeni yapılarla değiştireceğiz. Kentsel dönüşüm de bunu sağlayacak. Rant odaklı değil, insan odaklı bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Kimseyi mağdur etmeden bu dönüşümü gerçekleştireceğiz. Sağlık merkezleri, parkları ile yepyeni yaşam alanları yaratacağız" dedi.

 

"Hak Sahiplerinin Rızasını Almak Zorundayız"

"En başta hak sahiplerinin rızasını almak zorundayız. Vatandaşımız, kendi dönüşümünü kendi yapacak" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ekonomik ömrünü tamamlamış yapılarınızı lütfen kontrol ettirin. Çünkü o binalar mutlak suretle yıkılacak. Vatandaşımızın sağlıksız binalarda yaşamaya devam etmesine göz yumamayız, yummayacağız.

Modern şehirler kurmamız gerekiyor. Tüm binaların kontrol edilmesini sağlayacağız. Mesela dönüşüm sonrasında Esenler'de yaklaşık 5 bin, Beyoğlu'nda ise 1200 vatandaşımız yeni ve güvenli konutlarına kavuşacak." dedi.

İstanbul'da Esenler'in yanı sıra Beykoz, Küçükçekmece, Beyoğlu ve birçok ilçede de yıkımlar başladı. Başbakan konuşması sırasında, “Mesela bir mahallede vatandaşların çoğunluğu bu dönüşüme evet diyor çok az bir kısmı ise bu dönüşüme hayır diyor. Bu durumda kusura bakmayın yıkıp geçeceğiz.”dedi.


1. Derece Deprem Kuşağı, İlk Sırada

Uygulamaya, ilk etapta İstanbul gibi birinci derece deprem kuşağında bulunan yerlerden başlandı.

Türkiye için dönüm noktası olacak kentsel dönüşümde ilk yıkımlar; Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Malatya, Nevşehir, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tunceli ve Van'da yapılıyor.
 
Tören bitiminde ise vatandaşların bu dönüşümden memnun olmadıkları görüldü. Esenler Belediye Başkanı’nın ve Büyükşehir Belediye Başkanı’nın daha önce vermiş oldukları sözlerin bu törende dile getirilmemesi halkın tepkisine neden oldu.

Başbakan’a törenin sonuna doğru Belediye Başkanının ifade ettiği,”Havaalanı mahallesinde 410 bina yıkılacak. Bu bina sahiplerinin hepsi ile anlaşıldı.” sözünün ise halktan alınan bilgilere göre yanlış olduğu öğrenildi.  



 



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli