Başakşehir'de İkinci Emlak Vergisi Şoku..!

Başakşehir

Başakşehir’de 2009’dan bu yana sürekli gündemde olan ve aslında Türkiye genelinde milyonlarca insanı da ilgilendiren emlak vergilerine esas teşkil eden rayiç değerleri ile ilgili önemli bir sorun Anayasa Mahkem

Başakşehir’de  İkinci Emlak Vergisi Şoku..!

Başakşehir’de 2009’dan bu yana sürekli gündemde olan ve aslında Türkiye genelinde milyonlarca insanı da ilgilendiren emlak vergilerine esas teşkil eden rayiç değerleri ile ilgili önemli bir sorun Anayasa Mahkemesi tarafından çözüme kavuşturuldu.

Anayasa Mahkemesinin son kararına kadar devlet; vatandaşın gayrimenkulü için ben bu rayici belirledim ey vatandaş sende bu rayiç üzerinden dört yıl boyunca bana şu kadar emlak vergisini ödeyeceksin diyordu…  Bununlada yetinmeyen devlet, dört yıl için belirlediği emlak vergisi rayiç bedelini her yıl yeniden değerleme oranı nispetinde arttırarak, vatandaşın ödeyeceği emlak vergisine her yıl ortalama enflasyon oranında bir zam daha yapıyordu. Yani olay tam bir Deli Dumrul hikâyesi gibiydi!

İşin vahim olan yanı da vatandaşın kendi gayrimenkulü için belirlenen rayiç değere itiraz etmesi yasal olarak mümkün değildi. Yani yasa koyucu rayiç değerlere itiraz hakkını sadece,  dört yılda bir bu rayici belirleyen komisyonun üyelerine vermişti. Dolayısıyla, mahalleleri komisyonda temsil eden muhtarlara önemli görevler düşmekteydi. Düşüyordu düşmesine lakin muhtarlarda Belediyelerden gördüğü baskılardan ve Belediyelerle ters düşmemek adına yüksek emlak vergilerini mahkemeye taşıyamıyorlardı.

İstanbul’un birçok bölgesinde vatandaş özellikle arsalar için tahakkuk eden vergilerin yüksekliği karşısında ödeyecek parayı bulamamış, borcunu ödeyebilmek için belediyelere gidip kardeşim bu rayiç değerlerin çok çok altında biz arsamızı size vermeye razıyız alın da bizlerde emlak vergilerimizi ödeyelim demişti. Demişti demesine ama karşısında Belediye’de bir alıcı bulamamıştı. Bu durum daha sonra özellikle arsa rayiçleri için özel bir düzenleme ile kısmen geriye çekilse de halen birçok ilçede rayiç değerleri oldukça yüksek seyretmeye devam ediyor.

Bu yüksek rayiç değerleri nedeniyle adına tahakkuk eden emlak vergilerini ödeyemeyen Bursa’da yaşayan bir vatandaş, yasal olarak itiraz hakkı olmamasına rağmen yasaya ve kendisini temsil eden Muhtar’ın da yüksek belirlenen değere itiraz etmemesine sinirlenip soluğu Bursa Vergi Mahkemesinde alıyor. Vatandaşın başvurusunu inceleyen Bursa 2. Vergi Mahkemesi başvuru gerekçesini yerinde buluyor ve olayı Anayasa Mahkemesine taşıyor. 

Anayasa Mahkemesinde nemi oldu? Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi özetle şunu söyledi; emlak vergisi mükelleflerinin ne kadar vergi ödeyeceklerinin hesaplanmasına esas olan ve takdir komisyonlarınca belirlenen rayiç değerlerini takdir eden komisyon kararlarının idari bir tasarruf olduğunu ve bu kararlara karşı.