Baş, Yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkilerini Meclise taşıdı

Baş, Yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkilerini Meclise taşıdı

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Türk Aile Hekimleri dergisinde yayımlanan ve yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkisi ortaya koyan araştırma sonuçlarını Meclis gündemine taşıdı. Ba?

Türk Aile Hekimleri dergisinde yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkisi ortaya koyan bir araştırma yayımlandı. Bir aile sağlığı merkezinde yapılan çalışmanın sonuçlarına göre her dört çocuktan birinin kilosunun çok düşük olduğu, çocuklarda gözlenen bir diğer tehlikenin ise potansiyel kalp hastalığı olduğu saptandı.

Kız çocuklarının yüzde 85’inin, erkek çocuklarının ise yüzde 68’inin kansızlıkla mücadele ettiğine dikkat çekilen çalışmada, Avrupa’da bu oranın yalnızca yüzde 18 olduğu belirtildi. Yine çalışmadaki verilere göre, çocuklardaki zayıflık oranı yüzde 25 (ilkokul öğrencilerinde bu oran yüzde 14,9, ortaokul öğrencilerinde yüzde 19,8), kız çocuklarında kansızlık oranı yüzde 85,2 ve erkek çocuklarında kansızlık oranı yüzde 68,6 olarak gözlendi.

3 BAKANA SORU ÖNERGESİ

Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan TİP Genel Başkanı Erkan Baş; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergeleri verdi.

Baş, önergelerde bakanlara şu soruları yöneltti:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık;

1- Bakanlığınızın çocuklu ve ihtiyaç sahibi ailelere beslenme için yaptığı sosyal yardım miktarı nedir?

2- Bakanlığınız tarafından ilk ve orta öğretim çağındaki çocuklara yapılan beslenme yardımı var mıdır?

3- Bahsi geçen çalışmada sadece bir aile hekimliğinde yapılan araştırmanın verileri ve sonuçları paylaşılmıştır. Bakanlığınızın ülke genelinde çocukların sağlığı üzerine çalışmaları bulunmakta mıdır? Eğer böyle bir çalışmanız varsa sonuçlarınız, bahsi geçen çalışmadakilerle paralel midir?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer;

1- Bakanlığınız tarafından ilk ve orta öğretim çağındaki çocuklara yapılan beslenme yardımı var mıdır?

2- Bahsi geçen çalışmada sadece bir aile hekimliğinde yapılan araştırmanın verileri ve sonuçları paylaşılmıştır. Bakanlığınızın ülke genelinde çocukların sağlığı üzerine çalışmaları bulunmakta mıdır? Eğer böyle bir çalışmanız varsa sonuçlarınız, bahsi geçen çalışmadakilerle paralel midir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca;

1- Bahsi geçen çalışmada sadece bir aile hekimliğinde yapılan araştırmanın verileri ve sonuçları paylaşılmıştır. Bakanlığınızın ülke genelinde çocukların sağlığı üzerine çalışmaları bulunmakta mıdır? Eğer böyle bir çalışmanız varsa sonuçlarınız, bahsi geçen çalışmadakilerle paralel midir?

2- Son 5 yılda çocuk ölümlerine ilişkin veri nedir? Yaşanan çocuk ölümlerinin nedeni nedir?

3- Son 5 yılda çocuklarda görülen hastalıklar nelerdir?

4- Araştırmanın ortaya koyduğu bulgular çocukların mevcut ve gelecekteki sağlık durumlarına dair kaygılandırıcı sonuçlar ortaya koymaktadır. Bakanlığınızın çocukların halihazırdaki ve gelecekteki sağlık sorunlarına dair hazırlıkları var mıdır?



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı