Bakırköy Ruh ve Sinir Hastanesi'nin 1 milyon metrekarelik alanı imara açılıyor

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastanesi

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin 1 milyon metrekarelik alanı imara açılıyor. Bakırköy Kent Savunması’ndan Oya Erakıncı “Konu unutturulduğu düşünülse bile vatandaşların, sivil

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastanesi’nin 1 milyon metrekarelik alanı imara açılıyor

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin 1 milyon metrekarelik alanı imara açılıyor. Bakırköy Kent Savunması’ndan Oya Erakıncı “Konu unutturulduğu düşünülse bile vatandaşların, sivil toplum kuruluşlarının tepkisiyle sık sık gündeme geliyor. Ruh ve Sinir hastalıkları hastanesinin 1 milyon metrekareye yakın yeşil alanı var ve burası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Şehir Hastanesine dönüştürülmek istendi” dedi
 
Bakırköy İlçesinin tek yeşil alanı olan Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi için hazırlanan imar planına yaşam savunucuları ve vatandaşların itirazları sürüyor. Bakırköy Kent Savunması’ndan Oya Erakıncı, plan hayata geçerse yurttaşların sağlık haklarının ve sağlıklı yaşam haklarının ellerinden alınacağını söyledi.
 

1 milyon metrekarelik alan için imar

Jin News’tan Zülal Koçer’in haberine göre; Bakırköy İlçesinin tek yeşil alanı olan Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi için geçtiğimiz Mayıs Ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar planı hazırlanmış ve askıya çıkarılmıştı. Yaklaşık 1 milyon metrekarelik alanda bulunan ve 1927 yılından beri hizmet veren hastane arazisi için hazırlanan plana yurttaşlar tepki göstermiş ve askı süresinde itiraz edilmişti. Bu süre zarfında hukuki yollar ile itiraz etmenin yanında Bakırköy Kent Savunması da mza kampanyası başlatarak plana itirazlarını sürdürdü.
Hastane arazisinde Sultan Reşad döneminde dikilmiş binlerce ağacın yer alması nedeniyle yenileme projesi tepkilere yol açmış, hastanenin yerine AVM yapılacağı iddiaları gündeme gelmişti. İddialar, yeni plan ile açıklığa kavuşmuş, plan açıklama raporuna göre parsellerdeki mevcut sağlık tesisi ve spor tesisi kullanımı devam edilecek denmişti. Ancak yaşam savunucuları burada şehir hastanesi yapılacağı kaygısını da dile getirerek plana karşı durmaya devam ediyorlar.
 

Konu unutturulmaya çalışılıyor

Bakırköy Kent Savunması Yürütme Kurulu üyesi Oya Erakıncı imar planı ile neler yapılmak istendiğinin birkaç yıldır gündemde olduğunu belirtti. Oya, “Konu unutturulduğu düşünülse bile vatandaşların, sivil toplum kuruluşlarının tepkisiyle sık sık gündeme geliyor. Ruh ve Sinir hastalıkları hastanesinin 1 milyon metrekareye yakın yeşil alanı var ve burası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Şehir Hastanesine dönüştürülmek istendi. Bu imar planı Temmuz ayında askıdan indi. Askıda olduğu süre zarfında gerek kişi bazında gerek STK’lar bazında itirazlar yapıldı” diye konuştu.

İmar projesinin iptali için 30 bin imza toplandı

Süreci anlatmaya devam eden Erakıncı, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın da plana itiraz ettiklerini söyleyerek, “İtirazların ardından hukuki süreç başladı. Hukuki süreç devam ediyor, ancak biz bunun yanında bir de imza kampanyası başlattık. İki ayı kapsayan imza kampanyamızı Temmuz ve Ağustos ayları boyunca yaptık” diye konuştu. Oya, 30 bin imza toplandığını belirterek imzaları meclise iletilmesi üzerine bugün milletvekillerine teslim edileceği bilgisini verdi.
 

Proje ile cezaevi de kaldırılabilir’

Erakıncı, bu arazi içerisinde Kadın Kapalı Cezaevi olduğunu da sözlerine ekleyerek, “Proje ile cezaevinin de buradan kaldırılması söz konusu. Burası gerek avukatların gerekse tutuklu ve hükümlü kadınların yakınlarının çok rahatlıkla ulaşabildiği bir yer, şehrin uzak bir noktasına taşınması da avukatlar ve tutuklu, hükümlü yakınları için büyük sorun olacak” diye belirtti.

‘Sağlıklı yaşam hakkı ellerinden alınmış olacak’

Yine projenin hayata geçmesi durumunda bu alanda yüksel binaların inşa edileceğine işaret eden Erakıncı “Burada hem insanların sağlığa erişim hakkı, hem de sağlıklı yaşam hakkı ellerinden alınmış olacak. Projede özel firmaya her türlü yetki verildiği için ve şehir hastaneleriyle neler yapıldığını bildiğimiz için ticari alanlara da yol açılmış olacak” dedi. Oya aynı zamanda nüfus yoğunluğunun da artacağını öngördüklerini belirterek, bunun da trafik yoğunluğu gibi sorunları beraberinde getireceğini ifade etti.