Bakana inat seyyar gruplar eylemde

Bakana inat seyyar gruplar eylemde

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun çevre eylemlerine katılan öğretim görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacağı yönündeki açıklamalarına karşı tepkiler sürüyor. Suyun Tica








7-24esenlerhaber/ Haber Merkezi

Bakana inat seyyar gruplar eylemde

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun çevre eylemlerine katılan öğretim görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacağı yönündeki açıklamalarına karşı tepkiler sürüyor. Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, İstanbul'daki Orman Bölge Müdürlüğü önünde "Yaşam alanlarımıza ve bilim insanlarımıza sahip çıkıyoruz" dedi 

Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu (STHP) bugün (11 Nisan) Orman ve Su İşleri Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Darüşafaka metro çıkışında toplanan platform üyeleri, "Hem yaşam alanlarımıza hem bilim insanlarımıza sahip çıkıyoruz, saldırılar bizi yıldıramaz" pankartıyla yürüyerek yolu trafiğe kapattı. Açıklamalarını bölge müdürlüğü binasının önünde yapmak isteyen platform üyeleri, kısa süreli gerginliğin ardından binanın önünde basın açıklamasını gerçekleştirebildi. 

Platform adına açıklamayı TTB Merkez Konsey üyesi Hüseyin Demirdizen yaptı. Demirdizen, Veysel Eroğlu’nun HES karşıtlarını "seyyar gruplar" olarak nitelendirdiğini hatırlatarak Anadolu'nun her yerinde yaşamlarını ve yaşam alanlarını korumak için mücadele edenlere hakaret ettiğini söyledi. Eroğlu'nun bir öğretim üyesini savcılığa, YÖK'e ve üniversiteye şikayet edeceklerini açıklamasına tepki gösteren Demirdizen,"Bakan bu beyanı ile sadece bilim insanlarını, bilirkişileri tehdit etmekle kalmıyor akademiye duruş ve görev tanımlıyor" dedi. 

HES inşaatlarındaki işçi ölümlerine de vurgu yapan Demirdizen, "Tamir edilmesi gereken elektrik direklerinin neden ve nasıl baraj gölünün tam ortasında bulunduğunu halka siz mi açıklarsınız, yoksa bunu bizler mi yapalım?" diye sordu. Ülkenin dört bir yanında enerji adı altında yaşamı yok eden projeler yapıldığını belirten Demirdizen, projeler sonucu milyonlarca mağdurun şirketlere izin vermeyeceğini söyledi. 

STHP'nin açıklamasına Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi, Onurumuzu Savunuyoruz Hareketi, Halkların Demokratik Kongresi ve Sosyal Araştırmalar Vakfı’da katıldı. 


Basın açıklamasının ardından bakanın hedef gösterdiği akademisyenler Sendika.Org'a konuştu. 

Beyza Üstün (Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi) 
Veysel Eroğlu, sermayenin sözcülüğünü üstlenmiş ve Cumhuriyet gazetesi de onun sözcülüğüne eşlik etmiştir. Bakanın açıklaması aslında bütün halk mücadelesi yapanlara yöneliktir. Yaşamını ve yaşam alanlarını savunanalara yönelik ve bilgilerini bu doğrultuda kullanan bilim insanlarına yöneliktir. 

Özgür Müftüoğlu (Marmara Üniversitesi öğretim görevlisi) 
Veysel Eroğlu’nun açıklamaları hükümetin uzun zamandır uyguladığı politikaların yansımasıdır. Özellikle son dönemde çevre konularında hükümet son derece acımasızca davranıyor. Bir taraftan ormanları, bir taraftan HES’ler ile Türkiye’nin doğasını katlediyor ve buna karşı çıkanlara da sert tepkiler gösteriyor. Daha önce Hopa’da ve çeşitli kentlerde yaşanan olayların ardından projelere tepki gösteren bilim insanları da hedef gösteriliyor. Onur Hamzaoğlu'nun ardından şimdi de Beyza Hoca için aynı tehdit oluştu. Bu bilime ve akademik özgürlüğe bir müdahaledir. Buna karşı çıkarken hem akademik özgürlükleri, hem de doğayı savunmak anlamında mücadele etmek gerekir. 

Şenay Elhüseyni (Tarım Orkam-Sen İstanbul Şube Başkanı) 
Sayın bakanımız bu tavrıyla cephesini belirlemiştir. Bizim yaptığımız, bilim insanlarının yapması gerekendir, doğaya ve yaşam alanlarımıza sahip çıkmaktır, gelecek nesillere yaşanabilir bir ortam bırakmaktır. Bütün gayemiz budur. Ama sayın bakan sermayenin söylemleri üzerinden hareket etmekte, elinden geleni sermayenin önündeki engelleri açmak kullanmaktadır. Bu amaçla da halkı bilinçlendirmeye çalışan, doğasına sahip çıkan bilim insanlarını hedef haline getirmiştir. Ancak bu tür baskılar bizi yıldıramayacaktır. Mücadelemiz haklı ve meşru bir mücadeledir. 

 



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli