Av. Gül Yıldırım: Adaletin geç tecelli etmesi travmalara sebep oluyor
Son yıllarda oldukça şikayet edilen Türk yargı sistemi hakkında görüşlerini aldığımız Av. Gül Yıldırım sistemsel sorunların yargının geç tecelli etmesine, davalarında yıllarca uzamasına sebep olduğunu b
Av. Yıldırım “Türk Yargı Sisteminde mevcut çözüm bekleyen sorunlar kronik hale gelmiştir. Acil çözüm bekleyen sorunların ötelenmiş olması, ciddi kişisel, ailevi ve toplumsal travmalara sebebiyet vermektedir”.
“Ülkemizde adaletle ilgili olarak yaşanan temel birinci sorun, adaletin geç tecelli etmesi, ikinci sorun ise geç tecelli eden adaletin tarafları tatmin etmemesidir. Ülkemizde bir davanın yıllarca devam etmesi, uzaması birinci soruna, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde hakkında en çok dava açılan ikinci ülke olma unvanına sahip olmamız da ikinci soruna işaret etmektedir.
Bir başka deyişle, Adalet Bakanlığınca hazırlanan Strateji Taslağında ifade edilenin aksine, ne Hakimler ve Savcılar Kurulunun yapısının değiştirilmesi, ne de istinaf mahkemelerinin kurulması iki temel sorunun çözümüne doğrudan katkı sağlamadığını görmekteyiz”.
Av. Gül Yıldırım “Türk Yargı Sisteminde tanzimattan bu tarafa yaşanan ve kronik hale gelmiş olan iki temel sorun bulunmaktadır. Bu sorunlardan birincisi, adaletin yavaş işlemesi, ikincisi ise geç işleyen adalet sonucu verilen hükmün tarafları tatmin etmemesidir. Türk Yargı Sisteminde yaşanan diğer sorunlar, bu iki temel sorun kaynaklıdır. Bir başka deyişle, iki temel sorunun göz ardı edilmesi, diğer ikincil sorunların çıkmasına sebebiyet vermektedir”.
“Ülkemizde adaletin yavaş tecelli etmesi sorunu, aslında bir sonuçtur. Bu sonucun doğmasına sebebiyet veren hususlar tespit edilir ve ortadan kaldırılırsa, adaletin yavaş işlemesi sorunu da ortadan kalkmış olacaktır.
O halde adaletin yavaş işlemesine sebep olan unsurlar nelerdir, bunların tespiti çözüm açısından önem arz etmektir. Bunları sıralayacak olursak; Yargı Sistemi Kaynaklı, Yargı Çalışanları Kaynaklı ve Mevzuat Kaynaklı olmak üzere üç temel alt başlık halinde sorunları ortaya koyabiliriz. Sorunlara yönelik, bilim, akılcılık ve verimlilik temelinde çözüm üretmek işimizi kolaylaştıracaktır” diye konuştu.