Atatürkçü Düşünce Derneği'nin Sağlık Paneli

Atatürkçü Düşünce Derneği

Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Sağlık-İş Sendikası ile birlikte organize ettiği Türkiye’nin sağlık sorunlarının incelendiği sağlık paneli ve alternatif sağlık politikaları Petrol İş Konferan





Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Sağlık Panelİ


           Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Sağlık-İş Sendikası ile birlikte organize ettiği Türkiye’nin sağlık sorunlarının incelendiği sağlık paneli ve alternatif sağlık politikaları Petrol İş Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

        


  22.09.2012 Cumartesi günü Aksaray Petrol-İş sendikasında yapılan toplantı’nın açılış konuşmasını  Atatürkçü Düşünce Derneği Bölge Başkanı Dr. Ahmet METİN yaptı. Konuşmasında; Bu gibi toplantıların her branş ta yapılacağını ve bunları kitap haline getirerek bütün kurumlara dağıtılacağını belirtti. Sayın Metin konuşmasında Türkiye’deki sağlık sorunlarının gittikçe kötüleştiğini, dışa bağımlı hale geldiğini, kamu kaynakları’nın özel sektöre aktarılarak devletin zayıf düşürüldüğünü söyledi. Daha sonra genel sağlık-iş İstanbul Şube Başkanı Doç. Dr. İrfan GÖKÇAY söz alarak Türkiye’de çarpık bir sağlık sistemi geliştiğini şuanda halkın bunun farkında olmadığını ama bir müddet sonra sağlık sistemi’nin paralı sisteme dönüştürüleceğini belirterek panel’e katılan misafirleri kürsüye davet etti.

         


   Sağlık paneli Tabipler Birliğinden  ve Üniversiteler den gelen öğretim üyeleri ile sağlık çalış tayı- paneli başladı. İlk konuşmayı panel yöneticisi Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail TUTOĞLU söz alarak sağlık tada eğitimde de Türkiye’nin geriye doğru gittiğini, her geçen günün bir önceki günü arattığını belirterek sözü Prof. Dr. Aytuğ ATICI’ YA bıraktı. Sayın ATICI iki devre Mersin Tabipler Birliği Başkanlığını yaptığını ama şuanda CHP Mersin Milletvekili olarak geldiğini söyleyerek Sağlık sistemi’nin üç basamaktan oluştuğunu, birinci basamak aile hekimliği sistemi olarak kurulduğunu, aile hekimliği sistemi’nin sıkıntılarını anlattı. Doktorların hasta- hekim ilişkisinden ziyade tüccar-müşteri ilişkisine dönüştürülmek istendiğini, aile hekimlerine önceleri yüksek maaş teklif edilerek bakanlıkla sözleşme yaptırıldığını daha sonra yüksek ücretin azaltılarak ve angarya hizmetler ilave edilerek doktoru muhtaç hale getirmeyi amaçladıklarını söyleyerek sistemin kısa bir zaman sonra çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacağını söyledi. İkinci basamak olan hastaneler basamağı ise devlet yeteri kadar hastane açmayarak kendileri ile ilişkisi olan özel hastaneler zincirine sevk ettiğini ve bu özel hastaneler ile kamu kaynakları’nın belli özel hastanelere aktarıldığını belirterek üçüncü basamak olan üniversiteleri yok ettiler dedi. Üniversitelerde öğretim üyelerine çıkardıkları tam gün yasası ile iş yapamaz hale gelerek üniversitelerden ayrılmak zorunda kaldıklarını belirtti.

 Daha sonra söz alan Uzman Hemşire, Reyhan AYDOĞAN değişen sağlık sisteminde hemşire’nin rolü üzerine yaptığı konuşmasında çıkarılan yasalarla hemşirelik mesleği’nin yok edildiğini, hemşirelerin çok zor durumda olduğunu, yaptığı hizmete karşı aldığı ücretin çok düşürüldüğünü bir anne olarak ta hemşire olarak ta hizmet vermekte birçok sıkıntılarla karşılaştıklarını, erkeklerden de hemşire alımı yapıldığını ancak bunlara masa başı görev verildiğini, hastanelerde bunlardan yararlanılmadığını belirtti. Çeşitli yasa maddelerini okuyarak hemşirelik mesleği’nin bu yasalarla Haksızlıklara uğradıklarını ilave etti.

    

 

Öğleden sonraki oturumda panel yöneticisi Dr. Ahmet METİN yaptığı kısa konuşmada sistemin sadece sağlık ve eğitim değil bütün Türkiye’deki konuların birlikte alınması gerektiğini. Cumhuriyetin kuruluş felsefesi’ni altı oka, Atatürk’ün devrimlerine bir bir hücumlar ederek yok edilmekte olduğunu, Cumhuriyete inanan bütün kitle örgütleri’nin bir araya gelmesi gerektiğini, yangın bütün Türkiye’yi sararken yapacağımız ilk şeyin hep birlikte yangını kontrol altına almak durumunda olduğumuzu ancak kontrol altına alındıktan sonra diğer yerleri sömürmenin daha kolay olduğunu söyleyerek birlik ve beraberlik çağrısı yaptı

  


. Dr. İsmail ÇEÇEN aile hekimliğindeki sorunları örneklemelerle izah etmeye çalıştı. Kiralık olan aile hekimliği yerleri ile mukaveleyi biz yapıyoruz, sabahları biz açıyoruz, yer giderleri ile biz uğraşıyoruz, hastalara verilecek zamanın büyük kısmını bu türlü idari işlerle uğraşarak geçiriyoruz, “sağlık sisteminde yıllardır çalıştığım için her geçen gün geriye doğru gidişi görmekten dolayı çok üzgünüm” dedi. En son olarak İstanbul Barosu adına  Av. Yeter KILIÇ söz aldı. Hekimlerin ceza yasaları ile karşılaştıkları sıkıntıları, haksızlıkları örnekleri ile anlattı. Yeni çıkan caza yasaları ile hekimlik mesleğini nasıl kontrol altına alınarak yönlendirilmek istendiğini söyledi. Daha sonra toplantı birlik ve beraberlik çağrısı yapılarak sonlandırıldı.


  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı