Artvin'in her yeri maden şirketlerine çoktan satılmış

Artvin

Artvin’de 20 yılı aşkındır devam eden Cerattepe maden projesi sorunu dikkati bir noktaya odaklarken, Artvin’in her yerinin maden şirketlerine çoktan satıldığını ve bir kısmının da arama sondaj çalışmasına başlan

Artvin’in her yeri maden şirketlerine çoktan satılmış

Artvin’de 20 yılı aşkındır devam eden Cerattepe maden projesi sorunu dikkati bir noktaya odaklarken, Artvin’in her yerinin maden şirketlerine çoktan satıldığını ve bir kısmının da arama sondaj çalışmasına başlandığı biliniyor.

En yetkili ağzılar bile 325 ruhsatın 30’unun başlayacağı itirafları biliniyor. Peki, bu projelerde ÇED’ler içinde yer alması gereken flora, fauna ve insan yaşamını sağlayacak, sosyal ve kültürel yaşama etkisi, yaşam alanlarının ne olacağı ile ilgili bir çalışma var mı?
 Ne yazık ki, baraj projelerinin başladığı 1998 yılından bu yana yaklaşık 50 bin insan Artvin Çoruh Havzası’ndan, köylerinden, ilçelerinden göç etti. Devlet kamulaştırma sonrasında yeni yerleşim için bir tek yer göstermediği gibi, Kadastro çalışması kapsamında birçok araziyi içinde çam fidanları var, artık bu orman arazisidir diyerek insanların elinden aldı. Orman alanları genişletilirken yaşam alanları daraltıldı. Bu orman alanları da maden ve HES şirketlerine verildi.

ARTVİN VADİLERDE BARAJLAR TEPELERDE 
  MADENLERLE TAMAMEN YOK EDİLECEK!
Gazeteci Özlem Güvemli’nin araştırmasına göre Artvin’de  şu anda  bir değil 11  Cerattepe sorunu var! Ancak diğer maden projelerinin olduğu yerde gerek nüfusun azlığı gerekse Cerattepe odaklanması şimdilik bu sorunları arka planda tutuyor.
Karadeniz’in yeşil doğası ve coşkun akan dereleriyle dünyada emsali olmayan cennet köşesi Artvin son 15 yılda HES ve maden arama firmalarının akınına uğradı. Aralarında Cerattepe’de bakır ve altın çıkarmak isteyen Mehmet Cengiz’in de olduğu iktidara yakın işadamlarına anında izin çıktı…
 
SADECE CERATTEPE DEĞİL 8 AYDA 11 AYRI PROJEYE ONAY ÇIKTI
Şu sıralar halk direnişine sahne olan Cerattepe dışında tüm Artvin’in tehdit altında olduğu ortaya çıktı. AKP’ye yakınlığı ile tanınan Mehmet Cengiz’in Cerattepe’de işleteceği bakır madenine karşı halkın direnişe geçtiği Artvin’de hazirandan bu yana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 11 maden projesi için yasal süreç başlatıldı. Sadece şubat ayında 4 maden arama projesi için ÇED sürecini başlatan bakanlık, Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik açısından en zengin bölgelerinden olan Artvin’de 6 maden projesi için “Çevresel Etki Değerlendirmesi” yapılmasına gerek bile duymadı.
 
4 NOKTADA MADEN ARANACAK
Akdeniz Resources Madencilik firması, Yusufeli ilçesinin Tekkale köyünde iki ayrı ruhsat alanında bakır, kurşun, çinko, gümüş ve altın madeni aramak için başvuruda bulundu. Çevre Bakanlığı, aramayı sondaj yöntemiyle yapacağını belirten firmanın projesini uygun buldu ve ÇED sürecini 16 Şubat’ta başlattı. Aynı şirketin Yusufeli ilçesinin Çevreli Köyü’ndeki iki ayrı ruhsat alanında maden aramak için yaptığı başvuruları da birer gün arayla 15 ve 16 Şubat’ta uygun bulundu. Bu projeler için de ÇED sürecinin başlatılmasına onay verildi. Artvin’in 4 ayrı noktasında maden arayacak olan Akdeniz Resources firmasının büyük ortağının Kanadalı Mediterranean firmasının olduğu belirtildi. Firmanın ortakları arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Remzi Gür’e ait Ramsey Grubu’nun da bulunduğu öğrenildi.
 
ÇED’E GEREK DUYULMADI
Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü’nün de Şavşat Yavuzköy Köyü sınırları içerisinde ormanlık alanda açacağı Patlatmasız Taş (Bazalt) Ocağı için 14 Eylül’de yaptığı başvuruya bakanlık 4 gün içinde yani 18 Eylül 2015 günü “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü’nün Fıstıklı Köyü’nde ormanlık alanda açacağı taş ocağı için 29 Temmuz 2015’te “ÇED gerekli değildir” kararı çıktı. Karayolları’nın Arhavi Güneşli-Dikyamaç Köyü mevkiinde gerçekleştireceği “Bazalt Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi” için 8 Temmuz 2015’te, Ardanuç Güleş Köyü mevkiindeki Patlatmalı Bazalt Ocağı projesi için de 23 Haziran 2015’te “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı alındı.
 
MURGUL’DA DA MADEN ARAYACAK
Yine Cengiz Holding’e ait olan Eti Bakır A.Ş’nin Murgul Başköy Köyü sınırları içerisinde metalik maden arama amacıyla sondaj yapmak için yaptığı başvuru üzerine bakanlık 14 Eylül 2015’te projeyi uygun bularak ÇED sürecini başlattı. AMG Mineral Madencilik A.Ş’nin Yukarımaden ve Aşağımaden köyü mevkiinde yapacağı yarma ve sondaj yöntemi ile maden arama faaliyeti için 25 Haziran 2015 tarihinde “ÇED gerekli değildir” kararı çıktı. Yavuz Türkel tarafından Merkez ilçesi Derinköy mevkiinde açılacak maden ocağı için 16 Haziran 2015’te “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gereklidir” kararı alındı.
Bütün bu projelerin kapladığı alanlara bakıldığında Artvin yaşam alanı olmaktan çıkacağı için kendiliğinden başlayacak göçler neticesinde bu coğrafyanın insansızlaştırılması amaçlandığı belirtilirken,  sorunun sadece Artvinlilerin sorunu olmadığı, bütün Türkiye’nin, dünyanın sorunu olduğuna vurgu yapılıyor. Dünyanın sayılı ekosistemlerinden biri olan Artvin’in toptan maden ve HES projelerine kurban verileceğini belirten uzmanlar, bunun çok vahim sonuçlar doğuracağı uyarsında bulunuyor.



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli