Ankara'da ABD Büyükelçiliği'nde patlama: 2 ölüm

Ankara

Ankara'da Amerika Büyükelçiliği önünde patlama oldu. Bölgeye çok sayıda itfaiye ve ambulans sevk ediliyor. İlk gelen bilgilere göre patlama canlı bomba saldırısı. Saldırıda biri güvenlik görev

7-24Esenler Haber/ Haber Merkezi


Ankara'da ABD Büyükelçiliği'nde patlama: 2 ölüm

Ankara'da Amerika Büyükelçiliği önünde patlama oldu. Bölgeye çok sayıda itfaiye ve ambulans sevk ediliyor. İlk gelen bilgilere göre patlama canlı bomba saldırısı. Saldırıda biri güvenlik görevlisi biri de canlı bomba olmak üzere 2 kişinin öldüğü bildirildi. Patlamadan yaralı kurtulan kişinin eski NTV Muhabiri Didem Tuncay olduğu ortaya çıktı
 
İSTANBUL- TRT Haber'in haberine göre, ABD'nin Ankara Büyükelçilği'ne canlı bomba saldırısı yapan kişinin 30 yaşlarında, DHKP-C üyesi olduğu ileri sürüldü.


Ölen kişinin örgüt üyeliğinden daha önce hapis yattığı, DHKP/C örgütüne mensup olduğu belirtildi.  Ölen kişinin DHKP/C üyesi olduğu iddia edilen Ecevit Şanlı olduğu iddia ediliyor.

Şanlı'nın Hayata Dönüş Operasyonu sırasında, Ümraniye Cezaevi'nde çıkan olaylarla ilgili tutuklulukları 2001 yılında sona erdirilen, hükümlü bulundukları diğer davalardaki cezaları da ertelenen hükümlüler ile tutuklular arasında bulunduğu belirtiliyor.

Bianet'te yer alan bilgilere göre; sürdürdükleri ölüm orucu eylemi sonucu beliren sağlık sorunları nedeniyle kendi başlarına yaşamaları mümkün görülmeyen ve hayati tehlikelerinin bulunduğu belgelenen mahkumlar tahliye edilirken, İnsan Hakları Derneği, tahliye kararı verilen mahkumlar arasında saydığı Şanlı hakkında şunlar yazmıştı: "Ecevit Şanlı : Kandıra F Tipi Cezaevi-Ümraniye Cezaevi olayları nedeniyle yargılandığı davada ara kararla tahliye edildi. Ancak serbest bırakıldığına dair bir bilgi bizlere ulaşmadı."

Ankara'daki saldırıda "canlı bomba" olduğu açıklanan Şanlı, 1997 senesine ait Sabah arşivlerinde de İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Harbiye Orduevi'ne yönelik lav silahlı saldırı düzenleyen sanıklar arasında yer aldı. Dönemin Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, saldırıyla ilgili yakalanan Şanlı'nın DHKP-C'nin Silahlı Propoganda Birliği'nden olduğunu açıklamıştı.

İÇİŞLERİ BAKANI DA İŞARET ETTİ

İçişleri Bakanı Muammer Güler, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde ki patlamanın ardından olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Güler daha sonra gazatecilere kısa bir açıklama yaptı. Güler olayla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: "Bir canlı bomba olduğu tahmin edilen şahısta bir patlama meydana geliyor. Şu anda kimliğini tespit etmek için önemli çalışmalar yürüttüğümüz bir canlı bomba hayatını kaybetti. Güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu hayatını kaybetti. İçeride bulunan Didem Tuncay isimli bir bayanda şu anda ağır yaralı şekilde. Bir canlı bomba olarak olayın mahiyetini çözmek için arkadaşlarımız gerekli çalışmayı yapıyorlar. Sayın Cumhuriyet Başsavcısı'da oalyın başında."

Gazetecilerin, "Canlı bombanın örgüt bağlantısı var mı?" sorusuna ise Güler, "Elbetteki canlı bombaların örgüt bağlantısı, elbette" şeklince yanıt verdi. Güler kimlik tespiti kesinleştikten sonra gerekli açıklamanın yapılacağını belirtti.

YASADIŞI SOL BİR ÖRGÜTÜN MİLİTANI OLDUĞUNA DAİR ÖN BİLGİLERİMİZ VAR"

Güler açıklamasında canlı bombanın kimliğinin henüz tespit edilemediğini belirterek, "Güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu hayatını kaybetti. Canlı bombanında hayatını kaybettiği tespit edildi. 2 güvenlik görevlisi yaralı. Didem Tuncay yaralandı. Gözü ile ilgili bir problem var. Hayati tehlikesi yok. Güvenlik bölümünden de olayla ilgili görüntüleri birebir izledim. Canlı bombanın şu an ki bulgularımız itibari ile yasadışı sol bir örgütün militanı olduğuna dair ön bilgilerimiz var. Parmak izleri şu anda inceleniyor. İlk bilgiler şu anda elimizde var. Ancak bilgileri kesinleştirince bunları sizinle paylaşacağım" dedi.

Güvenlik kamerası görüntülerinde olay anını izlediğini belirten Güler, "Tam kapının ağızında güvenlik görevlisi onu karşılarken, elini karın bölgesine götürdüğü görüntüsü var. Daha sonra tabi görüntü kesiliyor" şeklinde konuştu.



  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli