Anadolu'da istihdam yaratılsaydı, göç de önlenmiş olurdu

Anadolu

Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi'nin düzenlediği "Göç, Kentleşme ve Aidiyet Ekseninde Esenler'i Anlamak" başlıklı atölye çalışması cumartesi günü Esenler Belediyesi Adnan Bü

Anadoluda istihdam yaratılsaydı, göçte önlenmiş olurdu
 
Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi'nin düzenlediği "Göç, Kentleşme ve Aidiyet Ekseninde Esenler'i Anlamak" başlıklı atölye çalışması Cumartesi günü Esenler Belediyesi Adnan Büyükdeniz Dijital Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi.

 

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Murat Şentürk’ün moderatörlüğünde gerçekleşen programda göç ve kentleşme atölye çalışmasına katılım yok denecek kadar azdı. Esenler'de böyle bir organizasyonun yapılması Esenler halkına duyrulsaydı daha iyi olacaktı. Esenler halkını ve STK’ları temsilen Süleyman Kahveci bu toplantıya katılmıştı ve görüşlerini bizlerle paylaştı.

"Göç, Kentleşme ve Aidiyet Ekseninde Esenler’i Anlamak" konulu sunumdan sonra sorular bölümünde konuşma yapan ESDEF Başkanı Süleyman Kahveci çok önemli konulara değindi, bazı sorular sordu; ”Göçün önlenmesi için neler yapılabilir, Esenler için istihdamı artırıcı ne gibi tedbirler alınabilir, gelir dağılımı adaletsizliğine değinerek insanlarımızın yaşam standartlarını nasıl yükseltebiliriz, Kentsel dönüşümün başladığı Esenler'de dairesine daire vereceğini söyleyen Belediye Başkanı, 500 M2 %20 imar artışı ile olmayacağını söyledi. Esenler'in metre kareye nüfus yoğunluğunun en çok düştüğü ilçe olduğunu bilmekteyiz. Başakşehir, Esenler'in bir mahallesi idi. Hal, otogar Esenler'in sınırlarının içerisindeydi. Bugün buraların gelirlerini başka ilçeler almaktadır. Bu bir haksızlık değil de nedir? Başakşehir’e yapılan yatırımlar küçümsenecek boyutta değil. Oralar gelişirken Esenler'in geri kalmaktadır. Ama oranın gelişmesine en büyük yatırımı Esenler Belediyesi yapmıştır. Örnek Esenler Hastanesi ismi ile birlikte oraya bırakıldı. Esenler devamlı göç alan bir ilçe durumuna gelmiştir. Suriye’de birçok mülteci aile Esenler'de barınıyor. Esenler’in geri kalmışlığına değindi. Polis Evi kadın sığınma, merkezi engelli sarayı ve Cem Evi'nin olmadığını hatta var olan bir kreşin bir aile tarafında yapıldığını bilinmektedir. Devamında Kahveci Esenler'de pazartesi günlerinin halı silkeleme günleri olduğu malumunuzdur. Ülkemizde bu gün bir çok mega projelerin planlandığını fakat önce insana yatırım yapmanın daha doğru olacağı inancındayım. Trafik sorununda dolayı 3.Köprünün yapılacağına bunun yerine Anadolu'da istihdam yaratılsaydı, göçte önlenmiş olurdu. Esenler'in gençleri için bir tek stadyumun yeterli olmadığını görmekteyiz. Okulda disiplinsiz suçu işleyen çocukların okuldan atılması ise çözüm olmadığını gençlerin bataklığa saplandığını düşünmekteyim.”