Tarih: 13.04.2018 13:18

Alpu'yu bekleyen ‘termik tehlike': 3 bin 200 erken ölüm gerçekleşecek

Facebook Twitter Linked-in

Alpu’yu bekleyen ‘termik tehlike’: 3 bin 200 erken ölüm gerçekleşecek
 
Eskişehir’de kurulacak Alpu Termik Santrali’ne Greenpeace Akdeniz ve Yeşil Barış Hukuk Derneği’den itiraz geldi. Cumhuriyet’in haberine göre Greenpeace Akdeniz, ‘Eskişehir’de Kömürlü Termik Santral Tehlikesi’ başlık bir hava modellemesi raporu hazırladı.

 
Raporda, santralin Alpu ve çevresindeki bölgelerde zehirli partikül ve NO2 miktarını artıracağı belirtildi. Nitrojen Dioksit’i ifade eden NO2, zehirli bir gaz. Kokusu ise klor gazına benziyor.
Santralin bölgede yetişkinlerde inme, akciğer kanseri, kalp ve solunum hastalıkları ile çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları gibi sağlık sorunlarının riskini artıracağı ifade edilen raporda, “Mahsullere ve toprağa zarar verebilecek asit yağmurlarına neden olacak” dendi.
aporda, santralin 35 yıl çalışması halinde 3 bin 200 erken ölüme neden olabileceği bilgisi yer aldı.
Raporda, santralin arsenik, nikel, krom, kurşun ve cıva gibi zehirli ağır metal serpintisine yol açacağı savunularak artan solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı bebek ölümlerinin de görüleceği kaydedildi.
 
‘Tarım dışında kullanılamaz’
Santrale verilen “ÇED olumlu” raporuna dava açan Yeşil Barış Hukuk Derneği de ÇED raporundaki hava modellemesinde hata yapıldığını iddia etti.
Derneğin raporuna göre ‘projenin hava kirliliğine katkısını ölçmek için yapılan modelleme çalışmasında yüzde 16 oranında eksik veri kullanıldı.’
Raporda, standartlarda yüzde 10’un eksik veri çalışmasıyla yapılan modellemelerin geçersiz kabul edildiği ifade edildi.
Dernek, projenin maden alanının 1’inci derece SİT alanında olduğunu belirterek “Alpu Ovası, Büyük Ova Koruma Alanı içinde yer alıyor. Bu nedenle tarım dışı amaçla kullanılamaz” itirazını yaptı.
Projenin geçmişi
Termik santralin yapılacağı alan, bu yılın başında ‘tarım alanı’olmaktan çıkarıldı. “ÇED olumlu” kararının 6 Mart’ta verildiği santral için 26 Nisan’da ihaleye çıkarılacak.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —