Alevilerin ibadethanesi cemevidir, ticarethane değildir

Alevilerin ibadethanesi cemevidir, ticarethane değildir

Alevi Dernekleri Federasyonu bileşenleri ve bağımsız Alevi kurumları elektriğe yapılan zamlarla birlikte cemevlerine gelen yüksek faturaları, cemevlerinin ticarethane olarak görülmesini protesto etmek ve dava açmak içi

Alevi Dernekleri Federasyonu bileşenleri ve bağımsız Alevi kurumları elektriğe yapılan zamlarla birlikte faturaları ödememe kararı aldı. Cemevlerinin ticarethane değil, ibadethane olduğunu vurgulayan Alevi Dernekleri Federasyonun bileşenleri, dava açmak için Çağlayan’da bulunan İstanbul adliyesi önünde bir araya geldi.

Dava başvurusu öncesi adliye önünde açıklama yapan Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat, Alevilerin  eşit yurttaşlık taleplerini yineledi. Cemevlerini ticarethane olarak gören zihniyeti kınadığını belirten Fırat, faturaları ödemeyeceklerini söyleyerek “Gelip kessinler. Eğer devlet bizi vatandaş olarak görmüyorsa bizden vergi almasın, bizi askere götürmesin. Bu hakların bize tanınmaması bir utançtır” dedi.

Alevi Dernekleri Federasyonu Avukatı Moran Aslaner de konuşmasında, “Bu ve bundan sonra hiç bir faturayı ödememe kararı aldık. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde ibadethane sayılması gerektiğine dair karar açıkça ortadadır. Aynı zamanda Yargıtay 3.hukuk dairesinin de kararı bu yönde sabittir” dedi.



  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli