Ağustos Ayında Erken Yerel Seçim Sinyali

Ağustos Ayında Erken Yerel Seçim Sinyali

AK Parti Ağustos ayında yapılacak kongreden sonra hızlı bir biçimde ekonominin de kötüye gitmesi nedeniyle Kasım Ayında baskın bir seçime hazırlanıyor. YSK baskın yerel seçimlere hazırlıklı olması da buna işa

Ağustos Ayında Erken Yerel Seçim Sinyali

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin ardından, yerel seçimlerin de erkene alınabileceği konuşuluyor. Ancak, bunun için anayasa değişikliği gerekiyor. AK Parti Ağustos ayında yapılacak kongreden sonra hızlı bir biçimde ekonominin de kötüye gitmesi nedeniyle Kasım Ayında baskın bir seçime hazırlanıyor. YSK baskın yerel seçimlere hazırlıklı olması da buna işaret olarak gösteriliyor.


ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİYOR

Anayasada yerel seçimlerin “5 yılda bir yapılması” hükmü yer aldığından, değişikliğin yapılabilmesi için Meclis’te 367 milletvekilinin oyu gerekiyor.
“Cumhur İttifakı”nı oluşturan AK Parti ile MHP’nin milletvekili sayısı 344 olduğundan, bu sayı anayasa değişikliğinin Meclis’te yapılabilmesi için yetmiyor.
Bu nedenle de gözler, ‘Millet İttifakı’nı oluşturan CHP, İYİ Parti gibi partiler ile HDP’de. Muhalefet cephesinin iktidardan gelecek “yerel seçimleri öne alma” teklifine ne yanıt vereceği de kulislerde tartışılıyor.
 
HDP DESTEK VERECEK Mİ?
Siyasi kulislerde yer alan iddialar karşısında HDP’nin de teşkilatlarına gerekli uyarıları yaptığı dile getiriliyor. erken seçimin ekim ya da kasım ayında olabileceği partide değerlendirilirken, bu erkene alışın “iktidar için bazı avantajları olduğuna” da dikkat çekiliyor. HDP’de, “iktidarın henüz Türkiye seçim atmosferindeyken yerel seçimleri erkene alarak gelecek 4-5 yıllık seçimsiz bir dönem geçirmeyi hedeflediği” ileri sürülürken, partinin “pek çok belediye kayyımların elinde olduğu için bu öneriye soğuk bakmadığı” dillendiriliyor. HDP’nin en büyük bileşeni olan DBP’li (Demokratik Bölgeler Partisi) Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleriyle birlikte yaklaşık 90 belediyeye kayyım atanmış olması nedeniyle parti içinde yerel seçimlerin erkene alınması durumunda bu öneriye destek verilmesi gerektiği, destek verilmemesi halinde “HDP’nin seçimlerden kaçtığı” yönünde bir izlenim oluşabileceği değerlendirmeleri de yapılıyor.
 
CHP YEREL SEÇİME HAZIR MI?
CHP yönetimi, “partinin yerel seçimlere hazır olduğuna” dikkat çekiyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, baskın seçim öncesinde, Meclis’teki grup toplantısında yaptığı konuşmasındaki şu sözleri anımsatılıyor:
“Şimdi teklif ediyorum, demokrasiyi koruyalım. 17 ay beklemeyelim, yerel seçimler için buyurun gelin, seçimleri erken yapalım. 17 ay beklemek anlamını kaybetmiştir. Şunu söyleyebilir; seçimleri erken yapacağız da anayasa hüküm var 367’yi bulamayız. Söz, getir kardeşim, anayasayı değiştirelim, erkene alalım. El mi yaman, bey mi yaman, çıksın ortaya. Kim milletten kaçıyor, kim kaçmıyor çıksın ortaya. Demokrasiyi artık daha fazla katletmeyelim. Seçime gidelim, gerçekler çıksın ortaya. Açıkça sana meydan okuyorum, gel kardeşim seçimi yapalım.”
Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerinin ardından Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin öne alınması ile ilgili karar çıktığı vurgulanırken, o dönem CHP’nin de olası erken yerel seçimler için hazırlıklar yaptığı, akademik kurullar oluşturulduğu, il ve ilçe teşkilatlarına da “Hazır olun” talimatının verildiği belirtiliyor.
YEREL SEÇİMLERDE İTTİFAK OLACAK MI?
Yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin MHP’den ise “gündemimizde yok” açıklamaları yapılıyor. Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin, “Yerel seçimlerde AK Parti ile ittifak olacak mı” sorusuna, “Şahsi kanaatimi sorarsanız yerel yönetimde ittifak çok zorlama olur. Çünkü aslında var. Yani bir (parti) aday çıkardığı vakit o adayı seçtirebilmek için o ilçede kendine göre bir ittifak arayışına giriyor. Belediye meclis üyeliklerini paylaştırıyor. Aileleri, köylüleri, mahalleleri dikkate alıyor ve bir yapı oluşturuyor” sözleri anımsatılırken, Cumhur İttifakı’nın iki parti arasında sadece Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için yapıldığına dikkat çekiliyor. MHP’de, “24 Haziran itibarıyla ülkede yeni yönetim sisteminin yürürlüğe girdiğine” işaret edilirken, “yerel seçimleri öne almak yerine, bir an evvel yeni kabineyi kurarak, sistemin sacayaklarını oluşturması gerektiği” vurgusu yapılıyor


  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı