AKP'nin Sağlık Politikası İflas Etti

AKP

Vatandaşın Cebinden Çıkan Para 92 Dolardan 169,5 Dolara Çıktı.


AKP’nin Sağlık Politikası İflas Etti…
 
Vatandaşın Cebinden Çıkan Para 92 Dolardan 169,5 Dolara Çıktı.

CHP’li Çıray, AKP’nin sağlık politikalarının çöktüğünü söyledi. Devletin vermesi gereken sağlık hizmetlerinin paralı hale geldiğini belirten Çıray, "2002’de 92 dolar olan kişi başına cepten sağlık harcaması 169,5 dolara yükseldi" dedi. Başhekimlik ve Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerinde de bulunan Çıray, iktidara geldikleri takdirde ilk adımlarının sağlıkta katkı paylarını ve performans sistemini kaldırmak olacağını vurguladı. Bugün Gazetesi'nin haberine göre, AKP’nin sağlık politikalarının fiyaskoyla sonuçlandığını belirten Çıray, “Performans sistemi tıp etiğini bozdu; ameliyat ve sezaryen sayılarında yüzde 80’lere varan artışlar oldu. Tıp fakülteleri ve özel üniversitelerde yapılan ameliyatlar yüzde 193,1 oranında arttı, ihtiyaç fazlası gereksiz yere röntgen filmleri, tomografiler çekildi” dedi. 2002 yılında 18,7 milyar lira olan sağlık harcamalarının 4,5 kat artarak 84,4 milyar liraya çıktığını belirten Çıray şöyle devam etti:
 
 Her Şey Paralı Oldu
 "Bütçe sağlık harcamalarını karşılayamaz hale gelince vatandaşlarımızdan katkı payı almaya başlandı. 2002 yılında 92 dolar olan kişi başına cepten sağlık harcaması 169,5 dolara çıktı. Devletin vermesi gereken sağlık hizmetleri artık paralı hale geldi. 'Muayenehaneleri kapattık' diye övünen bu iktidar, devletin tamamını muayenehane haline getirdi.” Piyasada çoğunluğu kanser ilacından oluşan 300 ilacın bulunmadığını, söz verildiği halde İlik Bankası’nın bir türlü kurulmadığını, aşı ve ilaç üretecek fabrikaların açılmadığını anlatan Çıray, tüm bu sorunların çözümü için canla başla çalışacaklarını söyledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Bana kaynak göstersinler CHP’ye oy vereceğim" dediğini hatırlatan Çıray şöyle konuştu: İSRAFI
 
Önleyeceğiz
 "Şimşek mührü hazırlasın CHP’nin üzerine vurmaya. Kaynağın bir kısmını geçenlerde Bülent Arınç açıkladı. 'Eğer biz tasarruf etmiş olsaydık, sizden vergi almamıza gerek kalmayacaktı, israf ettik’ dedi. 'Saraylar yaptık, uçaklar aldık' demeye getirdi. Daha nice israfı ve yolsuzlukları kastetti. CHP’nin birinci kaynağı Arınç’ın gösterdiği yerden olacak; israf önlenecek."
 
 Bu İşi Yapacak Kadrolarımız Var
 Açılan, Sosyal Güvenlik Merkezleri'nin Türkiye’ye maliyetinin 15 milyar lira olduğunu kaydeden Çıray, "Orada ihtiyaç dışı 17 bin kişiyi istihdam ediyorlar. Biz iktidara gelince bu yurttaşlarımızı devletin ihtiyacı olduğu alanlarda görevlendireceğiz, sosyal güvenlik merkezleri yerine eğitilmiş mali müşavirliklere sosyal güvenlik kurumu danışmanlığı yetkisi vereceğiz, İşte size 15 milyar lira. Biz bu işi biliriz, bu işi yapacak kadrolarımız var” dedi.
 
AKP Yönetimi Anayasal Meşruiyetini Kaybetti
 Türkiye’ye çağdaş demokrasi getireceği iddiasıyla iktidar olan AKP’nin ülkeyi gittikçe otoriter bir devlet yapısı içine soktuğunu belirten CHP'li Çıray, Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevine gelmesiyle birlikte Anayasa'nın da askıya alındığını savundu. Erdoğan’ın ettiği yemine sadakat göstermediğini dile getiren Çıray, “Bir zamanlar darbeciliği ve darbecileri mahkum etmek iddiasında olanlar bugün kendileri Anayasa darbesi yapıyor. Bakanlar Kurulu'na başkanlık ediyor. Anayasa’da böyle bir görev tanımı yok” dedi.
 
Gündem Değiştiriliyor
 "Türkiye’ye hukukun üstünlüğünü getireceğiz" iddiasında bulunan AKP eski lideri Erdoğan'ın 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrası bağımsızlaştırdıklarını iddia ettiği yargı mensuplarını sürdüğünü belirten Çıray, “Savcısını, hakimini darmadağın ettiler. Sen Türk milletine paralel devlet heyulası oluşturarak gündem değiştirmeye çalışıyorsun. Eğer bir paralel devlet varsa Türkiye’de şu anda, AKP paralel devleti vardır meşru devletin karşısında. AKP yönetimi gittikçe Anayasal meşruiyetini kaybetmektedir” diye konuştu.





  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli