Bu Pazar seçim olsa, AKP yüzde 32,3, CHP yüzde 27,4, İYİ Parti yüzde 14,2, HDP yüzde 11,9, MHP 5,3, DEVA Partisi yüzde 2,6, Memleket Partisi yüzde 1,6, Saadet Partisi yüzde 1,5, Gelecek Partisi yüzde 1,1, diğerleri yüzde 2,3 oy alacak ve AKP-MHP iktidar bloku parlamentoda çoğunluğu kaybederek iktidardan düşecek. Bu sonuçlara göre "Millet İttifakı"nın oyu da birinci turda kendi Cumhurbaşkanı adayını seçtirmeye yetmiyor. Seçimlerin düğümünü HDP'nin tutumu çözecek.
Bu sonuçlar, MetroPOLL kamuoyu araştırma şirketinin kurucusu Özer Sencar'ın, Twitter hesabından yayınladığı "Türkiye'nin Nabzı" Aralık 2021 araştırmasından
Geçtiğimiz günlerde gazeteci İsmail Saymaz, Metropoll araştırmasının kuruluş tarafından doğrulanmayan bazı sonuçlarını yayınlamış ancak Sencar bu sayıların gerçeği yansıtmadığını belirterek "Saymaz adına" kamuoyundan özür dilemişti.
Sencar'ın dün kendi Twitter hesabından duyurduğu araştırmadan seçilmiş bazı sonuçlara göreyse, "kararsızlar" katılmasa, seçim şöyle sonuçlanacaktı:
AKP yüzde 23,9, CHP yüzde 20,3, İYİ Parti yüzde 10,5, HDP yüzde 8,8, MHP yüzde 3,9, DEVA Partisi yüzde 1,9, Memleket Partisi yüzde 1,2, Saadet Partisi yüzde 1,1, Gelecek Partisi yüzde 0,8, Diğer yüzde 1,7, Kararsız yüzde 11,1, Protesto oy yüzde 9,9, Cevap yok yüzde 4,9.
MetroPOLL anketi bütün ülkede 26 bölgedeki 28 ilde toplam bin 514 kişiyle gerçekleştirdi.
Araştırma sonuçlarını Radyo Sputnik'te Atilla Güner'in "Akşam Postası" programında değerlendiren Prof. Sencar, kararsızlara giden oyların yüzde 12'sinin iktidar yanlısı olduğunu belirlediklerini açıkladı: "Bu seçmenlerin " ittifakı terk etmesinin nedeni ekonomik."
Sencar'ın "İktidarı terk eden kitlenin yarısı hala Erdoğan ile gönül bağı içerisinde" diye yorumluyor. "AK Parti'den uzaklaşmışlar ama Erdoğan'dan kopmamışlar. AK Parti'den kararsızlara giden seçmenin Yüzde 45'i bu pazar Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa kesinlikle Erdoğan'a oy veririz diyorlar.
"AKP'den uzaklaştılar bir miktar ama başka bir yere gitmedikleri için yeniden AK Parti'ye geri dönme şansları yüksek ve Erdoğan da şu anda bunu yapmaya çalışıyor.
"Asgari ücret ya da emeklilere verilen imkanlar bu insanları geri çekmeyi hedefliyor."
Sencar iktisadi gerçeklikler karşısında gelir artırıcı önlemlerin etkisinin altı aydan fazla süremeyeceği ve hükümetin "baskın seçime" gitmek zorunda olduğu kanısında
"İktidar maaşları arttırarak tam bir seçim ekonomisi uyguluyor. Bugün enflasyon yüzde 50 ama iki ay sonra yüzde 60 belki yüzde 70 olacak. Vatandaşların kısmen rahatladıkları noktada iktidarın seçim kararı alması gerekir."
Sencar, bu araştırma sonuçlarının iktidar kadar muhalefetin başarısızlığını da yansıttığı kanısında.
"AK Parti'den yüzde 11 ayrılıyor bunun sadece yüzde 2 puanı diğer partilere gidiyor. İktidar ekonomiyi yönetmede, muhalefet 'biz ekonomiyi ve ülkeyi daha iyi yönetiriz' inancını üretmede başarısız. CHP'nin söylemleri apolitik seçmenler üzerinde veya fazla politik olmayan seçmenler üzerinde pozitif etki yapabilir ama bu söylemler insanların oy verme davranışını değiştirecek etkide değil."
bianet.org