AKP, sağlığı özel hastaneler için kâra dönüştürdü

AKP, sağlığı özel hastaneler için kâra dönüştürdü

AKP hükümeti 12 Ekim gecesi bir karar alarak özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastanelerinde ilave bedelin tavan fiyatı iki katına yükseltildi.

AKP, sağlığı özel hastaneler için kâra dönüştürdü

AKP hükümeti 12 Ekim gecesi bir karar alarak özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastanelerinde ilave bedelin tavan fiyatı iki katına yükseltildi.

Bademcik ameliyatı 1358 lira mide ameliyatı 7.482 lira
Kararla birlikte sundukları sağlık hizmetinin bedelini SGK’den alan özel sağlık kuruluşları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nda belirlenen sağlık hizmetlerinin bedelinin en fazla iki katına kadar ilave parayı da hastadan alacaklar. Örneğin, düzenleme öncesinde maksimum 629 lira olan bademcik ameliyatı düzenlemeyle birlikte 1.358 lira olacak.
Karar göre Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) işlem tutarı 3.470 lira olan bir mide ameliyatı için hasta, hastaneye en az 7.482 lira ve ilaveten muayene, tahlil ve tetkik parasının da iki katını ödeyecek.

AKP’nin sağlıkta dönüşümü halkın gelirini azalttı.
Cumhuriyet’in haberine göre son dört yılda halkın sağlığa harcadığı miktar yüzde 9,2 arttı. Türkiye’deki toplam sağlık harcamaları 2009’dan 2012’ye yüzde 32 yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) de Türkiye’nin son 4 yıllık sağlık harcamalarıyla ilgili istatistikleri açıkladı.

Sağlık harcamasının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı 2012’de yüzde 5.4’e düştü. Bu oran 2009’da yüzde 6.1’di. 2012’de hastanelerin sağlık harcaması toplamı 32.8 milyar lira oldu. Bunun 29.6 milyar lirası devletten, 3.2 milyar lirası özel sektörden geldi. TÜİK’in bilgilerine göre halkın yaptığı sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı 2009’da yüzde 14,1 iken bu oran 2012’de yüzde 15,4’e çıktı.

SK’nın özel hastanelerden satın aldığı hizmette “önemli sıkıntılar” yaşanıyor. Hastaların yoğun başvurusu nedeniyle muayene süresi kısalırken, ameliyat için bekleme süreleri arttı. Hastalardan 70 YTL’ye kadar varan farklar talep ediliyor.
Sigortalı hastalara özel hastanelerin kapısının açılmasının üzerinden 10 ay geçti. Bu süre içinde SSK’nın anlaşma yaptığı 20 ildeki toplam 108 özel hastaneden 800 bin sigortalı yararlandı. Özel hastanelere satın alınan hizmetin karşılığı olarak ise 140 milyon YTL ödeme yapıldı.

Ancak sigortalıların ‘kaliteli hizmet’ arayışı nedeniyle özel hastanelere olan yoğun talebi, birçok sorunu da beraberinde getirdi. Yoğun talebi karşılayacak alt yapısı olmayan bazı hastanelerde SSK’lılar için ayrı bankolar oluşturuldu, muayene için bekleme süreleri arttı.

Aşırı yoğunluk hastaların muayene süresine de yansıdı. Özel sektörde ortalama 25 dakika olan muayene süresi sigortalı hastalar için 10 dakikaya kadar düştü.

Sıra bekleme ve muayene süresinin kısalması sorunlarına bir de sigortalılardan istenen farklar eklendi.
Özel hastaneler “SSK’dan alınan para hizmet maliyetini karşılaşamıyor” gerekçesiyle 20 YTL’den başlayıp 70 YTL’ye kadar çıkan muayene ücreti farkı talep ediyor.

 

 


  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli