AKP İçin Eğitim, Sadece Serbest Kıyafet Uygulaması ve Başörtüsü Yasağının Kaldırılması İmiş

AKP İçin Eğitim, Sadece Serbest Kıyafet Uygulaması ve Başörtüsü Yasağının Kaldırılması İmiş

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu’nun “62. Hükümet Programında Eğitimin ve Yükseköğretimin Sorunları ve Çözümüne Dair Yeni Bir Şey Bulmak Mümkün Değildir!” başlıklı

AKP İçin Eğitim, Sadece Serbest Kıyafet Uygulaması ve Başörtüsü Yasağının Kaldırılması İmiş
 
Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu’nun “62. Hükümet Programında Eğitimin ve Yükseköğretimin Sorunları ve Çözümüne Dair Yeni Bir Şey Bulmak Mümkün Değildir!” başlıklı açıklama metni
 
 Dün Mecliste okunan 62. Hükümet Programı, diğer alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da geçtiğimiz yıllarda söylenenlerin tekrarlanmasından öteye gitmemiştir.  62. hükümet programında eğitimin, yükseköğretimin ve toplamda bir milyonu aşkın eğitim ve bilim emekçilerinin acil çözüm bekleyen sorunları göz ardı edilmiştir. Eğitimde atılan her adımın yeni sorunlar ürettiği, öğrencilerin, velilerin, eğitim ve bilim emekçilerinin sürekli mağdur edildiği bir ortamda yeni Başbakan, eğitimde "pembe tablolar" çizerek, milyonlarca öğrenci, öğrenci velisi, eğitim ve bilim emekçileri ile resmen dalga geçmiştir. 
 
Hükümet programında eğitime ayrılan bütçenin 6 kat arttırıldığı belirtilirken, eğitim yatırımlarına ayrılan bütçenin son 12 yılda neden yüzde 17`den yüzde 9`a gerilediğinden bahsedilmemesi, velilerin cebinden yaptığı eğitim harcamalarının 5 kattan fazla arttığına değinilmemesi dikkat çekicidir. Eğitime bütçeden yeterli pay ayrılmaması ve okullara gönderilen yetersiz ödenekler nedeniyle okullar kendi yağıyla kavrulmak zorunda kalmakta, öğretmenler öğrenci ve velilerle para ilişkisine girmek zorunda bırakılmaktadır. Başbakan eğitime ayırdıkları bütçe ile övünse de, Türkiye`de her dört okuldan üçü, en temel harcamalarında ödenek (yakacak, elektrik, doğalgaz, su vb) sıkıntısı çekmektedir. 
 
Başbakan Davutoğlu`nun mecliste sunduğu 62. Hükümet programında eğitim alanında atılan adımlardan bahsederken, sadece serbest kıyafet uygulaması, başörtüsü yasağının kaldırılması, 28 Şubat mağduru öğretmenlerin görevine dönmesi, müfredattaki anti demokratik ifadelerin ayıklanması, farklı dil ve lehçelerde eğitim yapılması ve seçmeli din derslerinin müfredata dahil edilmesine vurgu yapmış, hiç ilgisi olmadığı halde söz konusu "reformlar" sayesinde Türkiye`de eğitimin her kademesinde okullaşma oranlarında yüksek seviyelere ulaşıldığını iddia etmiştir. 62. hükümet programında birkaç paragraf ile geçiştirilen eğitim ile ilgili olarak söylenenler, yeni Başbakan`ın eğitimin sorunlarından bihaber olduğunu göstermektedir. 
 
Eğitimde 4+4+4 dayatması sonrasında okulöncesinde, ilkokul, ortaokul ve liselerde yaşanan dönüşüm sonrasında her şey alt-üst olmuş, çok sayıda öğrenci ve veli mağdur edilmiştir. Eğitim sistemi AKP`nin siyasal ve ideolojik hedeflerine ve piyasanın ihtiyaçlarına uygun olarak düzenlenmeye çalışılmış, eğitimde her türlü dayatmaya itiraz eden Eğitim Sen üyeleri çeşitli baskılarla, sürgün ve cezalarla sindirilmek istenmiştir. 
 
62. Hükümet programında yükseköğretime ilişkin olarak, yükseköğretim sisteminin tüm yönleriyle reforme edileceğinden, bu konuda yeni bir taslak çalışması yapıldığından bahsedilmektedir. Bugüne kadar Hükümetin reform adı altında hayata geçirdiği uygulamaları düşündüğümüzde bu ifadenin yükseköğretim sisteminin sermayenin istekleri, piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandırılacağı anlamına geldiği açıktır.
 
AKP hükümeti döneminde plansız bir şekilde "her şehire bir üniversite" sloganıyla üniversite sayısı iki kattan fazla arttırılmış, ancak yıllardır yükseköğretimde yaşanan sorunlara yeni sorunlar eklemiştir. Her şehire bir üniversite açılmış ancak, yeni açılan çoğu üniversitenin altyapı ve personel yetersizliği yaşamaktadır. Ayrıca yeni açılan üniversitelerde yaşanan yoğun siyasi kadrolaşma girişimleri AKP`nin YÖK eliyle üniversiteler ve bilim insanları üzerindeki baskılarını ve denetimini arttırmayı hedeflediğini göstermektedir. 
 
Yıllardır bilimsel çalışmalara ayrılan kamu kaynaklarının azaltılması, yükseköğretimin piyasalaştırılması, üniversitelerdeki bilimsel üretim süreçlerinin sermaye lehine yeniden düzenlenmesi, performans ölçütlerinin, esnek çalışma biçimlerinin yaygınlaştırılması da akademik özgürlüklerin sınırını ve çalışma koşullarını belirler hale gelmiştir. Bütün bunlara başta araştırma görevlileri olmak üzere bilim emekçilerinin ve üniversite çalışanlarının esnek, sözleşmeli ve iş güvencesinden yoksun bir şekilde çalıştırılması çabası eklendiğinde yükseköğretimde yapılması düşünülen reform uygulamalarının ne yönde gelişeceğini tahmin etmek zor değildir. 
 
62. Hükümet programı eğitime ve yükseköğretime ilişkin bugüne kadar yapılanlar ve önümüzdeki dönemde yapılacaklar açısından önceki yıllardan farklı bir şey söylememektedir. 12 yıldır tek başına iktidarda olan AKP`nin Türkiye`nin tüm sorunlarında olduğu gibi, eğitim ve yükseköğretimin sorunlarının karşısında "yaptıklarını yapacaklarının teminatı" olarak görmek gerekmektedir. 
 
Eğitimde yaşanan güncel sorunlar (TEOG yerleştirmeleri, okul müdürlerinin tasfiyesi, eğitimde zorunlu rotasyon girişimleri, kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması, okulöncesinde ikili eğitim uygulaması, öğretmen atamaları ve zorunlu hizmet vb) öyle göstermektedir ki, önümüzdeki dönemde eğitim ve bilim emekçilerini, öğrencilerimizi ve velileri geçmiş yıllara göre çok daha zor günler beklemektedir. 
 
Eğitimin giderek artan sorunları karşısında yapılması gereken sadece sorunlardan şikayetçi olmak değil, öğrencilerimiz, velilerimiz, eğitim ve bilim emekçileri ile bütün eğitim bileşenlerinin ortak sorunlar etrafında bir araya gelmesi ve birlikte mücadeleyi örgütlemesidir. Eğitim Sen, önümüzdeki dönemde bu anlayışla hareket edecek, gerek eğitimde gerekse toplumsal yaşamda bizlere dayatılmak istenen politika ve uygulamalar karşısında örgütsel tepkisini göstermekten geri durmayacaktır.  

 


  • Cuma 15.6 ° / 10 ° false
  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu