Tarih: 01.02.2013 16:34

ABDİ İPEKÇİ'NİN 34'ÜNCÜ ÖLÜM YILDÖNÜMÜ

Facebook Twitter Linked-in

7-24EsenlerHaber


ABDİ İPEKÇİ’NİN 34’ÜNCÜ ÖLÜM YILDÖNÜMÜ… 

Bugün Türk basın camiasının en önemli simalarından Abdi İpekçi’nin 34’üncü ölüm yıldönümü… 

Abdi İpekçi; Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı olarak Türk basınına ilkeli ve dürüst yayıncılık anlayışıyla imzasını atmıştır. Ayrıca; Demokrasiye ve özgürlüğe olan tam inancıyla, tüm basın çalışanlarına, barış ve diyalog için toplumun her kesimine örnek olmuş, efsane bir gazeteci ve yöneticidir...

Esenler Time olarak, Abdi İpekçi’yi aramızdan ayrılışının 34’üncü yılında rahmet, özlem ve saygıyla anıyoruz.”

ABDİ İPEKÇİ KİMDİR:
9 Ağustos 1929`da doğan Abdi İpekçi ilköğreniminden sonra Galatasaray Lisesi`ni bitirdi. Sonra bir süre Hukuk Fakültesine devam etti. Yeni Sabah, Yeni İstanbul ve İstanbul Ekspres Gazetesi gibi çeşitli gazetelerde spor muhabiri, sayfa sekreteri ve yazı işleri müdürü olarak çalıştı. Ali Naci Karacan`ın çıkardığı Milliyet Gazetesi`nin Yazı İşleri Müdürü (1954), bir süre sonra da genel yayın müdürü oldu. 

1961 senesinden öldürüldüğü 1 Şubat 1979 tarihine kadar aynı gazetenin başyazarlığını da yürüten Abdi İpekçi, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Basın Enstitüsü Başkanlığı, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Basın Enstitüsünün ikinci başkanlığı, Basın Şeref Divanı genel sekreterliği gibi vazifelerde bulundu. Yazılarında Atatürkçülüğü, barışı, düşünce özgürlüğünü, ülkenin bağımsızlık ve bütünlüğünü savundu.

1980 yılında anısı için, Türkiye ile Yunanistan`da ortak bir çalışma çerçevesinde, iki yılda bir verilmek üzere Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü konuldu.

İstanbul`un Zeytinburnu ilçesinde Yedikule Zindanları civarlarında bulunan spor salonuna Abdi İpekçi Spor Salonu ismi verildi. Öldürüldüğü caddenin adı da kendi adıyla değiştirilerek, katledildiği noktaya bir anıt dikilmiştir.
 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —