"84 bin muhasebeciye, anayasal çalım atıldı"

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan yeni TTK'da son dakika değişikliğiyle şirketlerin bağımsız denetimini yapacak 84 bin serbest muhasebeci ve mali müşavire büyük haksızlık yapıldığını açıkladı.


Hüseyin Koç /7-24esenlerhaber


"84 bin muhasebeciye, anayasal çalım atıldı"

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan yeni TTK'da son dakika değişikliğiyle şirketlerin bağımsız denetimini yapacak 84 bin serbest muhasebeci ve mali müşavire büyük haksızlık yapıldığını açıkladı.
 

İstanbul- İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası BaşkanıYahya Arıkan 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu’nda TBMM’de son dakika değişikliği yapıldığını belirterek, 84 bin serbest muhasebeci mali müşavire açık haksızlık yapılarak, çok az sayıdaki yeminli mali müşavir ve bakanlık müşavirlerine “imtiyaz”sağlandığını açıkladı.

3568 sayılı muhasebe meslek yasasının net bir şekilde serbest muhasebeci mali müşavirlere “denetim” hakkı verdiğini, Meclis Adalet Komisyonu’nda oybirliği ile bunun kabul edildiğini vurgulayan Arıkan,“Oysa yasada yapılan önerge değişikliğiyle yeminli mali müşavirler sınavsız bir şekilde bu haktan yararlanırken, bizler için sınav engeli getirilmeye çalışılmaktadır” diye konuştu.

Mesleğin çatı örgütü TÜRMOB yönetiminde 84 bin serbest muhasebeciyi 4 kişi, 4 bin yeminli mali müşaviri 5 kişinin temsil ettiği bir hukuksuzluğun düzeltilmesini beklerken, “bağımsız denetim hakkı”konusunda yeni bir demokrasi ayıbı getirildiğini aktaran Arıkan şöyle konuştu:

“Yapılan büyük yanlıştan mutlaka dönülmesi gerekiyor. Ekmek kavgası veren meslektaşlarımın yasal haklarına kimse dokunamaz. 84 bin serbest muhasebeci ve mali müşavire de bağımsız denetim hakkı mutlaka sınavsız verilmelidir. Bu durumun sonuna kadar takipçisi olacağız. Meydanlar da dahil olmak üzere her platformda sesimizi yükseltip, meslektaşımızın yasal hakkını savunacağız.”

Yasadaki değişiklikle Türkiye’de faaliyetini sürdüren 500 bini aşkın ticari şirketin denetiminin fiziken ötelenmek zorunda kalacağını da belirten İSMMMO Başkanı Arıkan yanlıştan dönülmesi için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de çağrıda bulundu:

“Sayın Cumhurbaşkanı, daha önce meslektaşımızın haklarını savunan bir çizgide durmuştu. Şimdi yine veto yetkisini kullanarak anayasayı açıkça ihlal eden, adeta imtiyazlı bir sınıf yaratan bu düzenlemeyi engelleyeceğine inanıyoruz.”

500 bin firmanın sadece “seçilmiş kişilerce” denetlenebilmesinin mümkün olmadığını dolayısıyla kayıtlı ekonomiye geçiş ve şeffaf bilançoların da artık hayal olacağını belirten İSMMMO Başkanı Arıkan,“Adeta kaş yapalım derken göz çıkarıldı. Şirketlerin bağımsız denetimin, olası bir sınav şartıyla sekteye uğrayacak olması ekonomide büyük bir kara delik açarak ekonomide bütün dengeleri altüst eder” diye konuştu.

Mesleğin çatı örgütü TÜRMOB ve İstanbul başta olmak üzere SMMM odalarının büyük bir seferberlikle “bağımsız denetim konusunda”sayıları 45 bini bulan meslektaşına 2011 yılından bugüne kadar yoğun ve profesyonel bir eğitim verdiğini dile getiren Arıkan şöyle devam etti:


“Tamamlanma aşamasına gelen bu seferberlikte sadece İstanbul’da, Türk Ticaret Kanunu, KOBİ ve Denetim eğitimlerine katılan meslektaşımızın sayısı 15 bindir. İnsanlar kış ve tatil demeden hafta sonlarını bile feda ederek 100’lerce saati aşan eğitimlere katıldı.  Tek amaçları meslek yasasıyla kendilerine tanınan denetim haklarını sınavsız kullanmaktı.




  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı