80. yıla muhteşem kutlama

80. yıla muhteşem kutlama

Halkevleri’nin 80. yıl şenliği karanlığa meydan okuyan 25 bini aşkın kişiyi Sinan Erdem Spor Salonu’nda buluşturdu.



7-24esenlerhaber /Habermerkezi

80. yıla muhteşem kutlama


Halkevleri’nin 80. yıl şenliği karanlığa meydan okuyan 25 bini aşkın kişiyi Sinan Erdem Spor Salonu’nda buluşturdu. AKP’nin piyasacı, gerici, ırkçı, kadın düşmanı politikalarına karşı öfkenin, halkın hakları mücadelesinin coşkusuyla buluştuğu şenlikte binlerce kişi, yaklaşan 1 Mayıs’ın umudu oldu

Halkevleri’nin İstanbul’da düzenlediği 80. yıl şenliğine 25 bini aşkın kişi katıldı. Türkiye’nin en büyük spor salonu olan Sinan Erdem, eşitlik, barış, adalet ve özgürlük isteyenlerle hınca hınç doldu. Salona girişler saatlerce sürdü. 55 kişilik grubuyla Anadolu Ateşi, 160 kişilik korist kadrosuyla Halkevleri Çocuk Korosu’nun aralarında bulunduğu 14 grup ve sanatçı, 300 kişilik sahne ekibiyle, ezgilerini karanlığa meydan okuyanlar için seslendirdi. Sahneye sırasıyla, Anadolu Ateşi, Yavuz Bingöl ile Halkevleri Çocuk Korosu, Agire Jiyan ile Diyarbakır Sur Belediyesi Gençlik Korosu, Erkan Oğur ile İsmail Hakkı Demircioğlu, Yeni Türkü ile Şevval Sam, Hayko Cepkin, Bulutsuzluk Özlemi, Volkan Konak ile Melike Demirağ ve Edip Akbayram çıktı.


Açılış konuşmasını Halkevleri Genel Başkanı yaptı. 80 yıldır özgürlük, demokrasi ve halkın hakları için omuz omuza verdikleri yol arkadaşlarını selamlayan Birol, Halkevlerinin halkın kaderini değiştiren önemli adımlar attığını anlatarak, “Halkevleri 12 Eylül karanlığına karşı Halkın Muhalefet Evi oldu. Sömürgecilere karşı bağımsızlık, şovenizme karşı kardeşlik, savaşa karşı militan bir barış kürsüsü oldu. Kocaeli depreminde bir dayanışma eviydi. Van depreminde çocukların oyun arkadaşı oldu. Doğası için deresi için Hopa’da Metin Lokumcu, Tortum’da Leyla, Sinop’ta Gerzeli bir köylü oldu.” Birol bu şenliğin karanlığı yırtacak gücün halkın ellerinde olduğunu gösterememesi için bir işaret fişeği olmasını istedi.

 
Halkevleri Genel Sekreteri Oya Ersoy, AKP’nin icraatlarını hatırlatıp, halkın taleplerini sıraladığı konuşmasında AKP’nin gerici, piyasacı, Kürt düşmanı, kadın düşmanı politikalarına karşı meydan okuduklarını söyledi. Ersoy konuşmasında 1 Mayıs’a giderken, Halkevlerinin mücadele programını anlattı. Oya Ersoy, şunları dile getirdi: “AKP, iktidarını sağlama almak için, mezhepçiliğe, ırkçılığa sarıldıkça, Alevilerin kapısına işaret koydukça, Kürt çocuklarını uçaklarla bombaladıkça, biz Alevi’siyle, Sünni’siyle, Türküyle, Kürdüyle ‘Yaşasın halkların kardeşliği’ diyeceğiz. Barışın ve kardeşliğin ülkesini kurmak için mücadele edeceğiz.


Hrant Dink'i anarken, Madımak'a yürürken, Newrozlar'da, 1 Mayıs'larda meydanları doldururken yaptığımız gibi, omuz omuza verip faşizme karşı mücadele edeceğiz.

Milyonlar aç, milyonlar işsiz! Diktatörleri, despotları, faşizmi besleyen kapitalizmi ve bu sömürüyü bütün dünyaya hakim kılmak isteyen emperyalizmi alt edene kadar mücadele edeceğiz.

Başbakan'ın söylediği başka, yaptığı başka. Filistin’e dost görünüp, İsrail’e kalkan oluyor. Kaddafi'ye önce selam, sonra işgal ordusu gönderiyor. Daha dün ‘dostum’ dediği Esad'ı bu gün devirmek için Suriye'de iç savaşı kışkırtıyor. ABD bölgemizi ateşe atarken, AKP yangına körükle gidiyor.

Biz sadece emekçi halkları dost bileceğiz. Halkların özgürlük mücadelesi ve barış için diktatörlerin de, emperyalizmin ve işbirlikçilerinin de karşısında olacağız. Deniz'lerden, Mahir'lerden aldığımız güçle mücadelemizi büyüteceğiz.

Emeğimizi ve kimliğimizi yok sayan, bizi güvencesiz ve sendikasız bırakan sermayenin karanlığına karşı; emeğin aydınlık yarınlarını, üretenlerin yöneten olacağı bir dünyayı kuracağız.

Önümüz 1 Mayıs. Karanlığa isyanımız, aydınlık düşlerimiz, özgürlük, demokrasi ve halkın hakları mücadelemiz dört bir yandan alanlara akacak. Coşkumuz, öfkemiz, umudumuz alanlarda buluşacak. Umut direnişle, emek mücadeleyle, halk eviyle buluşacak.

Hopa sokaklarında Tayyip’in zihnine kazıdığımız ‘Tek yol sokak tek yol devrim’ sloganının, dev bir koronun dilinde bir kavga ve umut ezgisine dönüştüğünü göreceğiz.

Ve bir kez daha diyeceğiz ki: ‘...kazananlar mutlaka mücadele edenlerdir.’
 

Volkan Konak şarkılarını herkes hep bir ağızdan söyledi. Konak sahneyi Melike Demirağ ile paylaştı. Demirağ Arkadaş şarkısını seslendirirken fonda Türkiye’nin kültür sanat hayatına katkısı olan önemli yazar ve sanatçıların fotoğrafları gösterildi. Ahmet Kaya, Yılmaz Güney ve Sabahattin Ali ekranda belirdiğinde salon onlara alkışlarla selam verdi.
 


  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı