Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu, 5 bin 91 engelliye evde bakım hizmeti verildiğini ve 4 bin 938 bakıcının ise aylık 888.17 TL karşılığında çalıştığını açıkladı.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu Engelliler Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, il genelinde 5 bin 91 engelliye evde bakım hizmeti verildiğini ve 4 bin 938 bakıcının ise aylık 888.17 TL karşılığında çalıştığını belirtti.
Her yıl 10 – 16 Mayıs tarihleri arası kutlanan Engelliler Haftası ile ilgili olarak açıklama yapan Akkuzu “ Ülkemizin nüfusunun 12.29’unu bedensel, işitme-konuşma, görme, zihinsel engelliler ve süreğen hastalar, kısaca engellilerimiz oluşturuyor. Bu, aileleri ile birlikte toplam 25,5 milyon insan yani nüfusun üçte biri demektir. Engelli yurttaşlarımızın sorunları özel eğitimden rehabilitasyona, istihdamdan sosyal hizmetlere kadar bütüncül bir anlayışla ele alınmalıdır. Engelli vatandaşlara sahip çıkma becerisi çağdaş bir toplum olmanın en temel özelliğidir. Engelli yurttaşlarımızın sorunları, yalnızca engellileri ve ailelerini değil, toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendirmektedir” dedi.
Engellilerin istihdamı önemli
Engelli vatandaşların eğitim, istihdam, ekonomik ve sosyal
problemlerini çözme konusunda 5378 sayılı kanunda yapılan değişikliklerle sosyal, kültürel ve ekonomik hayatta katılımlarını kolaylaştırıcı düzenlemeler gerçekleştiriliyor. Akkuzu “Her ilde erişilebilirlik izleme ve denetleme komisyonları oluşturularak engellilerin toplumsal yaşama daha eşit katılımına katkı sağlaması amaçlanmaktadır. İlimizde de engelli vatandaşlarımızın açık-kapalı alanlara ve ulaşım araçlarına erişilebilmesini kolaylaştırmak amacıyla komisyon kurulmuş olup, düzenlemeler ve çalışmalar yürütülmektedir” dedi.
İl Genelinde 5 bin 91 evde bakım hizmeti.
İl genelinde evde bakım hizmetleri ve engellilerin tüm ihtiyaçları konusunda yardımcı olamaya devam edeceklerini belirten Akkuzu açıklamasına şöyle devam etti:
“İlimiz genelinde 5 bin 91 engellimiz evde bakım hizmetinden yaralanmaktadır. 4 bin 938 bakıcı aylık 888.17 TL ücret karşılığında çalışmaktadır. 2015 yılında toplam 48 milyon 803 bin TL’lik ödeme yapılmıştır. Engelli Kimlik kartı başvuruları Müdürlüğümüzce değerlendirilmekte olup, 2010 yılından bugüne kadar 6418 engelliye kimlik verilmiştir. İlimiz Milas M.Önol Karadeveci Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünde halen 59 muhtaç engellimize, Fethiye Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğünde halen 39 bakıma muhtaç engellimize yatılı bakım ve rehabilitasyon hizmeti verilmektedir. Fethiye ilçesi Çatalarık mevkiinde 9000 m2’lik bir alanda engelsiz yaşam evi projesi başlatılmış, önümüzdeki aylarda tamamlanması planlanmaktadır. Ayrıca Menteşe ilçesinde aynı amaçla 24.000 m2’lik bir alanda aktif yaşam merkezi oluşturmaya yönelik projede yürütülmektedir.”
Engellilerin kadro için yerleştirilme işlemi artıyor
2012 yılından itibaren yapılmakta olan engelli vatandaşların iş hayatına katılımlarını sağlamak amacı güden E-KPSS sınavı ortaöğretim (lise), ön lisans ve lisans mezunları için 24 Nisan 2016 tarihinde yapılmış, ayrıca ilkokul/ilköğretim/ortaokul ve özel eğitim iş uygulama merkezi veya okulu mezunu engellilerin kura başvuruları başladı.
Son olarak başvuruların başladığını ve geç kalınmaması gerektiğine vurgu yapan Akkuzu “3-16 Mayıs tarihleri arasında Müdürlüğümüzce alınmaktadır. Bu güne kadar devletin çeşitli kurumlarına 43 bin 151 adet engelli vatandaşımızın kadro içi yerleştirme işlemi gerçekleştirilmiştir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak bundan sonra da engelli vatandaşlarımızın ve ailelerinin huzuru, mutluluğu ve sağlığı için ülke kaynaklarını kullanarak olağan üstü güç sarf etmeyi borç biliyor, ülkemizin özel vatandaşlar olan engelli ve yakınlarının engelliler haftasını kutlar gelecek günlerin bugünden daha güzel ve engelsiz bir yaşam olmasını temenni ediyoruz” dedi.