36 yıl önce Mamak Cezaevi

36 yıl önce Mamak Cezaevi

12 Eylül sabahıyla birlikte Mamak Askeri Cezaevi Türkiye'nin en büyük işkence merkezlerinden birine dönüştürüldü. Yüzlerce devrimcinin kapatıldığı zindanın komutanı Albay Raci Tetik adında bir i?

36 yıl önce Mamak Cezaevi
 
12 Eylül 1980'de yaptıkları darbeyle iktidara el koyan, demokrasiyi rafa kaldıran, onlarca insanı idam ettiren, yüzlercesini işkenceyle öldüren, on binlerce insanı fişleyen, işçi sınıfının neredeyse tüm kurumlarını kapatan Kenan Evren ve suç ortakları, binlerce insanı hapishanelere kapatarak yıllarca sistematik işkenceden geçirmişlerdi. Diyarbakır ve Mamak, bu zindanların en ünlüleriydi.
 
12 Eylül sabahıyla birlikte Mamak Askeri Cezaevi Türkiye'nin en büyük işkence merkezlerinden birine dönüştürüldü. Yüzlerce devrimcinin kapatıldığı zindanın komutanı Albay Raci Tetik adında bir işkenceciydi. Karşısına çıkartılan insanlara çekilen hoş geldiniz dayağından sonra onlara burasının bir okul olduğunu, burada adam olmayı öğreneceklerini söylerdi.
 
Mamak zindanında sadece fizyolojik değil, psikolojik işkence de yoğun olarak kullanılırdı. Tutsakları gerici ve ırkçı marşlar öğrenmek zorunda bırakmak, askeri eğitime tabi tutmak, ailelerini çağırtarak onların karşısında uygun adım yürüyüş yaptırmak sıradan olaylardı. Tutsaklara tek tip elbise giydiriliyor, saçlar sıfıra vurduruluyordu.
Mamak zindanına sadece devrimciler değil, ülkücü faşistler de kapatılmıştı. Bu durum faşistler arasında şaşkınlığa neden olmuş, "fikrimiz iktidarda ama biz zindandayız" düşüncelerini uyandırmıştı.
 
Mamak zindanında yapılan işkencelere, tecrit’e ve benzeri uygulamalara karşı 1981 Temmuz'unda tutsaklar açlık grevi yapmaya başladılar. 30 Temmuz günü 30 tutsak hastaneye kaldırıldı. Direniş daha sonra da çeşitli şekillerde devam etti.
 
12 Eylül darbecileri kendilerini korumak için anayasaya darbecileri yargılanmayacaktır içerikli "Geçici 15. Madde"yi koydurdular. Aradan geçen 36 yıl zarfında bu maddeye kimse dokunamadı.


 



  • Pazartesi 37.9 ° / 26.4 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.9 ° / 26.4 ° Güneşli
  • Salı 39 ° / 27.3 ° Güneşli