1 MAYIS'A KATILAN EMEKÇİLER: "Lale Devri nasıl bittiyse Sülale devri de bitecek, hepiniz yargılanacaksınız"

1 MAYIS

"Emek Bizim, Gelecek Bizim” "Lale Devri nasıl bittiyse Sülale devri de bitecek, hepiniz yargılanacaksınız" sloganıyla Maltepe'de miting alanını dolduran on binlerce emekçi taleplerini haykırdı.

İstanbul’da Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) çağrısıyla, "Emek Bizim, Gelecek Bizim” sloganıyla gerçekleşen miting için Maltepe'de buluştu. Sabah saatlerinde Maltepe’de 1 Mayıs'ın kutlanacağı miting alanına giriş yerleri polis ekipleri tarafından kapatıldı. Alanda sendika ve partilerin hazırlıkları sürerken davul zurnalar ve pankartlarla kortejlerdeki yerini alan emekçiler talepleriyle alana giriş yaptı.

ÇERKEZOĞLU: HIRSIZLIKLA ALIN TERİ ARASINDA SEÇİM YAPACAĞIZ

Mitingde ilk konuşmayı DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı, Çerkezoğlu, “Yıllardır haksızlığın, hukuksuzluğun, yasakçılığın, talanın, yalanın, egemen olduğu bir rejimde yaşıyoruz. Bu düzenle hepimizi yoksullaştırdılar. Özgürlüklerimizi, haklarımız gasbettiler, adaleti yok ettiler. Bu güzel ülkenin taşını, toprağını kendi servetleri gibi kullandılar. Yağmaladılar, kirlettiler. Bir doğal afet olan depremi bir felakete dönüştürdüler. Bunun bedelini çok acı ödedik” dedi.

Bu yılki 1 Mayıs’ın tarihsel bir anlamı olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, “Kötülük ve iyilik, yalanla doğru, arsızlıkla tevazu, hırsızlıkla alın teri arasında seçim yapacağımız 14 Mayıs’ta da yan yana, omuz omuza olacağız. Ve bu kötülük düzeninden hep birlikte kurtulacağız. Haramilerin saltanatını yıkacak mıyız? Bu düzeni değiştirecek üretimden gelecek gücümüzle eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, barışın ve kardeşliğin, emeğin Türkiye’sini hep birlikte kuracağız” diye konuştu. Çerkezoğlu Taksim’in yasaklanmasına da tepki gösterdi.

KORAMAZ: MÜCELLA'YA, CAN'A, TAYFUN'A SELAM

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, “Türkiye’nin dört bir tarafında 'emek bizim, söz bizim' diyerek alanları dolduran herkese selam olsun. Selam olsun iktidarın baskısına, zorbalığına, şiddetine boyun eğmeyenlere. Buradan bir selam da tam bir yıldır mahpus edilen Mücella’ya, Can’a, Tayfun’a selam gönderiyorum. Ülkemizde tarihi bir seçim yapılacak. Biz bu seçimlerde ülkeyi beş yıl yönetecek cumhurbaşkanını seçmeyeceğiz. Biz bu seçimlerde tek adam diktatörlüğünü uğurlayacağız. Bunun için bu seçim bizim için önemli. Bizler laikliği oylayacağız, kadına yaşam hakkı tanımayan gerici anlayışa karşı özgürlüğü oylayacağız. Bizler bu seçimlerde kadın düşmanı, baskıcı, otoriter, doğa düşmanı politikalara, insanlık ve toplum düşmanı politikalara karşı bir seçim yapacağız. Bu nedenle hepimize çok görev düşüyor. Türkiye’nin üzerinde bir kabus gibi çökenlere, tek adam rejiminin karanlığına karşı bu ülkeyi aydınlığa çevireceğiz” ifadelerini kullandı.

Sendikaların, siyasi partilerin, kadın örgütlerinin ve on binlerce işçi ve emekçinin yan yana geldiği Maltepe Miting alanında, hakları için; düşük ücretlere, sendikalaşma önündeki engellere, yoksulluğa, grevlerin yasaklanmasına karşı, Ilo 190’nın kabul edilmesinden her işyerinde kreş hakkına kadar işçiler taleplerini haykırıyor.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Çok güçlü, çok kararlı, inatçı bir biçimde yan yana geldik, bütün emekçiler ve emek dostları. Tabi bu heyecanımızın arkasında Türkiye'yi işçi, emekçi düşmanı saray rejiminden kurtarma irademiz var" diye konuştu

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, "'Sağlıkta dönüşüm' adı altında özellikle son 20 yılda bizi köleye dönüştüren ve sağlığımızı gasp eden bir anlayışla yönetti sağlığı iktidar. Emeği gasbedilen meslektaşlarımız için buradayız" ifadelerini kullandı.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise, "Büyük bir coşkuyla 1 Mayıs'tayız çünkü bütün haklarımızın yok sayılmasına, kölelik koşullarında çalışmaya, emekçilerin yoğun sömürülmesine karşı alanlardayız" dedi.



  • Perşembe 39 ° / 24.2 ° Güneşli
  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli