Yavuz Selim Dönüşümde Karmakarışık

 Yavuz Selim Dönüşümde Karmakarışık

Esenler Belediye Başkanı M.Teyfik Göksu, daha önce Kentsel dönüşüm toplantıların da vatandaşa dairesine daire vereceğim söylemişti. Ancak bu söyleminden vazgeçerek “vatandaşa dairesine karşı daire

 Yavuz Selim Dönüşümde Karmakarışık
Esenler Belediye Başkanı M.Teyfik Göksu, daha önce Kentsel dönüşüm toplantıların da vatandaşa dairesine daire vereceğim söylemişti. Ancak bu söyleminden vazgeçerek “vatandaşa dairesine karşı daire vereceğiz diyorsanız, bende sizin heykelinizi Dörtyol meydanına dikerim” dedi.
Esenler Belediye Başkanı M.Teyfik Göksu, Yavuzselim Mahallesi hak sahipleri ile halk meclisi toplantısı ismi altında bilgilendirme toplantısı gerçekleşti.
Düzenlenen Bilgilendirme toplantısına Esenler Belediye Başkan Yardımcıları, Esenler Belediye Birim Müdürleri, Belediye Meclis Üyeleri, Esenler İlçe Emniyet Müdürü Cihat Dağdeviren, AKP İlçe Başkanı Gökhan Tarhan, Yavuz selim Mahalle Muhtarı Recep Yavaş ve mahalleli vatandaşlar katıldı. Bilgilendirme toplantısına geçtiğimiz senelerde yapılan toplantı gibi yoğun katılım sağlandı.




“Yani halk neyi arzu ediyorsa onu yapmak bizim görevimizdir.”
Açılışta Belediye Başkanı neden bu halk meclisi toplantısı gerçekleştirdiğini şöyle ifade etti. Göksu, “ bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmalarda Esenler halkının görüşleri neyse bizlerin görüş ve düşünceleri ayni olmuştur. Yani halk neyi arzu ediyorsa onu yapmak bizim görevimizdir. Siyaseten iki temel konuyu esas almışız, halk ve hak. Sizler neyi esas almışsanız onu yerine getirmek bizim temel esasımızdır.
“müteşşebbüs bizi ikna etmeden asla yapılanı halka kabul ettirmeyiz”
Belediye başkanı Esenler deki kentsel dönüşüm çalışmalarına vurgu yaparak “Bizler Esenler’in mahallelerinde kentsel dönüşüm konusunda önemli çalışmalar yaptık ve özel teşebbüste bazı çalışmalar yaptı. Özel müteşşebüsün yapmış olduğu çalışmalarda bizim yerimiz sizin yanınızdır.  O müteşşebbüs bizi ikna etmeden asla yapılanı halka kabul ettirmeyiz. Onun için önce bizi ikna edecekler. Biz ikna olmadan vatandaşa siz ikna olun demeyiz. Biz müteahhit belediye başkanı değil, biz Yavuzselim belediye başkanıyız. Bana projeleri ile gelen arkadaşlara “önce beni ikna” edin dedim.”  
“Yapılacak olan projeyi biz görmeden imza atmayın”
Özel müteşşebüsün, Yavuzselim Mahallesi de yapılacak projenin önce Esenler belediyesinin tarafından onay verilmesi ifade ederek devamla Göksu “Vatandaşa neyi vereceksiniz ve nasıl bir anlaşma yaptığınız konusunda ben ikna olursam ve bu şartlarda proje yapılır veya yapılmaz konusunu gider Yavuzselim mahalle sakinlerine anlatırım. Vatandaşlar beni arıyor “başkanım kentsel dönüşümle ilgili imza atalım mı?” diye soruyorlar. Bizde onlara diyoruz yapılacak olan projeyi biz görmeden imza atmayın. Birileri kentsel dönüşüm yapmak istiyorsa elimizden gelen destek ve katkıyı vermeye hazırız. Ancak bu desteği vermeden önce projenin arka planını göreceğiz. Vatandaşın mutlak surette rıza göstermesini isteriz, herhangi bir mağduriyet söz konusu olmayacak. Bu şartlarda önümüze gelen projeye her türlü katkıyı sunarız ve sizin önünüze düşer rehberlik yaparız.




“Bize hangi görevi verirseniz onu yerine getireceğiz.”  
Daha sonra belediye başkanı Yavuzselim Mahallesinde imar mevzuatına göre nasıl bir dönüşüm yapılabilir konusunda mahalledeki yapı stoku hakkında bilgi verdi. Göksu “Şimdi Yavuzselim Mahallesinde nasıl bir dönüşüm yapılabilir, bu konuda maksimum yapılabilecekler nedir sizlere anlatacağım. Bu konuda sizlerin vereceği karar konusunda sizlerin yanında olacağım ve bize hangi görevi verirseniz onu yerine getireceğiz.  
Yavuzselim mahallesinde proje büyüklüğümüz yani imar alanımız 33 bin metrekaredir.
Bu alanda 33 bin 118 metre kare proje alanı vardır.
Bu alanda yaklaşık 1700 bağımsız bölüm,233 bina, 1200 ev, 382 iş yeri, 74 bodrum var.
Yani yaklaşık 1700 konut var. Buranın imarı (5) yani istikamete göre ve mevcut planlara göre inşaat yapıyor olacaksanız, yapacağınız inşaat toplamı 175,74 bin metre karedir. 
Emsal 5.28. şimdi evlerinizi teker teker yıkarsanız yapacağınız inşaat toplamı 175 bin metre karedir. Biz bir plan tadilatı yaptık, bu plan değişikliğinde Kentsel dönüşüme hız verilmesi için 500 metrenin üzerinde kim fazla parsel toplarsa o kişilere % 20 ilave inşaat veriyoruz.  
Tüm imkânları kullanarak ve sizin lehinize verilecek olan inşaat alanı 210 bin 29metrekaredir. Bununda geçerli süresi 2017 Mart ayına kadardır. Bu süre geçerse bu alanda imarınız 201 bin metreye düşüyor. Bu tarihten sonra imar artışı %15’e düşüyor.
“Havaalanı mahallesindeki emsali size verirsek, Emsal düşer”
Bakınız Esenler belediyesi veya Türkiye cumhuriyetinde hiçbir kurum bu imarın dışında bir imar artışı veremez. Çünkü emsal bir hayli fazla, bundan başka bir imar talebi yeni plan tadilatı gerektirir ve bu mevcut emsal düşer. Havaalanı mahallesindeki emsali size verirsek yapılacak inşaat alanı 144 bin metre kareye düşer. Bu durum sizin aleyhinize olur.
“dairenize daire veriyorsa ben o arkadaşların heykelini dikerim”
Esenler Belediye Başkanı M.Teyfik Göksu, daha önce dairesine daire veririm söyleminden uzaklaşarak, şimdilerde ise Göksu “Bu şartlarda buradaki dönüşümü yapmak isteyen arkadaş varsa ve dairenize daire veriyorsa ben o arkadaşların heykelini dikerim. Ancak bir hayır sahibi çıkarsa bu iş gerçekleşir. Bu projenin maliyeti 450 trilyona yakın rakamlardadır. Biz bunun yaklaşık %20 imar artışıyla 150-160 trilyonunu karşılıyoruz. Geri kalanını biz karşılıyoruz ve vatandaşa dairesine karşı daire vereceğiz diyorsanız, bende sizin heykelinizi Dörtyol meydanına dikerim.”



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı